Ga naar de inhoud

Wheater whiplash: weersveranderingen beïnvloeden je mentale en fysieke gezondheid

Update:
Wheater whiplash

Word je moe of chagrijnig zodra het weer omslaat? Medici hebben dit fenomeen onderzocht en wat blijkt: het zit niet tussen je oren. Als het weer vrij plotseling omslaat kan dat inderdaad een grote invloed hebben op zowel je mentale als fysieke gezondheid. We leggen aan je uit hoe het zit met Wheater whiplash.

Veranderingen in je humeur en lichaam bij regen

Kun je ook zo uitkijken naar een aantal warme en zonnige dagen? Dat snappen we helemaal! Als het daarna opeens met bakken uit de hemel komt vallen zijn we niet verbaasd. Misschien wel teleurgesteld of zelfs verdrietig.

Geef je die plotselinge weersverandering de schuld van een schommeling in je humeur? Dan kun je wel eens gelijk hebben. Er is nu namelijk bewezen dat plotselinge neerslag inderdaad de boosdoener kan zijn. Dit slechte humeur heeft niet alleen te maken met plotselinge regen. Ook als het ineens warmer wordt en de zon begint te schijnen, kunnen we ons toch neerslachtig voelen. Vooral als we niet in de gelegenheid zijn om er volop van te kunnen genieten.

Wat is Wheater whiplash?

We haalden de term al even aan: Wheater whiplash. Maar wat is dat?

Symptomen van een whiplash op basis van weersomstandigheden zijn:

  • Vermoeid gevoel
  • Hoofdpijn
  • Sneller geïrriteerd
  • Slecht humeur

Deze symptomen komen kijken bij een plotselinge verandering van de temperatuur. Parvinder Sagoo, medisch adviseur van Simply Meds Online, geeft aan dat hier een logische verklaring voor is, die alles te maken heeft met de luchtvochtigheid. Deze is namelijk vrij hoog als het regent.

“Als de zon ook heeft geschenen, kan dit snelle en scherpe niveau van verandering ons lichaam in de war brengen, waardoor we ons moe en lusteloos voelen”, aldus Sagoo.

Last van hoofdpijn door het weer

Heb je vaker last van hoofdpijn? Dan merk je met temperatuurswisselingen misschien ook wel dat je hier meer last van krijgt. Die hoge luchtvochtigheid, waar we het net over hadden, is namelijk ook een trigger voor hoofdpijn.

En de bijbehorende grijze lucht helpt dan volgens Sagoo ook niet. Heb je last van hoofdpijn bij een plotselinge verandering van het weer? Dan wordt dit in de medische wereld ook wel barometrische druk-hoofdpijn genoemd. Deze vorm van hoofdpijn wordt veroorzaakt doordat je brein reageert op de schommelingen. Niet alleen een drukkend gevoel, ook duizeligheid, misselijkheid en het gevoel te moeten overgeven, en gevoeligheid voor licht zijn symptomen hiervan.

Klachten van Wheater whiplash verlichten

Hoe het weer er morgen of zelfs vanmiddag uitziet, weten we helaas niet. Voel je hoofdpijn opkomen? Dan kan het volgens Sagoo goed zijn om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Hierbij is het altijd belangrijk om genoeg water te drinken. Tuur je constant naar je telefoon- en computerscherm? Dan kun je dit beter ook even niet doen, om de pijn te verlichten.

Blijf je last houden van de hoofdpijn of wordt het erger? Een hoofdmassage biedt misschien verlichting. En nog een laatste tegenstrijdig advies van Sagoo: “Probeer toch iedere dag naar buiten te gaan, eventueel met zonnebril op wanneer je lichtsensitiviteit ervaart.”

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: