Ga naar de inhoud

Oil pulling: de nieuwste trend voor witte tanden, wat is dat?

Update:

Heb je regelmatig last van een slechte adem? Ontstoken tandvlees? Gaatjes? Of misschien zijn je tanden minder wit dan je zou willen? Er schijnt een simpele oplossing te zijn die al binnen 2 weken resultaat geeft: oil pulling. Wat is oil pulling precies en waarom is het zo gewild op dit moment? We gingen op onderzoek uit. 

Wat is oil pulling?

Oil pulling is een techniek om de mondhygiëne en -gezondheid te verbeteren. Het wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische (Indiase) geneeskunde gebruikt. Vroeger had men geen tandpasta, en werd er olie gebruikt. Oil pulling houdt in dat je na het opstaan, op een lege maag, 15 tot 20 minuten een eetlepel koudgeperste olie door je mond beweegt. De meest gebruikte soorten olie zijn sesam- en kokosolie, vanwege de antibacteriële eigenschappen.

De voordelen van oil pulling

Dagelijks aan ‘oil pulling’ doen heeft de volgende 4 voordelen:

1. Oil pulling doodt schadelijke bacteriën in de mond

Er leven zo’n 350 bacteriën in onze mond, maar in totaal zijn er zo’n 700 die in onze mond kunnen leven. Schadelijke bacteriën kunnen voor problemen zorgen, zoals ontstekingen, schade aan de tanden, problemen met het immuunsysteem en een slechte adem.

Olie heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen, waardoor het bacteriën, schimmels, infecties en virussen kan doden. Olie activeert bepaalde enzymen in ons speeksel die bacteriën en andere ongewenste indringers aanpakken. Door dagelijks aan oil pulling te doen, verbeter je de bacteriebalans in je mond. Dit is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken.

2. Oil pulling verbetert de gezondheid van je tandvlees

Ooit van gingivitis gehoord? Het is een ontsteking van het tandvlees. Je hebt hier waarschijnlijk last van als jouw tandvlees tijdens het tandenpoetsen altijd begint te bloeden, of wanneer je tandvlees er rood en gezwollen uit ziet, in plaats van lichtroze. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de bacteriën die in tandplak zitten. Olie weekt deze plak los en doodt de bacteriën, waardoor de infectie in het tandvlees kan genezen. Na 1 tot 2 weken kun je daarom al gezonder tandvlees krijgen.

3. Oil pulling werkt tegen een slechte adem

Omdat oil pulling bacteriën uit de mond verwijderd, helpt het tegen een slechte adem. Die ontstaat namelijk ook door een ophoping aan bacteriën in de mond, bijvoorbeeld in tandplak en plak op de tong. Het probleem van een slechte adem kan ook grotendeels opgelost worden, door het losweken van de tandplak door middel van oil pulling.

4. Oil pulling zorgt voor wittere tanden

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat oil pulling voor wittere tanden zorgt, zijn er talloze ervaringen op het internet te vinden van mensen die laten zien hoe oil pulling wel degelijk een effect heeft op de kleur van hun tanden en dat de olie een blekend effect heeft.

Hoe werkt het?

Die voordelen klinken natuurlijk goed! Een ander voordeel is dat het makkelijk is om zelf te proberen: voor slechts de prijs van één pot biologische kokosolie. Daar kun je meteen een maand mee doen. Zo werkt het:

1. Doe 2 theelepels van 1 kleine eetlepel olie in je mond;

2. Laat dit vervolgens 15 tot 20 minuten in je mond zitten, terwijl je de olie langzaam door je mond laat gaan. Zorg ervoor dat de olie goed tussen je tanden en kiezen trekt;

3. In de tussentijd kun je andere dingen doen! Je aankleden, een klusje of de hond uitlaten;

4. Wordt je mond te vol omdat er ook speeksel bij komt? Dan kun je voorzichtig wat olie uitspugen. Of spuug alles uit, en doe een nieuw lepeltje in je mond;

5. Na 20 minuten kun je de olie uitspugen. Doe dit altijd in de prullenbak en niet in de gootsteen. Olie wordt namelijk hard en kan daarom voor verstopping zorgen.

Als je dit dagelijks doet, ervaar je na 1 tot 2 weken al resultaat van een gezondere en schonere mond. Het proberen waard, toch?

Meer over: