Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Monddouche: wat is het en is het wat voor mij?

Heb je ooit gehoord van een monddouche? Zoals de naam al verklapt, is het een soort douche voor je mond. Door middel van een pulserende straal reinig je je tanden én tandvlees. Dit product wordt steeds populairder in Nederland. Wat is het precies en waarom moet jij er ook eentje hebben?

Lees hier alles over de monddouche! 

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Wat is een monddouche?

Een monddouche is een elektrisch apparaatje met een golvende waterstraal. Omdat er op deze manier met kracht water tussen de tanden en de tandvleesrand wordt gespoten, opent en sluit het tandvlees zich. Hierdoor wordt deze rand gereinigd. Dat is best bijzonder, want er is geen andere manier om op deze plekken te komen. Om het nog makkelijker te maken, wordt een monddouche geleverd met verschillende opzetstukken en borsteltjes. Ook is een monddouche aan te vullen met mondspoelmiddel zodat het je een fris gevoel geeft en je mond door de werking van de fluoride en antibacteriële stoffen goed verzorgd wordt. 

Steeds populairder

Hoewel Amerikanen er al jaren bij zweren, was de monddouche tot 2 jaar geleden nog vrij onbekend in Nederland. Toen er voor het eerst reclame voor werd gemaakt, was men nog wat terughoudend en niet gelijk overtuigd. Dat veranderde al snel toen verschillende tandartsen zich er ook mee gingen bemoeien: zij raden het gebruik van de monddouche aan. 

Het effect van de monddouche

Een monddouche klinkt veelbelovend, maar is dat ook zo? Als we de verschillende onderzoeken moeten geloven, is een monddouche een fantastisch apparaat. Het effect dat het heeft op de mondgezondheid is ook wetenschappelijk onderbouwd. Een monddouche verwijdert 99% van de tandplak van de behandelde gebieden en zorgt voor wittere tanden. Verder verbetert het de gezondheid van het tandvlees in 14 dagen, geeft het een maximaal gevoel van reinheid en frisheid en zorgt voor minder bloedingen. Let wel op, de positieve effecten van een monddouche waren alleen te merken als je ernaast ook je tandenpoetst én elke dag flost. Wanneer de monddouches alleen werden gebruikt naast het tandenpoetsen, had dit apparaatje weinig effect. 

Hoe gebruik je een monddouche? 

Het is misschien even wennen. Je moet niet schrikken als je in het begin een heel waterballet creëert. Gelukkig is dit heel eenvoudig te voorkomen met dit stappenplan:

 1. Vul het reservoir met water
 2. Selecteer een voor jouw geschikte opzetborstel
 3. Maak deze vast aan de handgreep
 4. Stel de druk in (begin met de laagste spanning)
 5. Schakel het apparaatje in en richt het apparaat op je tanden
 6. Zorg dat je je hoofd goed boven de wasbak houdt, met je mond licht open. 
 7. Begin achteraan het gebit
 8. Pauzeer tussen de tanden en zorg dat je zowel de voor- als achterkant meepakt.

Het kost je maar 1 minuut per dag! 

Voor wie is een monddouche geschikt? 

Een monddouche is in principe voor iedereen die zijn tanden poetst en flost geschikt. De effecten zeggen immers al genoeg. Als je veel last hebt van ontstoken tandvlees, een beugel, facings, kronen, bruggen of implantaten hebt, is het product helemaal een aanrader! 
Monddouche Monddouche Monddouche

Welke monddouche past het beste bij mij? 

Je hebt monddouches in allerlei soorten en formaten: van een klein handzaam apparaat tot een heel kastje. Hoe groter het formaat, hoe meer vermogen het apparaat heeft. Om de keuze wat makkelijker te maken, hebben wij 3 verschillende monddouches geselecteerd:

 1. DailyFox - Waterflosser PRO V500

Dit product is de bestverkochte monddouche van bol.com. Waarom? Hij heeft een betere wateropname, 5 verschillende standen en opzetborsteltjes. Door de sterke batterij gaat dit product wel 2 weken mee. Je krijgt er ook een gratis luxe travelbag bij, ideaal als je op reis gaat. 

 1. iSmile® Waterflosser

De iSmile Waterflosser wordt aangeraden door de meeste tandartsen. Dit product heeft ook 5 verschillende waterdruk standen, die met 1200 pulsen per minuut 99,99% van alle voedselresten en tandplak verwijderen. Dit apparaat gaat tot wel 20 dagen mee. 'Kies voor een gezond gebit en ervaar zelf het verschil', luidt de slogan. 

 1. Bluemay Waterflosser

De Bluemay mounddouche staat vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Door het gebruik een speciale zwaartekrachtbal kan uit elke stand water worden opgenomen. Zo reinig je je gebit grondig en zorgen de 5 reinigingsstanden ervoor dat je de waterflosser helemaal naar wens instelt.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal