Ga naar de inhoud

Ben ik nachtblind? Oorzaken, symptomen en mogelijke oplossingen

Update:
ben ik nachtblind?

Als je ’s avonds of ’s nachts moeite hebt om duidelijk te zien, kun je last hebben van nachtblindheid. Als je nachtblind bent betekent dat je zicht beperkt is, wanneer er weinig licht is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals genetische aanleg, een tekort aan vitamine A of oogziekten.

Wat is nachtblindheid?

Nachtblindheid, ook wel nyctalopie genoemd, is een aandoening waarbij het zicht van een persoon beperkt is in omstandigheden met weinig licht. Mensen met nachtblindheid ervaren vaak moeite met het zien van objecten in het donker en kunnen het lastig vinden om zich in deze omstandigheden te oriënteren. Het kan een aangeboren aandoening zijn of zich later in het leven ontwikkelen als gevolg van verschillende factoren.

Oorzaken van nachtblindheid:

  1. Genetische aanleg: Sommige mensen hebben vanaf de geboorte een genetische aanleg voor nachtblindheid. Het kan erfelijk zijn en van generatie op generatie worden doorgegeven.
  2. Vitamine A-tekort: Een gebrek aan vitamine A in het dieet kan nachtblindheid veroorzaken. Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van het netvlies en is betrokken bij de productie van rodopsine, een pigment dat een cruciale rol speelt bij het zien bij weinig licht.
  3. Oogziekten: Bepaalde oogziekten, zoals retinitis pigmentosa, kunnen leiden tot nachtblindheid. Bij deze aandoeningen wordt het netvlies aangetast, wat resulteert in verminderd zicht, vooral in het donker.

Symptomen van nachtblindheid:

  1. Moeite met autorijden ’s nachts: mensen met nachtblindheid kunnen problemen ervaren bij het besturen van voertuigen in het donker vanwege verminderd zicht.
  2. Struikelen en vallen: het kan moeilijk zijn om obstakels te zien en te vermijden bij weinig licht, wat kan leiden tot struikelen en vallen.
  3. Minder scherp zicht in het donker: een algemeen symptoom is verminderd zicht wanneer de lichtomstandigheden afnemen.

Als je denkt dat je hier last van hebt, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen. Afhankelijk van de oorzaak, kunnen aanpassingen aan je levensstijl, voedingssupplementen of speciale brillen en lenzen helpen de situatie te verbeteren.

Nachtbril bij nachtblind

Om jezelf en anderen te beschermen, is het verstandig om bij nachtblindheid in het donker of tijdens de schemering geen auto te rijden. Een handige oplossing voor mensen met een milde vorm van nachtblindheid is het gebruik van een nachtzichtbril. Deze bril heeft gele glazen die contrasten duidelijker maken en fel licht, zoals tegemoetkomende koplampen, dimmen.

De nachtzichtbril, met zijn speciale gele glazen, kan het zicht in het (half)donker verbeteren door contrasten scherper te maken en fel licht te verminderen. Mensen met nachtblindheid hebben baat bij het dragen van zo’n bril om scherper te zien in omstandigheden met weinig licht.

Hoe weet je of je nachtblind bent?

Autorijden in het donker roept bij bijna de helft van alle automobilisten in Nederland, problemen op met het zicht. Het is normaal dat je ’s avonds minder goed ziet, maar hoe herken je wanneer dit een potentieel gevaar wordt en wanneer wordt het als nachtblindheid beschouwd?

Nachtblindheid wordt gedefinieerd als het niet of nauwelijks kunnen zien in het donker, terwijl het zicht bij voldoende licht wel goed is, volgens het Oogfonds. De ernst van nachtblindheid wordt beïnvloed door 2 soorten cellen in het netvlies, namelijk kegeltjes en staafjes. Kegeltjes stellen ons in staat scherp te zien en kleuren waar te nemen als er voldoende licht is. In het donker maken we vooral gebruik van staafjes. Aangezien staafjes geen kleuren kunnen onderscheiden, ervaren mensen in het donker een grijze waarneming.

Is nachtblind erfelijk?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij nachtblindheid, waarbij de staafjes in het netvlies achteruitgaan. Ongeveer 1 op de 3.500 mensen heeft last van deze erfelijke vorm van nachtblindheid. Dit betekent dat het van ouders op kinderen kan worden doorgegeven. Het is zeldzaam, maar genetisch onderzoek kan helpen bij een vroege diagnose en beheersing van de symptomen.

Glaucoom

Nachtblindheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijkheid, staar, glaucoom, problemen met de oogzenuw, onbehandelde bijziendheid, of een gebrek aan vitamine A. Glaucoom is een specifieke oorzaak die aandacht verdient.

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de druk in het oog toeneemt, wat kan leiden tot beschadiging van de oogzenuw. Deze aandoening ontwikkelt zich vaak langzaam en kan onopgemerkt blijven tot er al aanzienlijke schade is aangericht.

Wanneer glaucoom nachtblindheid veroorzaakt, kan het dragen van een bril wellicht niet voldoende zijn. Het is essentieel om glaucoom tijdig te diagnosticeren en te behandelen, omdat het anders kan leiden tot blijvend verlies van het gezichtsvermogen. Regelmatige oogcontroles, vooral bij risicofactoren zoals leeftijd en familiegeschiedenis, zijn belangrijk om glaucoom vroegtijdig op te sporen en effectief te behandelen. Het gebruik van medicijnen of chirurgische ingrepen kan helpen om de oogdruk te reguleren en verdere schade te voorkomen.

Regelmatig naar de oogarts

Nachtblindheid kan een uitdaging vormen voor degenen die eraan lijden, maar het is belangrijk om te weten dat er oplossingen en strategieën zijn om met deze aandoening om te gaan. Bij vermoedelijke nachtblindheid is het raadzaam om een oogarts te raadplegen voor een grondig onderzoek en passend advies. Door de juiste stappen te nemen, kunnen mensen met nachtblindheid hun kwaliteit van leven verbeteren

Wordt de oogarts vergoed door je zorgverzekeraar?

In de meeste gevallen wordt een bezoek aan de oogarts vergoed door je zorgverzekeraar. In Nederland valt oogzorg, inclusief oogonderzoeken en behandelingen door een oogarts, onder de basiszorgverzekering. Dit betekent dat de kosten worden gedekt door je zorgverzekering, met uitzondering van het eigen risico.

Het is echter belangrijk om te weten dat sommige specifieke behandelingen, zoals bepaalde cosmetische ingrepen of refractiechirurgie voor het corrigeren van bijziendheid, niet altijd volledig worden vergoed. Het is verstandig om je zorgpolis te raadplegen en contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de vergoeding van oogheelkundige zorg.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: