Draai voor klassieke weergave

Wie houdt er een oogje op je ogen?

Natuurlijk komt het door het knijpen tegen de zon, door het staren op je beeldscherm, of gewoon doordat je moe bent. Dáárdoor zie je de laatste tijd zo slecht. Maar is dat wel zo? Best kans dat je een (nieuwe) bril of lenzen nodig hebt. Of dat er iets anders aan de hand is. Tijd voor een check-up van je ogen! Maar bij wie moet je zijn?

Naar de opticien

De logische eerste gedachte: naar de opticien. Prima idee, maar niet elke willekeurige brillen- en lenzenwinkel heeft een gediplomeerde opticien of contactlensspecialist (mbo-opgeleid, contactlensspecialist duurt twee jaar langer dan opticien) in dienst. Hoe aardig en hulpvaardig het verkopend personeel ook is; een bril is meer dan een trendy bijkomstigheid. Je ogen zijn te kostbaar om er zomaar een ‘kijkschermpje’ voor te hangen. Dus laat er een vakman of -vrouw naar kijken. Die kan met behulp van geavanceerde meetapparatuur nauwkeurig vaststellen welke sterkte je nodig hebt. Voor het aanmeten van lenzen worden er aanvullende onderzoeken gedaan omdat een lens direct op het oog (en de traanlaag) komt.

Doorverwijzen

Tijdens de meting bij de opticien en/of contactlensspecialist kunnen er afwijkingen worden gevonden die meer aandacht behoeven. Een te hoge oogdruk bijvoorbeeld, maar ook als je slechter gaat zien, als je ogen rood worden of branden, als je dubbel ziet of steeds hoofdpijn hebt. Soms kan een bril met andere sterkte, andere lenzen of andere vloeistof de oplossing bieden. Als dat niet zo is, word je doorverwezen naar een andere professional, zoals een optometrist, een orthoptist of oogarts. Overigens gaat zo’n doorverwijzing via de huisarts.

Naar de optometrist

De optometrist is een gediplomeerde vakman of -vrouw (hbo-opgeleid) die kan onderzoeken of je ogen gezond zijn. Denk aan: ineens veel slechter gaan zien, last hebben van branderige of pijnlijke ogen, steeds terugkerende hoofdpijn, vlekken of lichtflitsen zien. Ook relevant: komt er in jouw familie glaucoom voor? Dat is een oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden, maar ook goed behandelbaar is. In geval van glaucoom zal de optometrist je altijd doorverwijzen naar een oogarts. De betere optiekzaken hebben vaak een optometrist in huis, maar je vindt zo’n expert ook op de (oogheelkundige afdeling) van ziekenhuizen.

Naar de orthoptist

Deze expert is na een 4-jarige hbo-opleiding gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van oogafwijkingen als scheel zien, dubbel zien of een lui oog. Vandaar dat hij vooral om de hoek komt kijken bij onderzoek naar het gezichtsvermogen van kinderen tot een jaar of twaalf. Maar hij behandelt ook neurologische oogklachten, vandaar dat ook volwassenen hier terecht kunnen met bijvoorbeeld hoofdpijnklachten en leesproblemen die het gevolg kunnen zijn van niet goed samenwerkende ogen. Meestal werkt de orthoptist vanuit een oogkliniek of de oogheelkundige afdeling van een ziekenhuis.

Naar de oogarts

Om jezelf oogarts te mogen noemen, moet je een universitaire studie geneeskunde succesvol hebben afgerond, en daarna een gespecialiseerde studie medische en chirurgische oogheelkunde. De oogarts is er om de gezondheid van het oog te waarborgen. Ook voor de ernstiger oogaandoeningen die een specifieke behandeling, of zelfs een operatie nodig hebben, kom je bij de oogarts terecht. Zoals staar, een loslatend netvlies, glaucoom, een tumor, een bijzondere erfelijke of zeldzame aandoening. Voor de oogarts moet je naar een ziekenhuis of een behandelcentrum voor oogziekten. En in speciale gevallen kan je worden doorverwezen naar een academisch of topklinisch ziekenhuis. Voor een eerste bezoek aan een oogarts heb je een verwijsbriefje van je huisarts nodig.

Zuinig op je ogen!

Ook als je geen klachten hebt, is het een goed idee om zeker eens in de twee jaar een ogen check-up te laten doen. Zeker na je veertigste is het verstandig om bijvoorbeeld ook je oogdruk te laten meten. Je gezichtsvermogen is te kostbaar om te verwaarlozen!

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Sarah Saarberg