Ga naar de inhoud

Annie M.G. Schmidt dag: 20 mei

Update:
Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt, 1 van Nederlands meest geliefde schrijvers, wordt jaarlijks op 20 mei geëerd op Annie M.G. Schmidt Dag. Haar werk heeft generaties betoverd en blijft tot op de dag van vandaag relevant en inspirerend. Laten we terugkijken op het rijke erfgoed van deze buitengewone auteur!

De vroege jaren van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is geboren op 20 mei 1911 in Kapelle, een dorp in de provincie Zeeland, Nederland. Ze werd geboren als Anna Maria Geertruida Schmidt. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin en wist al op jonge leeftijd dat ze schrijfster wilde worden. Na het behalen van haar diploma in 1930 studeerde ze in Amsterdam, waar ze haar liefde voor taal en literatuur verder ontwikkelde.

Schmidt begon haar carrière als bibliothecaresse en schreef daarnaast gedichten en toneelstukken. Haar doorbraak kwam in 1950 met het verschijnen van haar eerste kinderboek, ‘Het fluitketeltje’ via uitgeverij Querido. Dit was het begin van een reeks succesvolle publicaties die haar naam voor altijd zouden verbinden met de Nederlandse kinderliteratuur.

Gedurende haar carrière schreef Annie M.G. Schmidt meer dan 100 boeken, variërend van prentenboeken en gedichten tot romans en musicals. Haar bekendste werken omvatten de avonturen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en de verhalen van Minoes. Haar boeken kenmerken zich door humor, speelse taal, en een unieke kijk op de wereld vanuit het perspectief van kinderen.

Zij werd bekroond met vele prijzen voor haar werk, waaronder de Hans Christian Andersen prijs in 1988, ook wel bekend als de Nobelprijs voor de kinderliteratuur. Haar boeken zijn vertaald in meer dan vijftig talen en hebben lezers over de hele wereld geënthousiasmeerd.

Annie M.G. Schmidt overleed op 21 mei 1995, Ze stierf op 84-jarige leeftijd. Haar nalatenschap leeft voor altijd voort. De verhalen hebben talloze generaties geïnspireerd en blijven geliefd bij zowel jonge lezers als volwassenen. Haar unieke schrijfstijl en tijdloze verhalen hebben van Annie M.G. Schmidt een onvergetelijke en geliefde auteur gemaakt in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. In 1997 is 20 mei uitgeroepen tot de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt dag.

De Feministische Stem van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was getrouwd met Dick van Duijn, met wie ze 2 kinderen kreeg, een zoon genaamd Flip en een dochter genaamd Jet. Het huwelijk met Dick van Duijn was echter niet gelukkig en eindigde in een scheiding in 1958. Na haar scheiding had Schmidt een langdurige en bijzondere relatie met de uitgever en schrijver Wim Hora Adema. Ze woonden samen in Amsterdam en waren een invloedrijk paar in de Nederlandse literaire wereld. Hoewel ze nooit officieel trouwden, waren ze partners tot aan het overlijden van Wim Hora Adema in 1989.

Zij was een onafhankelijke en vooruitstrevende vrouw in haar tijd. Ze had sterke feministische overtuigingen en sprak openlijk over gendergelijkheid en de rol van vrouwen in de samenleving. Haar ervaringen en overtuigingen vonden vaak weerklank in haar werk, waarin ze vrouwelijke personages portretteerde die zich losmaakten van traditionele rolpatronen.

Hoewel Schmidt nooit hertrouwde na haar scheiding, had ze een rijk en vol leven met veel vriendschappen en professionele relaties. Ze stond bekend om haar scherpe geest en humor en haar vermogen om de mensen om haar heen te inspireren en te amuseren.

Top 10 tijdloze meesterwerken van Annie M.G. Schmidt

Laat je meevoeren en herontdek de tijdloze meesterwerken van Annie M.G. Schmidt. In deze boeken top 10 nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd, waarin we de meest geliefde werken van Annie M.G. Schmidt verkennen.

  1. Jip en Janneke: Dit iconische duo beleeft allerlei avonturen in de herkenbare wereld van de kindertijd.
  2. Pluk van de Petteflet: Pluk woont in de torenkamer van de Petteflet en beleeft samen met zijn vriendjes allerlei spannende en grappige avonturen.
  3. Floddertje: Floddertje is een meisje dat altijd vies wordt, maar haar ouders en de buurtkinderen accepteren haar zoals ze is.
  4. De luizenmoeder: Een humoristisch en herkenbaar boek over het leven op een basisschool, met alle perikelen van ouders, leraren en natuurlijk luizen.
  5. Minoes: Het verhaal van Minoes, een kat die in een mens is veranderd en haar avonturen in de mensenwereld.
  6. Het Beertje Pippeloentje: Pippeloentje is een lief beertje dat samen met zijn vriendjes leert over vriendschap, liefde en avontuur.
  7. Abeltje: Abeltje werkt in een warenhuis en maakt per ongeluk een liftreis naar onbekende bestemmingen, wat leidt tot spannende gebeurtenissen.
  8. Wiplala: Een piepkleine toverman komt terecht bij de familie Blom en veroorzaakt met zijn toverkunsten allerlei grappige en chaotische situaties.
  9. Dikkertje Dap: Het verhaal van Dikkertje Dap, die elke dag naar de giraf in de dierentuin gaat om hem een suikerklontje te geven.
  10. De A van Abeltje tot Ziezo: Een verzameling van gedichten, verhalen en liedjes van Annie M.G. Schmidt voor jong en oud.

Dit is slechts een selectie van het rijke oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Elk van deze boeken biedt unieke personages, humor en avontuur waar generaties lezers van hebben genoten. Haar verhalen, vaak gekenmerkt door humor en ondeugendheid, waren een bron van verbeelding voor talloze kinderen. Maar Annie M.G. Schmidt beperkte zich niet tot alleen kinderliteratuur. Ze schreef ook voor volwassenen, met toneelstukken en films en televisieseries zoals ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en televisieseries zoals ‘Pension Hommeles’ en ‘Pipo de Clown’. Haar vermogen om verschillende genres en doelgroepen te omarmen, getuigt van haar uitzonderlijke creatieve kracht.

Wereldberoemde verhalen

Annie M.G. Schmidt’s werk is buitengewoon vanwege zijn tijdloze relevantie. Haar verhalen en personages belichten universele thema’s zoals vriendschap, liefde, opgroeien en het overwinnen van tegenslagen. Met haar woorden wist ze de menselijke ervaring treffend te vatten, waardoor jong en oud zich ermee kunnen identificeren. Wat haar werk extra speciaal maakt, is dat haar hoofdpersonages vaak dingen doen die eigenlijk niet mogen of waarbij van alles misgaat. En zelfs na meer dan 70 jaar blijft dit nog steeds vermakelijk om te lezen. Welk meesterwerk van Annie M.G. Schmidt is jouw favoriet?

Foto: Nationaal Archief

Meer over: