Ga naar de inhoud

Wat is de relatie tussen kou en gewrichtspijn?

In samenwerking met:

Als de temperaturen dalen en het kouder wordt, bespeur je misschien ook meer lichamelijke ongemakken bij jezelf. Misschien heb je jeuk of pijn, zoals gewrichtspijn. Hoewel er nooit een wetenschappelijke verklaring is gekomen voor de relatie tussen kou en gewrichtspijn, zijn er wel vermoedens hoe dit komt. 

Margriet legt uit welke oorzaken er mogelijk zijn en wat je kunt doen.

Irritatie van gewrichten

Pijn in je gewrichten ontstaat als het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd raakt. Een gewricht werkt als een scharnier en kan groot of klein zijn. Bijvoorbeeld de grotere gewrichten bij je heup of schouder, of kleinere zoals je handen en voeten. Pijn hieraan kan ontstaan na een val, stoot, overbelasting of blessure.

Artrose of artritis – relatie kou en gewrichtspijn

Een oorzaak van gewrichtspijn kan ook artrose zijn. Dan ontstaat pijn of stijfheid in de heup, knie, duim of aan de kootjes van je vingers. Artritis is een aandoening die er veel op lijkt en dit veroorzaakt ook pijn. Het gewricht wordt dik en je kunt merken dat bewegen, buigen of strekken niet meer zo makkelijk gaat. Artritis is een verzamelnaam voor verschillende ontstekingen, waaronder jicht, artrose of reumatoïde artritis. Een gewrichtsontsteking kan ook ontstaan door een bacterie.

Verband met kou en gewrichtspijn

Je kunt meer klachten van gewrichtspijn ervaren als het kouder wordt. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar artsen hebben vermoedens hoe dit komt. Zo kan het zijn dat een verandering in de luchtdruk de veroorzaker is. Doordat het kraakbeen – dat de botten in een gewricht beschermt – weggesleten is, worden zenuwen blootgelegd. Deze kunnen op hun beurt die veranderingen in druk waarnemen.

De pijn kan volgens een andere theorie veroorzaakt worden doordat de verandering in luchtdruk ervoor zorgt dat pezen, spieren en littekenweefsel uitzetten en samentrekken. Dit kan pijnlijk zijn als je gewrichten door artritis zijn aangetast. Kou maakt alles stijver en dat geldt ook voor de vloeistof in gewrichten. Deze vloeistof wordt dikker, en dan kunnen de gewrichten stijver aanvoelen.

Minder bewegen

En natuurlijk bewegen we minder als het kouder wordt. Door stilzitten word je stijf en stram. En je gewrichten ook. Blijf in beweging als je pijnlijke gewrichten hebt. Zo blijft je lichaam warm, en blijven je spieren en gewrichten ook in beweging. Dit kan de pijn verminderen. Ook als je gewrichten ontstoken zijn, warm, dik of rood, kan bewegen geen kwaad. Belast je gewrichten alleen niet te zwaar. 

Mocht bewegen niet helpen en blijf je last hebben van gewrichtspijn, dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je (huis)arts, om te kijken wat er gedaan kan worden aan de aanhoudende pijn. Paracetamol of een NSAID-gel die je op het pijnlijke gewricht smeert kunnen helpen tegen de pijn. 

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

In samenwerking met:

Meer over: