Ga naar de inhoud

Normale lichaamstemperatuur: 37 graden is achterhaald I vanaf 38 graden koorts


Wat is een normale lichaamstemperatuur? We zijn al jaren overtuigd dat dé gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens 37 graden is. Echter blijkt dit achterhaald. Waarom dat is en wat dan wel een normaal gemiddelde is, lees je in dit artikel. 

Onderzoek naar kerntemperatuur

De Duitse arts Carl Reinhold August Wunderlich bepaalde in 1851 de normale waarde voor een gezonde kerntemperatuur bij de mens. De technologie op het gebied van temperatuurmeting verbeterde vanaf die tijd sterk. Onderzoekers van de Stanford University besloten om verschillende datasets uit de jaren 1860-2017 te onderzoeken, met in totaal een half miljoen temperatuurmetingen. Het resultaat liet duidelijk een daling van onze lichaamstemperatuur zien.

Deze is zichtbaar bij mannen die in 2000 zijn geboren, zij zijn gemiddeld 0,59 graden kouder dan mannen die begin 19e eeuw werden geboren. Voor vrouwen is het cijfer 0,32 graden, hun eerste meting werd pas geregistreerd in 1890.

Wat is een normale lichaamstemperatuur?

Je lichaam genereert constant warmte. Deze warmte komt van het werk dat je lichaam doet om je in leven te houden. Als je lichaam minder of meer warmte afgeeft dan normaal, probeert je lichaam je wat te vertellen. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat je ziek bent. Verschillende factoren hebben invloed op je lichaamstemperatuur. 

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Tijdstip van de dag
  • Activiteitenniveau 
  • Voedingsmiddelen
  • Menstruatie 

Niet iedereen heeft dezelfde ‘normale’ lichaamstemperatuur. Zo kan jouw temperatuur een graad verschillen van die van iemand anders. Verder warmt je lichaam gedurende de dag op, waardoor je op dezelfde dag verschillende temperaturen kan meten. 

De gemiddelde temperatuur per lichaam

De gemiddelde lichaamstemperatuur is daarom lastig vast te stellen. In de 19e eeuw was de standaard 37 graden Celcius. In 1992 werd dit verlaagd naar 36,8 graden Celsius. Momenteel is de gemiddelde lichaamstemperatuur weer in discussie. Experts zijn in overleg of we geen andere waarden moeten gebruiken bij het behandelen van patiënten. 

Normale lichaamstemperatuur per leeftijd

  • Baby’s en kinderen: 36-37 graden Celsius
  • Volwassenen: 35-37 graden Celsius
  • Senioren: lager dan 37 graden Celsius

Gemiddelde lichaamstemperatuur daalt 

Gemiddeld is deze nu 36,4 graden. Hoe dit komt? Mensen zijn in de loop van de twintigste eeuw gezonder geworden. In de negentiende eeuw waren er veel meer ziektes, waardoor de gemiddelde temperatuur hoger lag. Zo was syfilis vroeger niet te behandelen – en nu is het na een kuurtje antibiotica verdwenen. Wat de nieuwe gemiddelde lichaamstemperatuur wordt, is momenteel een discussiepunt op het International Hypothermia and Temperature Management Symposium in Eindhoven.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: