Ga naar de inhoud

Vieze smaak in je mond. Hoe komt dat?

Update:
Vieze smaak in mond, mondverzorging, bittere smaak

Een vieze smaak in je mond. Sommige mensen hebben het vaak, anderen met periodes en er zijn er ook bij die het helemaal nooit hebben. De oorzaken verschillen en het ligt zeker niet altijd aan het poetsen van je tanden.

Vervelend is het wel en je schaamt je er ook voor als anderen het bij je opmerken en er iets van zeggen. We geven je daarom graag een aantal tips en leggen in dit artikel ook uit hoe je het verhelpt.

Verschillende oorzaken van vieze smaak

Een vieze smaak in de mond kan verschillende oorzaken hebben. Een slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen, zoals gingivitis, abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen, zijn de meest voor de hand liggende veroorzakers.

Een droge mond draagt ook bij aan een vieze smaak in je mond, omdat speeksel voedingsstoffen bevat en als een natuurlijke buffer werkt. Geneesmiddelen, aandoeningen zoals diabetes, behandelingen tegen kanker, roken of een verstopte neus geven een droge mond. Hierdoor wordt de bufferwerking van het speeksel minder. Ook ouderdom speelt een rol. Misschien herken jij dit ook: Je wordt in de ochtend wakker en je tong is kurkdroog. Dan heb je lekker liggen snurken met je mond open. Dat kan geen kwaad, het is alleen voor de mondhygiëne minder gunstig. Drink dan een groot glas water in de ochtend en poets je tanden. In de meeste gevallen lost de vieze smaak meteen op.

Vieze smaak in de mond bij verminderde weerstand

Spruw, een schimmelinfectie in de mond, veroorzaakt ook een vieze smaak in de mond. Als je witte bobbeltjes en roodheid ziet, moeite hebt met slikken of last hebt van een droge mond, is het raadzaam om een afspraak te maken met je tand- of huisarts. Spruw komt het meest voor bij baby’s en bejaarden voor, het komt ook voor bij mensen met een verminderde weerstand.

Hormonale veranderingen bij vrouwen in de overgang

Virusinfecties, zoals Hepatitis B en tonsillitis zijn ook vaak de boosdoeners. Hormonale veranderingen bij vrouwen in de overgang komt ook veel voor. En voedingssupplementen, chemotherapie en bestraling dragen bij aan een vieze smaak in je mond.

Hoe krijg je weer een frisse adem?

Om de vieze, vaak bittere smaak in de mond te verhelpen, is een goede gebitsverzorging het belangrijkst. Poets 3 keer per dag je tanden. Floss goed tussen de tanden en gebruik ragers in de juiste maat. Gebruik ook een tongschraper of monddouche. Hiermee kom je goed achterin je mond en verwijder je bacteriën.

Het gebruik van antibacterieel mondwater helpt ook goed. Het belangrijkste is om altijd genoeg water te drinken om een droge mond te voorkomen. Als je een vieze smaak in je mond hebt door antibiotica, wordt aanbevolen om te spoelen met water en een eetlepel zout en de tongreiniger extra te gebruiken. Als je last blijft houden van een bittere smaak in de mond, is het belangrijk om een tand- of huisarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

1 van onze lezers werkt zelf bij de tandarts. Haar mondhygiëne is supergoed, laat ze ons weten. En ze heeft nooit gaatjes. Toch heeft ze af en toe die metaalachtige vieze smaak in haar mond. Waar komt die vieze smaak vandaan? Ze heeft er voor de zekerheid nog eens extra door haar eigen collega tandarts naar laten kijken. Alles is in orde maar de vieze smaak blijft. De geur uit haar mond ook. In het geval van deze lezer werd de vieze smaak dus niet veroorzaakt door een slechte gebitsverzorging. In haar geval adviseren wij dat het verstandig om bij langer aanhouden van klachten een arts te raadplegen.

Andere oorzaken van een vieze of bittere smaak in je mond zijn:  

  • Een luchtweginfectie
  • Amandelstenen
  • Hormonale veranderingen
  • Gebruik van bepaalde voedingssupplementen
  • Gebruik van medicijnen zoals antibiotica
  • Een vitaminetekort
  • Chemotherapie en bestraling
  • Roken, alcohol en koffie
  • Ongezond eten en te weinig beweging

Tips voor een snelle tijdelijke oplossing van een vieze smaak in de mond:

  • Poets je tanden
  • Drink veel
  • Eet een appel of neem een ander stuk fruit
  • Gebruik pepermunt of kauwgom, een hard snoepje of honingdropje
  • Spoel met mondwater

Door te kauwen of te zuigen stimuleer je de speekselaanmaak in je mond. Als je lang last blijft houden van een vieze smaak in je mond, raadpleeg dan altijd je tand- of huisarts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en een geschikte behandeling te zoeken.

Meer over: