Draai voor klassieke weergave

Verantwoord zonnen met zonnebrand – Dit moet je weten

Een goede zonbescherming begint bij het smeren van de zonnebrandcrème in de juiste hoeveelheid en frequentie. Hoeveel zonnebrand heb je nodig en waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrandcrème? We leggen het je uit.

Welke factor zonnebrandcrème heb je nodig?

Zonnebrandcrèmes zijn er om je huid een beschermlaag te bieden tegen zonnestralen. De ingrediënten van zo’n tube zorgen ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en de kans op huidziekten zoals huidkanker verkleint. Je hebt minimaal factor 30 nodig om je huid een gezonde bescherming te geven. Ook wanneer je een gebruinde huid hebt? Ja, zeker. Een gebruinde huid kan misschien meer bescherming bieden dan een blanke huid, maar tot op zekere hoogte. Je kunt niet alleen een olie blijven gebruiken.

Hoeveel zonnebrandcrème heb je nodig?

Dan is het nog de vraag hoeveel zonnebrandcrème je nodig hebt. De beschermingsfactor of SPF-waarde van zonnebrandcrème ligt volgens deskundige Frank de Gruijl in praktijk lager dan de tube belooft, en niet zo’n beetje ook. Volgens de Gruijl zou dit om meer dan 50 procent gaan. Dat zou betekenen dat je een dubbele laag nodig hebt om je huid een gezonde bescherming te geven.

Dus hoe weet je nu wanneer je jezelf goed genoeg insmeert? Deel je lichaam in zones in en bedenk welke zone bij jou meer aandacht nodig heeft. Voor je gezicht en hals heb je over het algemeen één vingerlengte zonnebrandcrème nodig, voor de rest van de lichaamszones (grotere oppervlakken) twee vingerlengten. Met een pompflacon moet je wat vaker pompen, namelijk zes keer voor dezelfde hoeveelheid op je gezicht en hals. Bij een spray in melkachtige of waterige substantie heb je daar weer het dubbele van nodig. Een watersubstantie is nu eenmaal dun, waardoor je meer nodig hebt voor een dikke laag.

Hoe vaak moet ik smeren?

Hoewel de kwaliteit van zonnebrandcrèmes de laatste jaren is verbeterd, is de beschermlaag na een paar uur verdwenen bij blootstelling aan warmte en licht. En dat proces versnelt wanneer je kleding draagt, in het zand gaat liggen of gaat zwemmen. Daarom zijn er speciale waterbestendige zonnebrandcrèmes op de markt. Bij het gebruik van deze crèmes blijft de zonnebrand beter zitten nadat je in het water bent geweest. Maar vergis je niet, en blijf ook met waterbestendige zonnebrandcrème meerdere keren smeren. Hoe vaak je jezelf eraan moet herinneren? Minstens elke twee uur.

Wat is de houdbaarheid van zonnebrandcrème?

Nu je weet hoeveel en hoe vaak je moet smeren, is het van belang om te weten wat de houdbaarheid is van zonnebrandcrème. Hoe snel moet je zo’n tube nou vervangen? Elke verpakking heeft een houdbaarheidsdatum. Dit staat aangegeven op de achterkant naast het icoontje van een geopende tube. Controleer voordat je een nieuwe crème opent wat de houdbaarheid is en onthoud wanneer je hem voor het eerst hebt gebruikt. De meeste zonnebrandcrèmes hebben een houdbaarheid van 12 maanden, wat betekent dat je toch echt voor elke zomervakantie een nieuwe nodig hebt. Je zult er misschien geen uitslag van krijgen, maar feit is dat de kracht van een factor vermindert naarmate de verpakking open is geweest. En zoals je net hebt gelezen, is deze al minder dan je van tevoren denkt.

Ben je toch verbrand in de zon? Met de verkoelende oplossingen uit deze video verzorg je een verbrande huid.

Genoeg over zonbescherming, nu nog passende badkleding en je bent klaar om de zomer aan het strand door te brengen. Ontdek hier welke badmode bij jouw figuur past.

Auteur: Anouk Bruel