Ga naar de inhoud

Gezichtsverzorging: wat smeer ik op mijn gezicht

Update:

Gezichtscrèmes zijn al sinds de oudheid op de markt. Er komen vandaag de dag nog altijd nieuwe gezichtsverzorgingsproducten bij. De technologie staat niet stil. We gebruiken allerlei producten om de huid te hydrateren en te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Voor elk huidtype is er wel een passend product. Wat smeer je allemaal op je gezicht?

In dit artikel bespreken we niet alle ingrediënten van elk dag- of nachtcrème. Wat we vooral willen weten: ‘Wat houdt mijn huid (natuurlijk) gezond en stralend?’

De algemene toepassing van crèmes voor het gezicht

In het dagelijks leven worden crèmes gebruikt om de huid mee te reinigen en te beschermen tegen de invloeden van buitenaf: zon, wind, luchtvervuiling. Daar zijn in de laatste 50 jaar meer uiteenlopende toepassingen bijgekomen. Er zijn tegenwoordig ook huidverzorgingsproducten die de huid laten glimmen of juist een gewenste matte teint geeft. 

Verkoeling geven bij lichte verbranding

Sommige huidverzorgingsproducten kunnen het gezicht ook bescherming en verkoeling geven bij lichte verbranding door de zon. Steeds meer merken hebben in hun dagcrèmes een zonbeschermingsfactor (SPF) die je gezicht beschermen tegen Uv-straling van de zon.

Gezichtsverzorging: het belangrijkste voor je gezicht is vocht!

Een gezonde huid is een huid die voldoende vocht bevat. Water speelt daarbij de grootste rol. Een gezonde huid voelt soepel aan, is egaal en geeft een gezonde natuurlijke bescherming. Een gezonde huid functioneert als schildwachter. Hij laat binnen wat ons voedt en weert wat ongezond is. 

De huid laat ook zien wat ons bedreigd of wanneer iets niet in balans is. Afhankelijk van je huidtype kun je aan je gezicht zien wat het nodig heeft:

  • Is je huid slap dan heeft het meer vocht nodig.
  • Heb je kringen onder je ogen? Dan heb je misschien meer slaap nodig.
  • Is je huid dof? Ga een wandeling in de buitenlucht maken.

Bij uitdroging vochtgehalte aanvullen

Als je gezicht te weinig vocht krijgt wordt het droog en verliest het haar elasticiteit. Er kunnen dan barstjes ontstaan, die de bescherming van je huid verzwakt. Bij uitdroging is het belangrijk om het vochtgehalte aan te vullen met en goed gezichtsverzorgingsproduct. De beste verzorging blijft natuurlijk genoeg drinken en gezond eten. 

Een oogcrème gebruiken, voegt dat iets toe?

De huid rondom je ogen verschilt van de andere delen van je gezicht. Het is dunner en heeft minder onderhuids bindweefsel. Het reageert ook sneller op invloeden van buitenaf. Er zijn veel producten op de markt die speciaal voor het oogcontour ontwikkeld zijn. Ze zijn extra mild en veelal niet geparfumeerd.
TIP: Reinig je gezicht voordat je een crème aanbrengt.

Het reinigen van je gezicht is het allerbelangrijkste

Het gebruik van allerlei dure smeerseltjes heeft niet zoveel zin als je gezicht nog half in de make-up zit als je naar bed gaat. Reinigen is daarom de belangrijkste handeling rondom de wastafel.  Met een gezichtsreiniger, een tonic, reinigingslotion of -melk, behoud je jouw natuurlijke schoonheid. Bij het reinigen ontdoe je de huid van make-up, talg en andere onzuiverheden op milde wijze.  Gebruik daarbij zachte watjes of een zachte washand en wrijf niet te hard. Tegenwoordig worden steeds meer watjes gebruikt die je kunt hergebruiken door ze te wassen. Ze zijn zacht en kunnen lang mee. 

Peelings en gezichtsmaskers voor elk huidtype

Voor een normale huid, een gemengde of een onzuivere huid kan een scrub de huid een boost geven. De meeste merken hebben uiteenlopende peelings voor alle huidtypes. Pas op met een gevoelige huid. Die kun je niet met alle peelings of gezichtsmaskers behandelen. Scrubben is ook af te raden bij een gevoelige huid. Let bij het aanschaffen goed op dat je een (fijne) peeling koopt die geschikt is voor jouw huidtype. 

Is het wel nodig om een nachtcrème als gezichtsverzorging te gebruiken? 

Overdag worden cellen gebruikt en ’s nachts – als we slapen – worden de cellen hersteld. Daarom is voldoende nachtrust zo belangrijk. Een product dat het hersteleffect ondersteund helpt daarbij. Naast het versterkte hersteleffect van verzorgingsproducten voor ’s nachts is het verschil dat er geen extra UV-bescherming in zit.

De oudere huid heeft extra aandacht nodig, voorkom vroegtijdige veroudering

Naarmate we ouder worden verandert ook onze huid. De huid op je gezicht en rond je hals vaak nog het meest. Je gezicht is altijd bloot en heeft daarom extra aandacht nodig. Een goede verzorging met een dagcrème, speciaal voor de oudere huid, kan een positief verschil maken. Het kan kraaienpootjes en rimpels tegengaan.

Factoren die de huid vroegtijdig kunnen verouderen: 

  • Uv-straling
  • Een ongezonde leefstijl
  • Stress
  • Vrije radicalen
  • Gebrek aan vocht
  • Ongezond eetpatroon

In de winter is de huid droger, kies andere gezichtsverzorging

Ons gezicht gaat met de seizoenen mee. In de winter is het wat droger dan in de zomer. Dit geldt niet voor iedereen. Mensen met een gevoelige huid hebben eerder last van de wisselingen in temperatuur en vocht. Zoek naar een verzorgingsproduct dat daarop aansluit. Het kan ook zijn dat je in de winter beter een vettere crème of vocht inbrengende dagcrème gebruikt en in de zomer een goede beschermer tegen UV-straling. Hoewel je die met zonnebescherming natuurlijk ook weer smeert als je op sneeuwvakantie gaat.

Nieuwe trend gezichtsverzorging

‘Smeer niets op je gezicht wat je niet kunt eten’. We horen het steeds vaker mensen zeggen. ‘Smeer niets op je gezicht wat je niet kunt eten’. Klinkt best logisch als je bedenkt dat je huid alles wat je erop smeert opneemt. Wil je een zo natuurlijk mogelijk product voor je gezicht gebruiken? Probeer dan eens een product met kokosolie als basisbestanddeel. 

Meer over: