Ga naar de inhoud

Corona en griep pieken weer, geen reden tot paniek 

Update:
Corona

Corona slaat momenteel weer toe in ons land en er is sprake van een griepepidemie. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar er is geen reden tot paniek, want corona is door de vaccinaties minder dreigend geworden.

De zorg staat niet onder druk en de IC’s zijn niet overbevolkt. Niettemin is het uitkijken geblazen voor risicogroepen als ouderen.

Metingen in het rioolwater

Het RIVM constateert dat het rioolwater meer coranadeeltjes bevat dan tijdens de hoogste piek van de pandemie. Het instituut voert sinds de coronapandemie metingen uit in het rioolwater om de verspreiding van het coronavirus in Nederland te volgen.

Als je besmet bent met het coronavirus zitten er vaak virusdeeltjes in je ontlasting. Rioolwater wordt bij zuiveringsinstallaties verzameld en bij het RIVM getest op virusdeeltjes.

Hoogste aantal aangetroffen virusdeeltjes

De weekmeting van 13 december 2023 gaf aan dat het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 57 procent was gestegen ten opzichte van een week eerder. Het was het hoogste aantal aangetroffen virusdeeltjes sinds het RIVM in het voorjaar van 2020 begon met de metingen.

Ziekenhuisopnames van coronapatiënten

Ook het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is licht gestegen. Het aantal patiënten met het coronavirus rond 13 december lag gemiddeld op 881 patiënten. Een week ervoor waren dat er nog 686 patiënten. 

Normaalste zaak van de wereld

“Veel gesnotter en hoesten is in deze tijd van het jaar de normaalste zaak van de wereld”, zegt viroloog Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Het luchtwegenvirussenseizoen is weer aangebroken met 1 virus meer: corona.” Door de pandemie worden de ontwikkelingen rond corona met meer spanning op de voet gevolgd.

Hevige griepvirussen

Dat er veel zieken zijn in de winter, is van alle tijden, stelt ook epidemioloog en  gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg van het Amsterdam UMC. Voorheen maakten we ons daar totaal niet druk om. Maar na de corona-pandemie liggen de kaarten opeens anders. Terwijl er nu ook andere, nare virussen rondgaan. De epidemioloog: “Er is een best stevige bronchitis en het RS-virus voor kinderen is veel zorgwekkender dan corona. Ook gaan er hevige griepvirussen rond.”

Bizar veel corona

Viroloog Marion Koopmans van het Rotterdamse Erasmus MC zegt dat er momenteel bizar veel corona is. “Elke winter zijn er veel zieken en in sommige winters liep de zorg al vast door griep. Maar nu komt er met corona nog een extra virus bij waar mensen erg ziek van kunnen worden.” Door corona belanden volgens Koopmans momenteel meer mensen in het ziekenhuis dan door griep.

Minder dreigend door herhaalprik

“Corona is wel minder dreigend geworden”, zegt viroloog Kroes. Kwetsbaren zijn goed beschermd doordat ze een herhaalprik kregen. We hebben allemaal meer immuniteit opgebouwd en het virus is minder heftig.

Dat de zorg niet onder druk staat en de IC’s niet vol liggen is volgens Koopmans te danken aan de vaccins. “Daardoor belanden veel minder mensen in het ziekenhuis. Er gaat meer corona rond dan ooit gemeten, maar er heerst geen chaos.”

Coronabesmetting verhoogt risico op long covid

We moeten wel rekening blijven houden met risicogroepen als ouderen. Niet omdat de coronavaccins niet werken, maar omdat ze niet 100 procent beschermen en het virus steeds verandert. 

Corona is uitgegroeid tot een seizoensgriep. Dat wil niet zeggen dat corona krijgen zonder risico’s is. Met elke coronabesmetting verhoog je namelijk de kans op long covid, toont studie van Statistics Canada aan.

Bronnen: NOS, RIVM. Foto: Rockaa by Canva

Meer over: