Draai voor klassieke weergave

Zo houd je het lekker koel tijdens een hittegolf

Zelfs ’s ochtends hoef je niet de deur uit met een jasje aan. Een zomerjurkje of korte broek is genoeg kleding deze dagen. Want: oververhitting ligt op de loer… Gelukkig zijn er genoeg handige tips om het hoofd koel te houden als de mussen van het dak vallen. Margriet.nl zet ze voor je op een rij.

1. Drinken, drinken en drinken

Nu denk je vast: jaaa, dat weet ik toch. Maar hé, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, want het is juist met deze hitte zó belangrijk dat je genoeg vocht binnenkrijg om uitdroging te voorkomen. Hier lees je precies welke hoeveelheid water genoeg is.

Moeite om op zo’n dag toch genoeg te drinken?
Drink eens een kopje bouillon of geef je water een smaakje! Genoeg lekkere combinaties te verzinnen! Denk aan citroen, munt en limoen of bosbessen met lavendel, aardbeien met basilicum… Of eet groenten en fruitsoorten die veel vocht bevatten, bijvoorbeeld komkommer en watermeloen.

2. Koude drankjes graag!

Snel een lekker, koud drankje maken? Vries eens wat fruit in, bijvoorbeeld witte druiven, frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Deze kun je gebruiken als ijsklontje. Zo heb je snel een lekker koud drankje, mét een smaakje. En hé, het ziet er ook nog eens leuk uit.

Zo houd je drankjes koel onderweg
Je kunt voor een thermosbeker gaan natuurlijk. Heb je deze niet in niet huis, dan houd je je drankjes langer koel door je flesje in aluminiumfolie te wikkelen.

3. Bier en wijn geven venijn

En hoewel een ijskoud biertje of een frisse rosé heel aantrekkelijk is met dit terrasjesweer, kun je het beter laten staan… Alcohol werkt namelijk vocht afdrijvend, waardoor je lichaam niet genoeg vocht overhoudt om te kunnen zweten. Het gevolg? De warmte kan je lichaam niet meer uit.

4. Dikke enkels

Met warm weer zwellen je voeten en enkels sneller op. Door de warmte zetten je bloedvaten uit, waardoor er meer vocht door de aderwand kan ‘lekken’. Dit gebeurt in je hele lichaam, maar je merkt het vooral in je handen en voeten, omdat je lichaam meer moeite heeft om het vocht vanuit deze uithoeken af te voeren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen deze zwellingen. Hier meer over weten? Lees dan verder op Margriet.nl.

5. Bouw je eigen airco

Geen airco in huis? Dan bouw je ‘m gewoon zelf! Pak die ventilator maar van zolder en zet er een paar flessen gevuld met ijs voor. Zo creëer je zelf een koude luchtstroom. In de slaapkamer kun je de ventilator ’s nachts het best voor het open raam zetten. Een ventilator zuigt namelijk lucht van achteren naar binnen en blaast het aan de voorkant weer uit.

6. Apparaten uit

Veel elektrische apparaten, je computer, tv, smartphone, geven warmte af. Dus, gebruik je ze niet? Zet ze dan lekker uit. Dat scheelt weer een paar graden.

7. SOS?

Onmiddellijk verkoeling nodig? Een aantal plekken op je lichaam zijn heel bepalend voor hoe warm je het hebt. Koel je deze plekken, dan koel je dus helemaal lekker af. Vul je kruik dus in de zomer met ijswater en leg hem tegen je knieën, enkels, polsen, nek, lies en ellebogen. In plaats van ijswater, kun je natuurlijk ook de kruik vullen met water en deze een poos in de vriezer leggen. Ook lekker: leg een sjaal in een plastic zak in de vriezer. Dit hoeft maar heel even. Heerlijk, zo’n koud dekentje om je heen!

8. Help, schurende bovenbenen!

Kun je eindelijk je mooiste zomerjurkjes uit de kast halen, dient dit probleem zich aan… Niet iedereen heeft er last van, maar als je het hebt, is het knap lastig. Gelukkig zijn er een paar simpele trucjes. Zorg ervoor dat je benen droog blijven. Dus smeer bijvoorbeeld talkpoeder op de binnenkant van je dijen. Wat ook heel goed werkt: deodorant. Ga dan wel echt voor een anti-transpirant.

9. Vries je lakens in

Stop vlak voordat je naar bed gaat je lakens in een plastic zak en leg ze een aantal minuten in de diepvries. Kleine vriezer? Stop dan alleen je overtrek en kussensloop er in.

10. Neem een lauwwarme douche

Een koude douche nemen is geen goed idee met deze warmte. Neem juist een warme of een lauwe douche. Als je je koud doucht, koelt je huid namelijk wel af, maar gaat je lichaam heel hard werken om je huid ook weer op te warmen. En krijg je het, inderdaad, alleen maar warmer. Wat wel goed werkt, is je voeten en polsen even onder een koude straal water te houden voor je naar bed gaat. Hierdoor koel je juist lekker af.

11. Smeren, smeren, smeren!

Uiteraard met heel veel anti-zonnebrand. Maar smeer je voordat je naar bed gaat in met een aftersun met aloë vera. Ook als je niet verbrand bent, heeft het goedje een heerlijk verkoelende werking. Bewaar tijdens een hittegolf je aftersun in de koelkast, voor een extra verkoelend effect!

12. Katoenen kleding

Katoen helpt de warmte tegen te houden. Dit stofje houd je lijf zo koel mogelijk, doordat het ademt en zweet opneemt. En doordat je zweet niet op je lichaam blijft liggen, blijft je lichaam koeler.

13. Hitte dieet

Met deze warmte kun je beter niet teveel proteïnen eten, oftewel: eiwitrijk voedsel. Denk aan vlees, zuivel en vis. Door deze voedingsmiddelen gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Wat je wel moet eten? Pittige gerechten. Als je drie uur voor je naar bed gaat pittig eten hebt gehad, ga je in die drie uur flink zweten, waardoor je lichaam afkoelt.

14. Warme thee

Je snakt nu vast het meest naar een lekker koel drankje met een lading ijsblokjes. Toch kun je beter een warme kop thee drinken voor je gaat slapen. De hoge temperatuur van de thee zorgt namelijk voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam past zich hierop aan, door af te koelen. Andersom geldt dit dus ook: drink je iets kouds, dan stijgt je lichaamstemperatuur. En dat wil je nou net níet met deze warmte…

Met bovenstaande tips & tricks kom je al een heel eind. Maar zit je toch nog flink te zweten? Lees dan verder op Margriet.nl: Zó zorg je ervoor dat je minder zweet met dit warme weer >