Ga naar de inhoud

Hoe zit het met het bijbetalen voor medicatie?

Update:

Je ontvangt (ongevraagd) bij de apotheek advies over medicijnen en krijgt later via je zorgverzekeraar een rekening van 15 euro. Of je dokter geeft je een recept mee voor zetpillen die je bij de apotheek kunt ophalen. Later ontvang je via je zorgverzekeraar de rekening: 86 euro. Je komt zo voor ongewenste verrassingen te staan.

Hoe zit dat eigenlijk met het bijbetalen voor je medicatie? Je leest het hier.

Welke medicijnen krijg je vergoed?

Medicijnen die je huisarts of specialist voorschrijft, krijgt je meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Het kan ook zijn dat je zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig vergoedt. De vergoedingen voor geneesmiddelen tellen mee voor het verplichte eigen risico.

Wat betaal je voor medicijnen op recept?

Het bedrag dat je bij de apotheek voor een receptmedicijn betaalt, bestaat uit 2 onderdelen. De kosten van het medicijn zelf én een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Zorgverzekeraars en apothekers spreken deze bedragen samen af. Daarom kan de prijs van hetzelfde medicijn verschillen per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek. Vraag aan je apotheker welke kosten je vergoed krijgt.

Kosten voor dienstverlening apotheek: bijbetalen medicatie

De apotheek mag je een vergoeding vragen voor de volgende 4 zaken:

  1. Controle of de arts het geneesmiddel in de juiste sterkte en dosering heeft voorgeschreven  
  2. Controle of medicijnen die je gebruikt een wisselwerking hebben met het voorgeschrevene  
  3. Levering van het geneesmiddel  
  4. Uitleg over gebruik van het geneesmiddel

Let op! De vergoeding hangt af van de handelingen die de apotheek moet verrichten en het moment van aflevering. ’s Nachts of in het weekend kan de vergoeding hoger zijn.

Rekening medicijnen wel of niet eerst zelf betalen?

Hebben je zorgverzekeraar en apotheker een contract afgesloten? Dan gaat de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Is er geen contract, dan betaalt je zelf de rekening. Daarna declareer je zelf de kosten bij je zorgverzekering. Je bent vrij om naar een andere apotheek over te stappen die wel een contract heeft met je verzekeraar. Je hebt dan wel een nieuw recept nodig. Op de website van de apotheek kun je lezen met welke apothekers en apotheekhoudende huisartsen je zorgverzekeraar een contract heeft.

Informatie opzoeken over vergoeding medicijnen

Op Medicijnkosten.nl vind je alle benodigde informatie over de vergoeding van geneesmiddelen. Wat kun je op deze site allemaal vinden?

  • Of je medicijn in het basispakket van de zorgverzekering zit  
  • Welke kosten meetellen voor je eigen risico  
  • Wat eventueel je eigen bijdrage is  
  • Of er een goedkoper medicijn is dat je wel helemaal vergoed krijgt

Wil je van tevoren precies weten hoeveel je vergoed krijgt voor medicijnen? Vraag het dan aan je eigen zorgverzekeraar. Het maakt veel uit welke zorgverzekeraar je hebt en wat deze allemaal vergoedt. Tot eind december kun je overstappen van verzekeraar. Vergelijk nu de zorgverzekering die het best bij je past.

Vrije prijzen medicijnen: bijbetalen medicatie

De Rijksoverheid stelt geen vaste prijzen voor medicijnen vast. Apothekers en zorgverzekeraars spreken met elkaar de prijs van een geneesmiddel af. Hierdoor kan de prijs van een medicijn per zorgverzekeraar verschillen. Wel stelt de Rijksoverheid maximumprijzen vast zodat geneesmiddelen betaalbaar blijven. 

Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

Eigen bijdrage en eigen risico zijn verschillende dingen. Het verplichte eigen risico geldt voor de meeste zorg in het basispakket. Voor sommige zorg wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. Bijvoorbeeld voor orthopedische schoenen, hoortoestellen en ziekenvervoer.

Maximaal € 250 eigen bijdrage voor medicijnen

Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet je deze bijbetalen. Dat is de eigen bijdrage. Tot en met 31 december 2023 is deze eigen bijdrage per persoon per jaar maximaal € 250. Je kunt bij sommige verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten waarin deze eigen bijdrage wordt vergoed. Wil je precies weten hoeveel je vergoed krijgt voor je medicijnen? Vraag het van tevoren aan je zorgverzekeraar.

Eigen risico voor medicijnen: bijbetalen medicatie

Je betaalt een eigen risico voor medicijnen die in de basisverzekering zitten. Dit eigen risico betaalt je naast een mogelijke eigen bijdrage voor medicijnen. Het verplicht eigen risico is € 385 per jaar. Je kunt het vrijwillig met maximaal € 500 ophogen tot € 885. De eigen bijdrage verschilt per soort zorg. 

Vergoeden van duurder medicijn

De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant van medicijnen met dezelfde werkzame stof. Een zorgverzekeraar bepaalt welke variant hij vergoedt. Soms vergoedt de zorgverzekeraar wel een andere variant van een medicijn. Bijvoorbeeld als je een allergische reactie krijgt van het medicijn dat wordt vergoed. Je zorgverzekeraar kan hierover regels hebben opgenomen in de polisvoorwaarden. 

Vergoeding niet-geregistreerde geneesmiddelen

Zorgverzekeraars vergoeden geen medicijnen die niet in Nederland worden verkocht. Deze medicijnen staan in Nederland niet geregistreerd. Alleen in 3 bijzondere omstandigheden is vergoeding toch mogelijk:

  1. Voor je ziekte of aandoening is in Nederland geen behandeling meer mogelijk. Het niet-geregistreerde medicijn is de enige uitweg  
  2. Je ziekte is zeldzaam en komt in Nederland maar bij 1 op de 150.000 inwoners voor  
  3. Er is geen ander gelijkwaardig medicijn voor je te vinden dat wel geregistreerd is

Melden van (te) hoge medicijnkosten: ook bij bijbetalen medicatie

Hoge medicijnkosten kun je melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. De marktindustrie zou niet bij de farmaceutische industrie moeten horen. Er wordt met levens gespeeld door medicijnen tegen dodelijke en zeldzame ziektes onbetaalbaar te maken. De belastingbetaler zorgt ervoor dat universiteiten nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen tegen ziektes als kanker.

Heb je medicijnen nodig om in leven te blijven, maar zijn die voor jou niet betaalbaar? Of heb je hulp nodig bij onderzoek, geschillen met verzekeraar/overheid of bij schade en procedures? Laat je bijstaan door een gespecialiseerde (juridische) dienstverlener en laat je melding screenen door Meld.nl.

Verwijzingen naar ondersteunende instanties

Heb je door al die dure medicatiekosten financiële druk? Dan kan het cruciaal zijn om ondersteuning en advies te vinden. Gelukkig bieden verschillende organisaties en instanties specifieke hulp aan mensen die met deze kosten worstelen. Neem bijvoorbeeld contact op met patiëntenverenigingen die zich richten op specifieke aandoeningen of ziekten. Zij verstrekken niet alleen waardevolle informatie over de beschikbaarheid van medicijnen, maar geven ook advies over financiële steunmogelijkheden.

Gespecialiseerde dienstverleners en advocaten met expertise in zorgverzekeringen en patiëntenrechten kunnen helpen bij het begrijpen van verzekeringspolissen en bij het zoeken naar manieren om onverwachte kosten te verminderen. Verder richten overheidsinstanties en meldpunten zich specifiek op het melden van hoge medicijnkosten en bieden ze ondersteuning aan individuen die hiermee te maken hebben. Meldpunten zoals Meld.nl kunnen een waardevolle bron zijn voor het melden van problemen met medicatiekosten en het verkrijgen van professioneel advies en ondersteuning.

Meer over: