Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips bij teruggetrokken tandvlees - Zo herstel en voorkom je het

Teruggetrokken tandvlees: iedereen heeft er weleens last van. Vaak wordt het veroorzaakt door te hard poetsen of knarsen. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan om zo min mogelijk bacteriële ontstekingen en schade aan de wortels te veroorzaken. Deze tips helpen bij het voorkomen én herstellen van teruggetrokken tandvlees.

Teruggetrokken tandvlees voortanden

Teruggetrokken tandvlees bij voortanden van de bovenkaak is hetgeen waar mensen het meest bang voor zijn. Logisch, het is zichtbaar en je kunt het niet gemakkelijk voor anderen bedekken. Hoe eerder je je er bewust van bent, hoe meer je eraan kunt doen. Teruggetrokken tandvlees komt namelijk niet vanzelf terug, of het nu om boven- of ondertanden gaat. Wel zijn er een aantal manieren om het fenomeen te herstellen. Want als je er niets aan doet, is de kans groot dat je voortanden bloter en bloter worden.

Teruggetrokken tandvlees voorkomen

Het voorkomen van teruggetrokken tandvlees begint bij regelmatige en grondige mondhygiëne. Poets je tanden twee keer per dag met fluoridehoudende tandpasta. Sommige elektrische tandenborstels beschikken over een druksensor die aangeeft wanneer je te hard poetst. In het geval van een handtandenborstel moet je dit zelf ondervinden. Om de omgeving rond het tandvlees nog beter schoon te maken, gebruik je na het poetsen flosdraad of tandenstokers.

Houd daarnaast in de gaten of je weleens tandenknarst. Zelf heb je dit vaak niet door omdat het merendeel tijdens het slapen voorkomt. Vraag het een keer aan je partner, of houd gevoelige tanden en klachten bij kauw- en nekspieren in de gaten. Bij tandenknarsen schuiven je onder- en bovenkaak zo hard heen en weer dat tandglazuur kan afbreken en tandvlees terugtrekt. Lees hier meer tips over hoe je tandenknarsen kunt voorkomen en verhelpen.

Teruggetrokken tandvlees herstellen

Ook als je eenmaal teruggetrokken tandvlees hebt, is het belangrijk om zachter te gaan poetsen. Zo voorkom je dat je tandvlees verder terugtrekt. Vraag je tandarts eens of je wel op de goede manier poetst. Het kan zijn dat je verkeerde bewegingen maakt, waardoor je tandvlees naar achter wordt gedrukt. Gebruik regelmatig mondspoelmiddel om je gebit extra schoon te maken én te houden. Een mondspoelmiddel specifiek voor terugtrekkend tandvlees is in dit geval de beste optie. Houd er rekening mee dat terugtrekkend tandvlees niet alleen wordt veroorzaakt door een matige mondhygiëne, maar ook door roken, stress en slechte voeding. 

Top 10 tips teruggetrokken tandvlees herstellen

1.    Minder hard poetsen
2.    Geen tandenknarsen 
3.    Mondspoelmiddel gebruiken
4.    Teruggetrokken tandvlees masseren
5.    Flossen, stoken en ragen
6.    Kruidnagel kauwen
7.    Groene thee drinken
8.    Voldoende vitamine C 
9.    Minder roken
10.  Geen overmatig gebruik van suiker

Heb je pijnklachten door teruggetrokken tandvlees? Bezoek dan een tandarts en/of mondhygiënist. In erge gevallen kan een tandvleescorrectie worden uitgevoerd. Of voorkom pijnklachten door meer te weten te komen over ontstekingen in het tandvlees, waaronder paradontitis

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bronnen: Dental, Mondhygienisten
Auteur: Anouk Bruel