Ga naar de inhoud

Slechter zien onder de douche: zó los je het op

Update:
Slechte zien onder de douche

Naarmate we ouder worden gaan we slechter zien. Dan komt er op een dag hét moment dat je tijdens het douchen de kleine lettertjes niet meer kunt lezen. Hoe los je het op zonder bril? Slechter zien onder de douche: Startpagina weet een slimme truc.

Slechter zien: is het nu shampoo of conditioner?

Tot ongeveer brilsterkte -2 kom je er nog wel mee weg door de fles vlak voor je neus te houden, om zo beter te lezen of je nu je shampoo of je conditioner in je hand hebt. Is het tóch niet meer te lezen, vanwege de te kleine letters, dan gok je het er maar op. Je komt er tijdens het soppen wel achter of je goed hebt gegokt. Gok je verkeerd? Wat doe je dan? Opnieuw de shampoo pakken en daarna nog een keer de conditioner gebruiken? Zonde en bovendien niet handig.

Ga niet douchen met je lenzen in als je slechter gaat zien

Hoe douchen slechtzienden als de bril afgaat? Een lezer van GoeieVraag heeft -8 en -9. Ze ziet niets zonder bril en daarom hield ze haar bril tot voor kort op tijdens het douchen. Ze veegde om de minuut de druppels eraf. Beslaan deed haar bril na 5 minuten dan meestal niet meer. Niet echt een groot succes, laat ze ons weten. Inmiddels draagt ze lenzen die ze inhoudt als ze gaat douchen. Ze ziet daardoor de kleine lettertjes op de flacons weer goed. Daar is ze blij mee.

Toch wordt douchen met lenzen afgeraden. Kraanwater is namelijk niet steriel. Het bevat micro-organismen. Daar kan onze huid wel tegen, lenzen niet. Bacteriën of kleine parasieten die in het water zitten hechten zich makkelijk aan de lens. Ze veroorzaken daardoor ontstekingen aan het oog en vervormen de lens. Het is dus beter om je lenzen uit te doen tijdens het douchen.

De meeste mensen zetten hun bril af tijdens het douchen

De meeste brildragers zetten hun monturen af tijdens het douchen. Ze redden zich prima tijdens dit ochtend- of avondritueel. Het is voor de meeste mensen ook niet zo moeilijk om met ogen dicht de eigen voeten in te soppen. Toch kan het voor mensen die voorheen geen bril nodig hadden irritant zijn om steeds waziger te zien. Helaas zit er in de meeste gevallen niets anders op dan deze achteruitgang van het zicht te accepteren.

Slimme truc voor herkennen juiste flacons

Veel mensen gebruiken verschillende huidverzorgingsproducten van hetzelfde merk. Deze zitten meestal in een identieke verpakking. Als je dan met een flacon in je hand staat kun je niet meer goed lezen of er nu ‘shampoo’ of ‘conditioner’ op de verpakking staat. Startpagina heeft daar een slimme truc voor bedacht: plak markeringsstickers op je flacons.

Om zonder bril de shampoo en conditioner herkenbaar uit elkaar houden gebruik markeringsstickers. Dat zijn markeringspunten voor op flacons of potjes. Dat kunnen bijvoorbeeld ronde felgekleurde stickers zijn. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor sticker het is. Als het maar een opvallende waterbestendige sticker is. Plak de sticker op het flacon met shampoo. Je hoeft dan alleen te onthouden dat het product dat je het eerste gebruikt het product is met de sticker. Zo was je je haar nooit meer in de verkeerde volgorde! Simpel toch?

Heb jij meer tips voor beginnende brildragers? Laat het ons weten!

Meer over: