Ga naar de inhoud

Toename van ‘kachelbenen’ door veelvuldig laptopgebruik op schoot

Update:
Kachelbenen

Dermatologen merken een toename op in een aandoening die bekend staat als ‘kachelbenen’. De oorzaak is het frequent gebruik van laptops op schoot. Deze toename is zorgwekkend gezien de gezondheidseffecten die ermee gepaard gaan.

Wat zijn ‘kachelbenen’?

“De term ‘kachelbenen’ kent zijn oorsprong uit de tijd dat mensen dicht bij kachels of kolengestookte verwarmingssystemen werkten”, legt dermatoloog Marjolein Leenarts uit. De medische term voor de aandoening is ‘laptop dermatitis’. Dermatoloog Marcus Muche licht toe hoe de huid reageert op hitte door de bloedvaten te openen. Echter, als er iets warms op de huid ligt, zoals een laptop, kruik, warmtedeken of kersenpittenkussen, kan de hitte niet ontsnappen.

Ook mensen die met hittebronnen werken zoals een bakker of een smid lopen risico op deze kwaal. Het gevolg hiervan is dat de huid rood wordt. Indien het betrokken oppervlak continu in contact blijft met de warmte, krimpen de bloedvaten niet wat kan leiden tot lekkage van vloeistof en rode bloedcellen. Dit resulteert in de vorming van roodbruine vlekken op de huid, de karakteristieke kenmerken van ‘kachelbenen’.

‘Kachelbenen’: Van ouderen tot jongeren

‘Kachelbenen’ was vroeger vooral te zien bij oudere mensen, maar nu duikt de aandoening ook op bij jongeren die hun laptop op hun schoot gebruiken. Ter preventie van ‘kachelbenen’ wordt aangeraden om geen warme laptops of hete kruiken op de benen of buik te plaatsen. Hoewel ‘kachelbenen’ primair een cosmetisch probleem is, kunnen sommige plekken jarenlang zichtbaar blijven. Ook kan het een branderig gevoel of jeuk geven.

  • ‘Kachelbenen’, ook wel bekend als toasted skin syndrome of erythema ab igne, ontstaat door langdurige blootstelling aan milde warmtebronnen.
  • Symptomen omvatten een kenmerkende verkleuring van de huid, variërend van rood tot bruin, vaak in een grillig patroon.
  • Andere tekenen zijn warmtegerelateerde huiduitslag, kleine vlekken en mogelijke jeuk of branderigheid op de blootgestelde huidgebieden.
  • Hoewel meestal als onschadelijk beschouwd, kan toasted skin syndrome blijvende huidveranderingen veroorzaken.
  • Voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling wordt aangeraden om medisch advies in te winnen als er symptomen worden waargenomen.

Bekijk hier een video (Engelstalig) over ‘kachelbenen’ . De tekst gaat onder de video verder >>

Behandelopties en preventiemethoden

Behandelingsopties kunnen het gebruik van blekende crèmes of lasertechniek omvatten, hoewel deze niet altijd even succesvol zijn. Ter preventie van ‘kachelbenen’ wordt aangeraden om warme kleding te dragen en niet te veel tijd in de buurt van warmtebronnen door te brengen. Het is een kleine moeite, maar kan een groot verschil maken voor jouw gezondheid en huid.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Dvhn

Meer over: