Ga naar de inhoud

Expositie Stilstaan bij Corona toont impact covid-crisis op bevolking

Update:
Expositie corona

Koning Willem Alexander heeft in het provinciehuis in Den Bosch de expositie ‘Stilstaan bij Corona’ geopend. De tentoonstelling reist de komende maanden door verschillende provincies.

In de expositie laten ruim 40 inwoners van Nederland en het Caribische gebied foto’s zien, die de verhalen vertellen van personen die tijdens de pandemie de meeste indruk op hen hebben gemaakt.

Grootste crisis van de afgelopen 75 jaar

De coronapandemie was in het Koninkrijk de grootste crisis van de afgelopen 75 jaar. Corona raakte iedereen op een andere manier. Er was hulp, saamhorigheid, dankbaarheid en liefde, maar ook eenzaamheid, angst en boosheid. 

Aandacht voor de impact op de samenleving

In de expositie worden verhalen verteld over ‘de ander’. Bij de verhalen horen  indrukwekkende foto’s uit de coronajaren. De centrale vraag in de expositie is: bij wie sta jij stil?

De tentoonstelling is georganiseerd door het Nationaal Comité Stilstaan bij Corona. Het comité is door het kabinet ingesteld om te onderzoeken hoe kan worden stilgestaan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad. Comité-voorzitter is Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland. 

“De gevolgen van de coronacrisis zijn nog merkbaar en voelbaar”, zegt Brok. “Voor het afsluiten van deze periode is het belangrijk aandacht te besteden bij de impact die corona op ons leven had en heeft.”

Film, documentaire of Nationale Verwendag voor zorgpersoneel 

Uit een enquête die RTL hield onder 16.000 leden van haar nieuwspanel blijkt dat 44% het een goed idee vindt dat we als samenleving stilstaan bij corona. Zo’n 40 procent is van mening dat de reizende tentoonstelling daar een goede vorm voor is.

Andere opties om invulling te geven aan een herdenking zijn volgens de panelleden een film of documentaire over de coronatijd of een nationale verwendag voor al het zorgpersoneel dat aan de frontlijn stond en daarmee hun eigen leven in de waagschaal leggend.

Aandacht voor verschillende facetten coronacrisis

Door het comité Stilstaan bij Corona is lang nagedacht over in welke vorm een blijvende herinnering moest krijgen. Aanvankelijk wilde het een officiële herdenking organiseren. “Maar dat voelt nu niet meer passend”, zegt Brok. “Met het vertellen van de verschillende verhalen worden de verschillende facetten  belicht.”

De expositie toont foto’s van zorgmedewerkers en leraren, tot projecten in het Caribisch deel van Nederland maar ook de mensen die kritiek hadden op de maatregelen.

Long covid patiënten ondergaan nog dagelijks de gevolgen

Brok: “Er zijn nog veel mensen die dagelijks last hebben van corona omdat ze long covid hebben. Voor hen is de coronacrisis geen verleden tijd en dat is natuurlijk heel vervelend. We hopen dat zij zich in de tentoonstelling herkennen.”

De tentoonstelling is tot en met 15 november te zien in het provinciehuis Noord-Brabant en daarna in 3 andere provinciehuizen. De foto’s en verhalen zijn daarna ook online te zien.

Bron: RTL Nieuws. Foto: Patrick van Katwijk

Meer over: