Draai voor klassieke weergave

Tandenknarsen, dit zijn de gevolgen en dit kun je doen

In samenwerking met:

Tandenknarsen (bruxisme) is een tandaandoening die in Nederland relatief veel voorkomt. Mensen die last hebben van deze aandoening, schuiven (onbewust) tijdens hun slaap met hun tanden over elkaar. En dat heeft niet alleen vervelende effecten voor hun bedpartner.

Margriet.nl legt de schadelijke effecten van tandenknarsen uit en benoemt de mogelijke behandelingen.

Veel voorkomende tandaandoening

Moppert jouw partner vaak dat je hem of haar de hele nacht uit z’n slaap hebt gehouden met een vervelend knarsend geluid? Grote kans dat je dan lijdt aan bruxisme. Een aandoening waar zo’n 5% van de volwassen Nederlandse bevolking last van heeft. Bij kinderen komt het nog vaker voor: zo’n 15% van hen schuift ’s nachts geregeld met hun tanden over elkaar. Tandenknarsen staat daarom, samen met gaatjes en tandvleesontsteking, in de top drie van meest voorkomende tandaandoeningen in Nederland.

Pijnlijke kaken bij het ontwaken

Bruxisme ontstaat vaak bij mensen bij wie de kaak in een verkeerde stand staat of bij mensen met een slecht passende beet. Bepaalde factoren, zoals; stress, medicijnen, alcohol en cafeïne kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde nachten meer knarst dan de andere. Veel mensen hebben niet door dat ze ’s nachts knarsen, tot ze ’s ochtends wakker worden met pijnlijke en stijve kaken. En niet alleen je kaakgewricht heeft daar onder te lijden. Ook je gebit kan door het tandenknarsen namelijk flink beschadigen. Doordat je tanden steeds over elkaar heen schuren wordt je tandglazuur steeds dunner. Dit heeft weer als gevolg dat je last krijgt van gevoelige tanden. Warm of koud drinken en zoet of zuur eten doet dan pijn aan je tanden.

Tandenknarsen behandelen

Vermoed je dat je tandenknarst? Overleg dan altijd met de tandarts en vraag naar de mogelijke behandelingen in zijn/haar praktijk. In de meeste gevallen krijg je voor bruxisme een speciaal bitje (opbeetplaat) aangemeten die je ’s nachts moet dragen. Deze stopt het tandenknarsen vaak niet, maar zorgt wel dat verdere slijtage aan je tanden voorkomen wordt. Anderen hebben baat bij ontspanningsoefeningen die ervoor zorgen dat je ’s nachts minder gaat knarsen. Onderzoekers van het Nijmeegse Radboud UMC stellen bovendien dat het ook geen kwaad om een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut. Deze kan ervoor zorgen dat de druk op de kaken minder wordt. Werkt dat allemaal niet? Dan kun je eventueel ook nog botox in je kauwspieren laten spuiten, waardoor ze beter ontspannen en het tandenknarsen minder wordt. 

Naast bruxisme (tandenknarsen) is parodontitis een veel voorkomende tandaandoening. Lees hier hoe je parodontitis kunt herkennen en voorkomen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.

In samenwerking met: