Ga naar de inhoud

Wat kunnen de gevolgen zijn als je te veel pijnstillers neemt?

Update:

Met pijnstillers zoals paracetamol kun je pijn en koorts behandelen. Overmatig gebruik van deze medicijnen kan ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Dit moet je erover weten.

Hoewel ze zonder recept verkrijgbaar zijn en relatief veilig lijken, kan het gebruik ervan zonder zorgvuldige overweging leiden tot leverschade, nierproblemen, maagklachten en afhankelijkheid. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag ‘wat kunnen de gevolgen zijn als je te veel pijnstillers neemt’ en vertellen we hoe je veilig en verantwoordelijk gebruikmaakt van deze medicijnen.

Gevolgen overmatig gebruik pijnstillers

Pijnstillers zijn medicijnen die worden gebruikt om pijn te verlichten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals: tabletten, capsules en drankjes. Hoewel pijnstillers pijn kunnen verlichten, zitten er ook een paar nadelen aan. Dit zijn de mogelijke effecten:

  1. Leverproblemen: Paracetamol wordt in de lever gemetaboliseerd en kan leverschade veroorzaken bij overmatig gebruik. Dit kan variëren van milde tot ernstige leverschade en in sommige gevallen kan leverfalen optreden.
  2. Nierproblemen: Het gebruik van te veel pijnstillers kan ook leiden tot nierproblemen. Dit komt doordat de nieren de medicatie filteren en bij overmatig gebruik kan dit leiden tot overbelasting van de nieren.
  3. Maagproblemen: Het gebruik van pijnstillers kan ook maagproblemen veroorzaken zoals: maagpijn, maagzweren en bloedingen in het maagdarmkanaal. Dit kan vooral optreden bij langdurig gebruik van hoge doses.
  4. Afhankelijkheid: Overmatig gebruik van pijnstillers kan leiden tot afhankelijkheid. Dit betekent dat je lichaam gewend raakt aan de medicatie en dat je steeds hogere doses nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
  5. Veranderingen in bloeddruk en hartslag: Het gebruik van te veel pijnstillers kan ook leiden tot veranderingen in de bloeddruk en hartslag, wat kan leiden tot complicaties zoals hartritmestoornissen.
  6. Verslaving: Sommige pijnstillers zoals: opioïden, kunnen verslavend zijn als ze langdurig worden gebruikt.
  7. Overdosis: Overmatig gebruik van pijnstillers kan leiden tot een overdosis, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood.
  8. Interacties met andere medicijnen: Pijnstillers kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden.
  9. Maskeren van symptomen: Overmatig gebruik van pijnstillers kan symptomen van andere gezondheidsproblemen maskeren, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste diagnose te stellen.

Denk je dat je verslaafd bent aan pijnstillers?

Om deze risico’s te vermijden, is het belangrijk om pijnstillers alleen te gebruiken, zoals voorgeschreven door een arts of volgens de aanwijzing op de verpakking. Wil je pijnstillers in combinatie met andere medicijnen gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt.

Als je merkt dat je afhankelijk bent geworden van pijnstillers of als je je zorgen maakt over de mogelijke risico’s van overmatig gebruik, neem dan contact op met een arts of een specialist. Er zijn behandelingen en therapieën beschikbaar om te helpen bij het vermijden van overmatig gebruik van pijnstillers.

Waarom mogen medicijnen met als bijwerking ‘een plotse onverklaarbare dood’ toch verkocht worden?

Als een medicijn bijwerkingen heeft die kunnen leiden tot een plotse onverklaarbare dood, lijkt het misschien onlogisch dat het toch wordt toegestaan ​​om verkocht te worden. Het antwoord hierop is dat het goedkeuringsproces voor medicijnen een complexe kwestie is die vele factoren omvat.

Ten eerste moeten medicijnen voldoen aan strenge veiligheids- en werkzaamheidsnormen, voordat ze op de markt worden gebracht. Er worden uitgebreide klinische proeven uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de voordelen van het medicijn opwegen tegen de risico’s en bijwerkingen. Als het medicijn de klinische proeven doorstaat en als veilig en effectief wordt beschouwd, kan het worden goedgekeurd voor verkoop.

Bijwerkingen zoals een plotse onverklaarbare dood worden meestal zelden gemeld tijdens klinische proeven. Ze zijn mogelijk pas merkbaar als het medicijn al op de markt is. In dergelijke gevallen zijn farmaceutische bedrijven verplicht om de bijwerkingen te melden aan regelgevende instanties en om patiënten en gezondheidszorgbeoefenaars te waarschuwen over mogelijke risico’s.

Bekijk deze vraag en antwoorden op GoeieVraag: Waarom mogen medicijnen met als bijwerking “een plotse onverklaarbare dood” toch verkocht worden?

Veilig gebruik pijnstillers

Hoe gebruik je pijnstillers op een veilige manier? Volg ten eerste altijd de instructies op de verpakking of die van je arts op. Neem de voorgeschreven dosis en neem het medicijn niet langer dan nodig is. Gebruik ook geen verschillende soorten pijnstillers tegelijkertijd. Sommige pijnstillers bevatten dezelfde werkzame stoffen, als je ze tegelijkertijd inneemt, kun je te veel van deze stoffen binnenkrijgen. Wees ook voorzichtig met het combineren van pijnstillers met alcohol. Dit kan de werking van de medicijnen versterken en leiden tot ernstige bijwerkingen.

Neem tot slot geen pijnstillers als je zwanger bent, tenzij dit is voorgeschreven door een arts. Sommige pijnstillers kunnen namelijk de gezondheid van de baby schaden. Wees ook voorzichtig met het laten slingeren van pijnstillers in de omgeving van kinderen. Ze kunnen de medicijnen per ongeluk innemen, wat kan leiden tot ernstige bijwerkingen of zelfs de dood.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Ontdek nog meer populaire vragen op GoeieVraag.nl

Meer over: