Draai voor klassieke weergave

Te hoog cholesterol: symptomen en gevolgen

Cholesterol is een belangrijke bouwstof in het menselijk lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen, vormt de grondstof voor verschillende hormonen en de productie van gal. Zonder cholesterol kun je niet leven, maar een verhoogd cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn de symptomen en gevolgen van een hoog cholesterol.

Wat is cholesterol en wat is een te hoog cholesterolgehalte?

Het lichaam heeft cholesterol nodig als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Cholesterol wordt voornamelijk aangemaakt in je lever. Een klein gedeelte van het cholesterolgehalte komt in het lichaam door voeding. Cholesterol komt voor in kleine vetbolletjes (lipoproteïnen). Om het bolletje zit een laagje eiwit. Hierdoor kan cholesterol vervoerd worden door het bloed.

Je cholesterolgehalte zelf testen

Er zijn twee soorten cholestrol vetbolletjes:

  1. LDL-vetbolletjes (LDL = low density cholesterol)
  2. HDL-vetbolletjes (HDL = high density cholesterol)

Als je last hebt van een te hoog cholesterolgehalte, dan is er sprake van hypercholesterolemie. Dit betekent dat er een verhoogde concentratie cholesterol in je bloed zit. Dit kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Oorzaken hoog cholesterol

Normaal maakt je lever genoeg cholesterol aan. Je systeem kan echter uit balans raken. Zo kan er te veel cholesterol aangemaakt worden, of er wordt te weinig cholesterol uit je bloed verwijderd. In beide gevallen is het gevolg een te hoog cholesterol. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van overgewicht, suikerziekte, een traag werkende schildklier, of er zijn erfelijke factoren in het spel.

Door voeding kan je de hoeveelheid cholesterol in je bloed licht veranderen. Door ongezonde voeding gaat het cholesterolgehalte omhoog. Denk hierbij aan het eten van weinig groente en fruit, weinig volkorenproducten, veel suiker en veel verzadigd vet.

Gevolgen hoog cholesterolgehalte

Als je al meerdere jaren (ongemerkt) last hebt van hoog cholesterol, kan de stof zich in bloedvaten gaan ophopen. Hierdoor kunnen je bloedvaten vernauwen en zelfs dichtslibben. Je bloedvoorziening komt in gedrang, waardoor je organen te weinig zuurstof krijgen. Dit kan zorgen voor problemen met je hart- en bloedvaten. Denk aan pijn op de borst tot schade aan de nieren. Ook kan een hoog cholesterolgehalte leiden tot een hartinfarct of een beroerte.

Hoe groot het risico op deze ziekten is, hangt af van welk cholesterol is verhoogd:

  • HDL-bolletjes zijn goede cholesterolbolletjes, ze beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Deze bolletjes zorgen er ook voor dat het overmatige cholesterol afgebroken wordt.
     
  • Daarnaast kan je cholesterol hebben in LDL-bolletjes. Dit wordt ook wel de slechte cholesterol genoemd. Deze bolletjes zorgen namelijk voor een grote kans op vernauwingen in je slagaders, omdat zij zich ophopen. Hierdoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Wat te doen bij hoog cholesterol

Heb je last van een hoog cholesterol? Je kunt dan verschillende dingen doen. Zorg ten eerste dat je gezond eet. Zorg voor voldoende fruit en groente, eet veel volkorenproducten en vermijd zoveel mogelijk suiker. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet, neem magere zuivelproducten en drink zo min mogelijk ongefilterde koffie.

Ten tweede is het van groot belang dat je voldoende beweegt. Zorg dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt en doe dit het liefst in de buitenlucht. Stop met roken en val, indien nodig, af. Drink tot slot geen alcohol en zorg voor zo min mogelijk stress.

Middelen tegen een verhoogd cholesterol

Symptomen hoog cholesterolgehalte

Als je een te hoog cholesterolgehalte hebt, worden er geen waarschuwingssignalen uitgezonden. Dit maakt een hoog cholesterolgehalte ook zo gevaarlijk. Je kunt namelijk een hoog cholesterol hebben, zonder dat je dit weet. De enige manier om erachter te komen, is door bloedonderzoek.

Als je langere tijd last hebt van een hoog cholesterolgehalte, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Dit merk je pas als je al meerdere maanden last hebt van aderverkalking. Aderverkalking in de benen merk je door een felle pijn in je kuiten tijdens het lopen. Ook kan je een drukkende pijn voelen in je borstkas, dan is er sprake van aderverkalking ter hoogte van het hart. Deze pijn wordt veroorzaakt door inspanningen. Wanneer deze drukkende pijn te lang aanhoudt, kan je een hartinfarct krijgen. Tot slot kan er sprake zijn van aderverkalking in de omgeving van je hersenen, dit kan een herseninfarct veroorzaken.

Heb jij je cholesterolgehalte wel eens laten testen?

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist.

Lees ook:
Wat zijn de symptomen en gevolgen van ijzertekort?
Tekenen en symptomen bij een tekort aan vitamine D

Bronnen: Thuisarts.nl, Hartstichting, Voedingscentrum.nl
Auteur: Ilse Bloemendal