Ga naar de inhoud

Gevaren van de zon: 7 tips om veilig te zonnen

Update:

De zon kan heerlijk warm en ontspannend zijn, maar we moeten ons ook bewust zijn van de gevaren van blootstelling aan UV-straling. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot huidkanker, vroegtijdige veroudering van de huid en andere gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er manieren om veilig van de zon te genieten. In deze blog staan 7 tips om veilig te zonnen, zodat je optimaal van het mooie weer kunt genieten zonder je zorgen te maken over de gevaren van de zon.

Gevaren van de zon

Hoe heerlijk het gevoel van de stralende zon op je huid ook is, het is en blijft een grote risicofactor. Ga maar eens bij jezelf na, hoe vaak ben je wel niet verbrand? Als je huid verbrandt, ontstaat er een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding kan je ook last krijgen van een pijnlijke huid. Dan sterven er veel cellen in je opperhuid. Hierdoor gaat je huid na een paar dagen vervellen. In het ergste geval krijg je ook blaren. Regelmatig verbranden heeft ook gevolgen op de lange termijn. 

Huidkanker is hier één van. De uv-straling van de zon is de grootste veroorzaker van huidkanker. Het is zelfs zo dat verbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk vergroot. Ondanks de grote aandacht voor het smeren van zonnebrand, is de afgelopen 10 jaar het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Vorig jaar werd bij meer dan 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gesteld. Volgens dokters komt dit door het gebruik van de zonnebank en door de stralen van de zon.

Tips om veilig te zonnen

1. Zoek de schaduw op het heetste moment van de dag 

Zorg dat je tussen 12.00 uur en 15.00 uit de volle zon blijft. Dit heeft te maken met de ultraviolette B stralen – ook wel UV-B genoemd. Deze bereiken dan hun ‘piekwaarden’, waardoor de kans op verbranding het grootst is. 

2. Laat je huid wennen aan de eerste zonnestralen 

Komt je huid voor het eerst in aanraking met de zon? Pas dan op, bij de eerste zonnestralen heeft je huid nog niet de kans gehad om te wennen. De kans dat je in het begin van de lente verbrandt, is dan ook erg groot. Veel mensen weten niet dat de zon in maart even krachtig is als in augustus. 

3. Kijk goed naar je omgeving

Wist je dat je omgeving ook veel invloed heeft? Zo is tijdens je wintersportvakantie de kans dat je verbrand erg groot, omdat de zon weerspiegelt in de sneeuw. Dit is ook het geval als je in de buurt bent van water. Smeer je daarom extra goed in! 

4. Houd rekening met je eigen huidtype 

Elke huid is anders. Hoe snel je verbrandt, is dan ook genetisch bepaald. Je moet daarom rekening houden met je eigen huidtype. Verder moet je letten op de uv-straling index, dit is de zonkracht die RIVM meet. Deze vertelt je hoe snel je huid verbrandt door de huidige uv-straling. 

5. Smeer je minimaal in met factor 30

Huidtherapeuten raden aan om minimaal een factor van SPF 30 of hoger te gebruiken. Omdat er meestal te weinig zonnebrand wordt gebruikt, is men in het algemeen minder goed beschermd. Daarom is ook een hoge factor een goed idee. 

6. Smeren doe je om de 2 uur 

Je moet je om de 2 uur insmeren. Door transpiratie, wrijving en afdroging neemt de bescherming van zonnebrand enorm af. Ook na het zwemmen moet je je weer opnieuw insmeren. Smeer liever te vaak en te veel dan te weinig.

7. Draag een hoed

Het dragen van een hoed is ook een slim idee. Het beschermt je huid en is ook nog eens een stijlvol accessoire. Je moet je wel nog insmeren – ze laten alsnog wat uv-stralen door.

Bronnen: KWF, Thuisarts

Meer over: