Ga naar de inhoud

Je droge huid beschermen in de winter


Heb jij ook een droge huid in de winter? ’t Kan vriezen, ’t kan dooien, maar één ding is zeker: je huid krijgt een behoorlijke optater in het koudste seizoen. Niet alleen buiten: ook het binnenklimaat kun je een akelig droge huid bezorgen. Bescherm je huid van binnenuit door goede voeding en voldoende drinken, en van buitenaf door flink te smeren met de juiste middelen. Met de volgende tips help je je huid gezond de winter door.

Help je droge huid een handje

Als je al dacht dat de zomer een aanslag is op je huid (heet, zweet, uitdrogen, verbranden), de winter is ook niet mis. Met een beetje pech loop je zelfs nog sneller een droge huid op in de koudste periode van het jaar. Want je huid heeft veel te verduren in de winter. Niet alleen droogt je huid sneller uit, maar ook de stofwisseling van je huid is anders. Dan stop je ‘m ook nog eens weg in alles bedekkende kleding. Logisch, je wilt graag warm blijven. Maar minder frisse lucht betekent ook dat je huid minder kan ademen, en dat heeft gevolgen.  

Huiduitdroging

Je huid is het grootste orgaan dat je hebt. De huid ademt, regelt je temperatuur door bijvoorbeeld te zweten of je kippenvel te bezorgen, regelt (een deel van) je stofwisseling én omhult je hele lijf met een beschermende verpakking. In de winter kan je huid gaan protesteren door invloeden van buitenaf. Meer kleren betekent minder ventilatie, daar droogt je huid van uit. Je huid heeft in de winter ook last van de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is in de winter zowel in huis als buiten minder, dan in de zomermaanden. Dat voel je: een droge huid ‘trekt’ en is sneller geïrriteerd of beschadigd. Denk aan schilferen, droge en gebarsten lippen en kloofjes. 

Huidverzorging in de winter

Ook de stofwisseling in je huid verandert in de winter. Je talgklieren maken bij lage temperaturen minder vet aan, waardoor het beschermlaagje op je huid aanzienlijk dunner wordt. Dat merk je het eerst op je gezicht en op je handen: met als gevolg een schrale huid. Daar kun je wat aan doen: invetten met een goede crème. Smeren, smeren en smeren, want als je huid het zelf niet meer produceert, moet er een laagje vet opgesmeerd worden. Dat hoeft, zeker voor de grotere lichaamsdelen, echt geen peperdure crème te zijn. 

Zo droogt je huid niet uit

Je huid droogt niet alleen in de buitenlucht uit, maar ook van binnenuit. En het meest door water. Van een lekker lange, hete douche krijgt je huid bijvoorbeeld een stevige opdoffer. Dat hete water haalt het beschermende laagje vet van je huid. Kies daarom voor een beetje minder: korter douchen en het liefst lauwwarm. Gebruik ook vooral een milde zeep/gel en vet na het douchen je huid lekker in. 

Ventileren en hydrateren

Denk ook aan het binnenklimaat in huis. We zijn tegenwoordig zó goed geïsoleerd dat we er weliswaar lekker warm bijzitten, maar het ons ontbreekt aan voldoende frisse lucht. Goed ventileren is het advies. Als de lucht in huis te droog wordt, hydrateren. Klinkt ingewikkelder dan het is: gewoon hier en daar wat bakjes met water neerzetten om te verdampen. Of radiatorbakjes aanschaffen, de nieuwste vintage woontrend.

Laatste tip: haal wat planten in huis. Ze zorgen niet alleen voor een betere luchtvochtigheid, ze filteren ook nog eens onzuiverheden uit de lucht. 

Lees ook:

Meer over: