Ga naar de inhoud

Is een vette appel giftig? Feiten over Apeel en appels

Update:
Appel vet gezond

De laatste tijd wordt er veel gespeculeerd over de vettige laag op een appel. “De appels van tegenwoordig zijn platgespoten met gif”, wordt er regelmatig geroepen. Is het vet op de schil ook echt giftig? We zochten het voor je uit en zetten meteen de appel feiten voor je op een rij.

Bespoten appel ongezond: koop biologische appels

Een appel zit vol met gif. Het klinkt alsof de appel van nu te vergelijken is met die waar Eva vanaf moest blijven. En het klopt deels. Veel bevatten ook echt te veel sporen van bestrijdingsmiddelen, blijkt uit een onderzoek van het Pesticide Action Network Nederland (PAN-NL). De appels die ze een aantal jaren geleden onderzochten overschreden de Europese gifnorm. Bespoten appelschillen zijn dus niet veilig.

Een appel goed wassen helpt wel. Alleen haalt het niet alle gif weg. Schillen is nog beter. Dat is wel zonde, want in de schil zitten de meeste vezels (lees hier meer over verderop in deze blog).

PAN-NL adviseert daarom kwetsbare mensen, baby’s en ouderen, om biologische te eten.

Hoe gezond is een appel?

Toch is een appel van nature buitengewoon gezond om te eten en biedt tal van voordelen voor je algehele gezondheid. Deze knapperige vrucht bevat een indrukwekkende mix van voedingsstoffen, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan je dagelijkse voeding. Hoe gezond is hij?

  • Vitamines en antioxidanten: Appels zijn een uitstekende bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en cellen beschermt tegen schade. Deze vitamine bevordert ook de gezondheid van de huid en helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen.
  • Vezels: Een appel is rijk aan voedingsvezels, waarvan de meeste in de schil zitten. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, bevorderen een verzadigd gevoel, voorkomen constipatie en helpen het cholesterolgehalte op peil te houden. Ze fungeren als prebiotica, voedingsstoffen die de groei van gunstige darmbacteriën ondersteunen, wat bijdraagt aan een gebalanceerde darmflora.
  • Laag caloriegehalte: Met slechts 50 tot 80 calorieën per stuk is het een uitstekende keuze voor wie op de calorieën let. Het feit dat appels van nature vet- en zoutvrij zijn, maakt ze nog gezonder. Appels dragen bij aan een verzadigd gevoel, wat kan helpen bij overgewicht.
  • Hydratatie: Appels bestaan voor ongeveer 85% uit water, wat bijdraagt aan hydratatie. Het eten van een appel is een verfrissende manier om je vochtgehalte op peil te houden.
  • Bloedsuikerregulatie: De natuurlijke suikers in appels, zoals fructose, compenseer je door de vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt en daalt. Dit is gunstig voor mensen met diabetes of voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

De gezonde dorstlesser

Apeel laagje op de appel ongezond?

Als je een hap van een appel neemt proef je het meteen, maar wat is de waterige smaak in een appel? Het antwoord is water. “Een appeltje tegen de dorst” is niet zomaar een spreekwoord. Met zo’n 85% watergehalte is een appel een uitstekende dorstlesser.

Vruchtensap

Het is ook wetenschappelijk onderbouwd dat ze het dorstgevoel vermindert. Heb je dorst, denk dan aan een appel! Het eten van een appel in plaats van het drinken van appelsap of andere vruchtensap is gezonder. Vruchtensappen bevatten veel minder vitamines mist en je bloedsuikerspiegel stijgt er sneller door.

Wel of niet de schil van de appel mee opeten?

De mythe dat alle vitamines in de schil zitten, klopt niet. Hoewel niet alle vitaminen gelijk verdeeld zijn, bevat de schil wel de meeste vezels, ongeveer de helft van het totaal. Was ze grondig om vuil te verwijderen en verminder voedselverspilling door de schil mee te eten.

Is een vette appel giftig?

Het vettige laagje op appels is geen resultaat van chemische behandeling, maar een natuurlijk proces. De jonge boomvruchten hebben een dun laagje, terwijl oudere meer van een stof produceren die de waslaag vloeibaarder maakt. Dit proces is volkomen natuurlijk en niet schadelijk. Het wordt versneld door langdurige opslag. Het vettige laagje is een teken van de beschermende eigenschappen en verwijderd je eenvoudig met een schone doek. De vettige laag is dus eetbaar! Spoelen onder water heeft geen zin, omdat de natuurlijke waslaag gemaakt is om waterbestendig te zijn.

Bij citrusvruchten wordt ook vaak opzettelijk een waslaag aangebracht voor een perfect uiterlijk. Kies daarom ook voor ‘ongewaxte’ vruchten als je de schil gebruikt in taarten en andere gerechten.

TIP: ontdek de lekkerste appeltaart variaties.

Veel onrust rondom het waslaagje genaamd Apeel

‘Apeel’, het mysterieuze laagje op groente en fruit, roept hier en daar ook vragen op bij mensen. Via social media waarschuwen mensen elkaar voor de mogelijke gevaren ervan. Het bedrijf dat het waslaagje ontwikkelt gemaand Apeel beweert echter dat hun plantaardige laagje, gemaakt van ‘glycerolipiden’ uit druiven- en tomatenresten, veilig en eetbaar is. In tegenstelling tot synthetische waslagen lijkt Apeel geen gevaarlijke stoffen te bevatten.

Social media aandacht voor Apeel

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Op dit moment lijkt het risico van het Apeel waslaagje minimaal, omdat het wordt toegepast op producten waarvan we de schil doorgaans niet eten, zoals avocado’s en citrusfruit. Natuurlijke waslagen zijn gebruikelijk in Nederland, maar voor de zekerheid kies je ook in dit geval beter voor biologische fruit en groenten.

Hoeveel appels per dag eten is gezond?

Het is raadzaam om dagelijks 1 of 2 appels te consumeren voor een optimale gezondheid. En zoals met veel voedingsmiddelen, is variatie wel belangrijk. Het is aan te raden om verschillende soorten fruit in je dieet op te nemen om een breed scala aan voedingsstoffen te verkrijgen.

Let op: een overmatige consumptie van fruit leidt tot een teveel aan suikers, hoewel de natuurlijke suikers gunstiger zijn dan toegevoegde suikers in bewerkte voedingsmiddelen.

Dit zijn de 10 meest bekende appelsoorten:

  1. Elstar
  2. Jonagold
  3. Goudreinet
  4. Granny Smith
  5. Fuji
  6. Pink Lady
  7. Braeburn
  8. Conference
  9. Honeycrisp
  10. Golden Delicious

Hoe jonger een appel hoe gezonder hij is dus: Plant een appelboom in je tuin en je hebt in het najaar het verste fruit dat er bestaat!

Hoe het beste appels te bewaren?

Bewaar appels in de koelkast bij maximaal 7°C voor optimale versheid en knapperigheid. Hierdoor blijven ze tot wel 30 dagen vers. Hou ze apart van andere fruitsoorten, omdat ze ethyleengas produceren dat andere vruchten sneller laat rijpen.

Conclusie van ons onderzoek is: je kan met een gerust hart van je dagelijkse (liefst dus onbespoten) portie fruit genieten. Laat de vettige schil je niet afschrikken! Je weet wat ze in het Engels altijd zeggen: “An apple a day keeps the doctor away!”

Bronnen: Pesticide Action Network Nederland. A Healthylife.

Meer over: