Ga naar de inhoud

Inflatie beïnvloedt onze gezondheid

Update:
Inflatie en gezondheid

De stijgende inflatie zorgt ervoor dat Nederlanders hun sport- en eetgewoonten moeten herzien. De hoge kosten dwingen mensen te snijden in de uitgaven voor sportschoolabonnementen en gezonde voeding.

Impact op sportactiviteiten

Sportschoolabonnementen zijn duurder geworden waardoor mensen hun lidmaatschap opzeggen of minder gaan sporten. Een fitness-instructeur zegt: “Het is triest om te zien dat de gezondheid van mensen wordt beïnvloed door financiële overwegingen.”

Prijsstijging van gezonde voeding

Naast de hogere sportkosten zijn ook de prijzen van gezond voedsel gestegen. Een anonieme supermarkteigenaar meldt dat de kosten van voedzaam eten met zo’n 20% zijn gestegen, waardoor klanten minder kunnen kopen. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om ongezondere, goedkopere opties te kiezen.

Gevolgen voor de volksgezondheid

Het gevolg van de maatregelen die mensen noodgedwongen nemen, wordt al duidelijk in onderzoeken. Er is een stijgende trend van mensen met overgewicht en obesitas door hun switch naar calorierijk, goedkoper voedsel. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt het belang van een gezonde levensstijl en toont zich bezorgd over de ontwikkelingen.

Initiatieven om gezondheid te ondersteunen

Ondanks de negatieve trend zijn er echter ook positieve ontwikkelingen. Gemeenten zetten programma’s op om mensen met een laag inkomen te helpen bij het aanschaffen van gezonde voeding. Daarnaast krijgen sportscholen die lagere prijzen aanbieden voor mensen met een lager inkomen subsidies. Deze initiatieven helpen om de gezondheidseffecten van hoge inflatie tegen te gaan.

Hoewel de hoge inflatie een negatieve impact heeft op de gezondheid van mensen in Nederland, zijn er stappen gezet om deze problemen aan te pakken. Er moet echter meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezond voedsel en sportfaciliteiten, ongeacht hun financiële situatie.

Bron: AD. Foto: Andres Ayrton van Pexels

Meer over: