Ga naar de inhoud

Hoe kom ik van een slechte adem af

Update:

Heb jij last van een slechte adem? Wellicht ben je daar zelf achter gekomen of heeft iemand je erop geattendeerd? Veel mensen schamen zich ervoor als ze uit hun mond ruiken. Dit zijn de oorzaken en oplossingen.

Voluit lachen of praten terwijl je iemand aankijkt, doe je niet graag als je weet dat je adem ruikt. Dit veroorzaakt vervelende situaties. Het is ook erg vervelend voor de mensen in je directe omgeving. De vieze geur is soms ondragelijk.

Kauwgom is slechts een tijdelijk redmiddel en haalt de oorzaak niet weg. Gelukkig zijn er manieren om weer een heerlijk frisse adem te krijgen, de hele dag door.

Dit kan een slechte adem over je gezondheid zeggen.

Oorzaken en tips last van slechte adem

Muffe adem door voedsel

Een slechte adem kan meerdere oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met je eet- en leefgewoontes. De gevolgen van veel knoflook eten zijn wel bij iedereen bekend. Ook uien, diverse specerijen, veel koolzuurhoudende drankjes en te veel koffie kunnen voor een muffe adem zorgen.

Hetzelfde geldt voor roken en alcohol. Rokers ruiken het vaak zelf niet (meer), oplettendheid is verstandig. Wat minder bekend is, is dat het volgen van een streng dieet of vasten een boosdoener kunnen zijn. Een snelle manier om een betere adem te krijgen, is dan ook extra alert te zijn op wat je eet en drinkt en stoppen met alcohol en roken.

Mondwater voor een droge mond

Je speeksel heeft veel te maken met je adem. Als je ouder wordt maak je minder speeksel aan, waardoor bacteriën zich sneller vermenigvuldigen en er gassen worden gevormd. Je merkt dat vooral in de ochtend, omdat de speekselproductie ‘s nachts op een laag pitje staat.

Het resultaat is een vieze, zwavelachtige geur als je wakker wordt. Overigens kunnen ook bier en wijn en bepaalde medicatie dit veroorzaken. Zelfs mondsprays en mondwaters die alcohol bevatten, zorgen op termijn voor een drogere mond en voor meer problemen. Ga liever voor een duurzame oplossing, in plaats van je slechte adem tijdelijk te verdoezelen. Deze haal je bij de drogist!

Mond- en gebitsproblemen

Heb je ooit een ontsteking in je mond gehad? Die geur kun je zelfs zelf ruiken! Bij een ontsteking zijn er namelijk veel dode cellen in je mond aanwezig. Deze bevatten een grote hoeveelheid eiwitten, wat tot een slechte adem leidt. Een mondslijmvlies- of gebitsontsteking kan een slechte adem veroorzaken, maar meestal heb je dat zelf al gemerkt.

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door andere problemen met je gebit of door ongezond tandvlees. Hoe dieper je pockets zijn, hoe weliger bacteriën er tieren. Met je tandenborstel kun je niet tussen je tanden en kiezen komen; daarvoor zijn ragers nodig. Ze zijn er in alle maten.

Een gezond gebit – én gezond tandvlees – is van groot belang voor je gezondheid en voor een frisse adem. Sla geen controlebeurt over en zorg dat je dagelijks poetst en ragers gebruikt. Laat eens in de zoveel tijd door je tandarts controleren of je pockets niet te diep zijn en of je tandvlees nog gezond is.

Wat kun je aan tongplak doen?

Ook de tong heeft een grote invloed op onze adem. Slechts weinig mensen weten dat. Verreweg de meest slechte adem wordt veroorzaakt door een ongezonde tong. Onder meer bij een te droge mond kan er achter op de tong ‘tongbeslag’ ontstaan, ook wel tongplak genoemd. Bacteriën hebben hier vrij spel. Heb jij last van tongplak? Je kunt dat zelf controleren voor de spiegel. Steek je tong zo ver mogelijk uit. Een gezonde tong is roodroze, en niet bruin, wit of geel. Je verbetert de conditie van je tong snel door hem mee te nemen in je poetsbeurt. Ook zijn er speciale tongschrapers verkrijgbaar, waarmee je de aanslag doeltreffend verwijdert. Overigens kunnen ook roken en sommige medicijnen als antibiotica dit tongbeslag veroorzaken.

Tips om je adem te verbeteren:

  • Drink meteen na het opstaan een glas water
  • Eet niet meer vlak voor het slapen gaan (tot 21.00 uur)
  • Eet vezelrijk en gezond
  • Stop met roken en drink matig alcohol
  • Zorg voor een goede mondhygiëne
  • Eet zo min mogelijk knoflook, uien en scherpe specerijen
  • Drink dagelijks tenminste 1,5 tot 2 liter water 
  • Suikervrije snoepjes en kauwgom helpen slechts tijdelijk, kies duurzamere opties

Slechte adem gaat niet weg

Heb je echt al alles geprobeerd en kun je het probleem niet de baas? Je bent niet de enige. Vraag dan eens advies bij de huisarts of de tandarts. Wordt de oorzaak door hen niet gevonden, dan kun je worden doorverwezen naar een specialist. In verschillende Nederlandse ziekenhuizen bestaat een speciaal halitose-spreekuur – halitose is een mooie benaming voor een (chronisch) slechte adem.

Soms ligt de oorzaak in de neus- of keelholte en word je doorverwezen naar de KNO-arts. Het probleem kan ook dieper in het lichaam ontstaan, zoals in de maag of darmen. In het ziekenhuis kunnen onderzoeken vaak wel uitwijzen waardoor de slechte adem ontstaat.

Slechte adem bespreekbaar maken

Meer over: