Ga naar de inhoud

Bijwerkingen na coronavaccinatie? Zoek hulp!

Update:
bijwerkingen coronavaccinatie aansprakelijk meldingen

Er worden steeds meer meldingen gedaan van bijwerkingen na coronavaccinaties. Sommige mensen hebben nog steeds zoveel last dat ze nu al maanden thuis zitten. Heb jij medische klachten na vaccinatie, neem dan contact op met een specialist.

Meld je klachten ook bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is belangrijk om inzicht te krijgen in de bijwerkingen van het coronavaccin. Lees in dit artikel meer over de hulp die is in te schakelen.

Ondersteuning bij langdurige klachten door coronavaccinatie

Als je langdurige klachten hebt waardoor je extra zorg nodig hebt of zorgkosten maakt, zijn er verschillende opties om ondersteuning te krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zorgkosten terug te vragen bij jouw zorgverzekeraar, langdurige zorg aan te vragen via de Wet langdurige zorg (Wlz) of thuiszorg aan te vragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor vragen over aansprakelijkheid en kosten, kun je gratis juridisch advies krijgen via het Juridisch Loket of via het telefoonnummer 0800-8020. Als je vermoedt dat jouw klachten door het vaccin worden veroorzaakt en je niet genoeg inkomen hebt om van te leven, kunt je bijstand aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Wie is aansprakelijk bij langdurige bijwerkingen?

Bij coronavaccinatie zijn verschillende partijen betrokken en elk heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. De producent van het vaccin is verantwoordelijk voor de veiligheid van het vaccin. Coronavaccins mogen alleen worden gebruikt als ze voldoen aan alle eisen van de Europese wetgeving. Als later blijkt dat bepaalde bijwerkingen door het vaccin komen, kan de producent daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

De zorgverlener die de prik zet is verantwoordelijk voor het op de juiste manier toedienen van het vaccin. De zorgverlener die nazorg verleent, is ervoor verantwoordelijk dat je goede zorg krijgt. De rol van de overheid bij (langdurige) klachten na vaccinatie is beperkt. Als de producent verantwoordelijk is voor een bepaalde bijwerking van een vaccin, kan de overheid alleen onder specifieke voorwaarden de aansprakelijkheid van de producent overnemen.

Gratis juridische hulp bij vragen over aansprakelijkheid

Kortom, als je last hebt van langdurige klachten na coronavaccinatie, zijn er verschillende vormen van ondersteuning. Neem bij medische klachten contact op met de huisarts en meld uw klachten bij het Bijwerkingencentrum Lareb (www. lareb.nl). Als je vragen hebt over aansprakelijkheid en kosten, win dan gratis juridisch advies in.

Bron: Rijksoverheid, Lareb.

Meer over: