Ga naar de inhoud

Sarah Ferguson, Hertogin van York, heeft huidkanker

Update:
Sarah Fergunson huidkanker

Sarah Ferguson, de voormalige vrouw van prins Andrew en hertogin van York, wordt geconfronteerd met een nieuwe uitdaging in haar gevecht tegen kanker. Slechts 6 maanden na het overwinnen van borstkanker, is bij de 64-jarige hertogin nu huidkanker, specifiek een kwaadaardig melanoom, vastgesteld. 

Strijd tegen kanker

Het nieuws van het kwaadaardig melanoom komt als een verrassing. Recentelijk heeft Sarah Ferguson nog succesvol de strijd tegen borstkanker doorstaan. Een woordvoerder heeft laten weten dat ze momenteel wordt onderzocht. Ze kijken hoe ernstig de situatie is en of de huidkanker in een vroeg stadium is ontdekt.

Moedige vrouw

Sarah Ferguson, geboren op 15 oktober 1959, is een Britse persoonlijkheid. Ze verwierf wereldwijde bekendheid als de voormalige echtgenote van prins Andrew. Hij is het derde kind van koningin Elizabeth II. Het paar trouwde in 1986 en kreeg 2 dochters, prinsessen Beatrice en Eugenie.

Sarah, liefkozend bekend als “Fergie”, viel aanvankelijk op vanwege haar oprechtheid, levendigheid en betrokkenheid bij sociale kwesties. Haar toegankelijke karakter verdiende haar de bijnaam “Fergie” en maakte haar populair bij het Britse volk.

Hoewel haar huwelijk met prins Andrew eindigde in een scheiding, heeft Sarah Ferguson haar leven gedeeld met zowel hoogtepunten als uitdagingen. Ze is een openhartige voorvechter geworden. Vooral na het delen van haar strijd tegen borstkanker en recentelijk de diagnose van een kwaadaardig melanoom.

Sarah Ferguson blijft ondanks de tegenslag optimistisch. De woordvoerder benadrukt haar vastberadenheid en positiviteit, wat laat zien dat ze elke gezondheidsuitdaging met moed en veerkracht aangaat.

Ontdekking na verwijderen van moedervlekken

De aanwezigheid van het melanoom kwam aan het licht door haar oplettende dermatoloog, nadat enkele verdachte moedervlekken werden verwijderd. Verdere onderzoeken zullen uitwijzen welke behandelingen nu nodig zijn. 

Op social media

Via een bericht op haar social media, waarschuwt de hertogin van York, anderen om goed op hun moedervlekken te blijven letten. Een boodschap die zij nu, met de recente diagnose van een kwaadaardig melanoom, des te krachtiger uitdraagt. Ze bedankt tevens voor alle ontvangen berichten en laat zien dat de steun van vrienden en volgers een bron van kracht voor haar is.

Sarah Ferguson huidkanker: haar boodschap

“Ik heb wat tijd voor mezelf genomen, omdat bij mij de diagnose kwaadaardig melanoom is gesteld, een vorm van huidkanker, mijn tweede diagnose van kanker binnen een jaar.”

De tekst gaat onder het instragram-bericht verder >>

Huidkanker treft jaarlijks miljoenen mensen

Huidkanker is wereldwijd een ernstige gezondheidszorgkwestie en treft jaarlijks miljoenen mensen. Het is een vorm van kanker die ontstaat in de huidcellen, vaak als gevolg van blootstelling aan schadelijke UV-stralen van de zon of kunstmatige bronnen zoals zonnebanken. Deze vorm van kanker kan zich manifesteren in verschillende types, waarvan melanoom, zoals recentelijk vastgesteld bij Sarah Ferguson, als een van de meest agressieve wordt beschouwd.

Het belang van preventie

Een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker is blootstelling aan UV-straling, waarbij regelmatige controle van moedervlekken en verdachte huidplekken cruciaal is voor vroege detectie. Preventie omvat het gebruik van zonnebrandcrème, beschermende kleding en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon.

Het is van vitaal belang dat mensen bewust blijven van de gevaren van huidkanker en proactief stappen ondernemen om hun huidgezondheid te beschermen. Regelmatige zelfcontrole en periodieke dermatologische controles zijn essentieel om verdachte veranderingen in de huid tijdig op te merken en te behandelen.

In tijden waarin persoonlijkheden zoals Sarah Ferguson openlijk spreken over hun strijd tegen huidkanker, wordt de noodzaak van bewustzijn en preventie des te urgenter. Een gezamenlijke inspanning om informatie te verspreiden en aandacht te besteden aan huidgezondheid kan bijdragen aan het verminderen van het risico op huidkanker en het beschermen van levens.

Openheid

Vorig jaar deelde Sarah Ferguson openlijk haar strijd tegen borstkanker, waarbij ze zelfs een amputatie onderging. Haar voortdurende openheid over haar gezondheidsreis maakt haar tot een inspiratie voor velen. 

In haar persoonlijke podcast Tea talks with the Duchess & Sarah’ bespreekt ze belangrijke onderwerpen van die week en deelt ze haar gedachten over alledaagse vraagstukken.

Steun voor Sarah Ferguson bij haar strijd tegen huidkanker

Dit nieuws over de hertogin van York brengt opnieuw steun en goede wensen van de samenleving, die haar bewondert voor haar kracht en vastberadenheid terwijl ze zich klaarmaakt voor een nieuwe fase in haar strijd tegen huidkanker. We wensen Hertogin Sarah Ferguson kracht en moed voor een spoedig herstel.

Video hoe herken je huidkanker

Meer over: