Ga naar de inhoud

Schurft crème kan voor bijwerkingen zorgen

Update:
Bijwerkingen schurft crème

Na een aanzienlijke toename van het aantal schurftbesmettingen, zijn er nu ook meer meldingen van bijwerkingen van het middel dat vaak wordt voorgeschreven tegen deze aandoening: permetrine.

Vorig jaar ontving bijwerkingencentrum Lareb 64 meldingen hierover, terwijl dat er in 2020 slechts 5 waren.

Huidklachten houden soms tot 4 weken na behandeling aan

Patiënten met schurft, ook wel scabiës genoemd, ervaren verschillende huidproblemen en ernstige jeuk. De medicatie, die in de vorm van een gel of crème op de huid wordt aangebracht, veroorzaakt bij sommige mensen ook deze soort klachten. Het is echter niet altijd duidelijk of de huidklachten door de permetrine komen of door de schurft zelf. “Huidklachten kunnen tot 4 weken na de behandeling aanhouden vanwege een reactie van de huid op de dode schurftmijten”, legt bijwerkingencentrum Lareb uit.

Jeuk, tintelingen, brandend gevoel

De bijsluiter van het medicijn vermeldt al dat permetrine bijwerkingen geven: een droge of rode huid, jeuk en een tintelend, stekend of brandend gevoel kan veroorzaken. Volgens Lareb is het opvallend dat bijwerking meldingen ook betrekking hadden op tintelingen in het gezicht, terwijl permetrine daar zelden wordt aangebracht. “Enkele melders gaven ook aan dat het tintelende gevoel erger werd in de buitenlucht”, aldus Lareb. “Om jeuk te voorkomen raden we patiënten aan om niet te warm te douchen, niet teveel zeep te gebruiken en de huid goed vet te houden. Als de jeuk na 2 weken behandeling erger wordt of na 4 weken niet weggaat, is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Meer gevallen van schurft dan voorgaande jaren

Volgens gezondheidsinstituut Nivel zien huisartsen sinds de herfst van 2021 meer gevallen van schurft dan in voorgaande jaren. Vooral bij jongvolwassenen tussen de 15 en 24 jaar. De schurftmijt verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon. Hoewel schurft niet gevaarlijk is, is het vaak wel erg vervelend.

Bron: Lareb, Nivel.

Meer over: