Ga naar de inhoud

Welk huidtype heb ik? 5 soorten huidtypes


Vraag je je af welk huidtype je hebt? Dat is moeilijk te zeggen, want iedere huid is anders. Twijfel je over je huidtype, dan bestaat er een eenvoudig testje. Zodra je je huidtype kent, kun je beginnen met het nemen van de juiste stappen om je huid goed te verzorgen.

Eenvoudig testje om je huidtype te herkennen

Druk een tissue of doekje op verschillende plaatsen (wangen, kin, neus en voorhoofd) op de huid. Blijft het plakken en blijft er een vetlaagje achter, dan is er sprake van een vette huid. Is dit niet het geval, dan gaat het om een normale huid. Bij een droge huid kunnen er huidschilfers op het doekje achterblijven. Plakt het alleen op verschillende plekken in je gezicht, dan is er sprake van een gecombineerde huid. 

Soorten huidtypes herkennen

Er zijn over het algemeen 5 huidtypes: de normale, vette, droge, gevoelige en gecombineerde huid. Je huidtype wordt bepaald door genetica, en het is belangrijk op te merken dat de conditie van onze huid kan veranderen door interne en externe factoren.

1. Normale huid

De normale huid heeft een evenwichtig olie- en vochtgehalte, en is niet te vet en niet te droog. Ze heeft een gelijkmatige teint en textuur, en is niet gevoelig voor schilfers, gevoeligheid, puistjes of andere huidproblemen.

2. Vette huid

Een vette huid wordt gekenmerkt door een overactieve talgproductie, waardoor de huid er vettig uitziet en aanvoelt. Bovendien kan ze gevoelig zijn voor puistjes, acné, vergrote poriën, mee-eters. Mensen met een vette huid kunnen het beste kiezen voor producten die olievrij, niet-comedogeen (die poriën niet verstoppen) en geformuleerd zijn voor de vette huid.

3. Droge huid

Een droge huid heeft een tekort aan vocht, wat leidt tot een trekkerig, dof en schilferig gevoel. Ze is vatbaarder voor gevoeligheid, jeuk en trekkerigheid, zichtbare lijntjes of rimpels. Mensen met een droge huid kunnen het beste kiezen voor diep hydraterende en voedende producten, die de natuurlijke oliën van hun huid helpen aanvullen.

4. Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid is een combinatie van een vette en een droge huid. Ze is te herkennen aan een vette T-zone (voorhoofd, neus en kin) en drogere wangen. Mensen met een gecombineerde huid kunnen het beste kiezen voor producten die de natuurlijke oliën van de huid in evenwicht brengen.

5. Gevoelige huid

Bij dit huidtype is de huid heel dun en is vaak rood en vlekkerig. De huid reageert sterk op externe factoren als hitte of kou en is gevoelig voor de zon. De gevoelige huid kan ook allergisch reageren op diverse merken verzorgingsproducten en cosmetica. Er is speciale aandacht vereist bij de verzorging van deze huid. Gebruik alleen hypoallergene huidverzorgingsproducten.

Om je huidtype te bepalen moet je letten op de textuur van je huid en hoe die reageert op bepaalde producten. Het is ook een goed idee om een dermatoloog of huidtherapeut te raadplegen voor een grondigere diagnose. Vaak is een 1e consult gratis bij een huidtherapeut of huidspecialist, en kan het vergoed worden door je aanvullende zorgverzekering. Vraag dit vooraf na. 

Huidverzorging

Als je eenmaal je huidtype hebt bepaald, kun je kijken naar producten die gericht zijn op de specifieke behoeften van je huid. Heb je bijvoorbeeld een vette huid, dan zijn producten die ingrediënten bevatten om de olieproductie te helpen verminderen en glans onder controle te houden geschikt. Ongeacht je huidtype is het belangrijk om een consistente huidverzorgingsroutine te volgen om een gezonde huid te behouden. Dit omvat reinigen, scrubben en hydrateren. Daarnaast is het belangrijk om je huid tegen de zon te beschermen met een goede zonnebrandcrème of dagcrème met zonnebescherming. 

Welke factoren beïnvloeden je huid?

Er zijn verschillende factoren die de staat van je huid kunnen beïnvloeden, waaronder:

  1. Hormonen: Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menopauze of de puberteit, kunnen leiden tot veranderingen in de huid zoals acne of droge huid.
  2. Voeding: Een ongezonde voeding kan leiden tot een slechte huidconditie. Veel suiker, vet en cafeïne kan leiden tot onzuiverheden en een doffe huid.
  3. Slaap: Onvoldoende slaap kan leiden tot een doffe, gezwollen huid en rimpels.
  4. Stress: Stress kan leiden tot hormonale veranderingen en een vermindering van de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een slechte huidconditie.
  5. Milieu: UV-straling van de zon, luchtverontreiniging en tabaksrook kunnen de huid beschadigen en verouderen.

Tips huidverzorging

Om de staat van je huid te verbeteren, is een goede huidverzorgingsroutine van groot belang. Hieronder vindt je enkele algemene tips voor een goede huidverzorgingsroutine:

  • Reinig je huid dagelijks met een milde reiniger. Vermijd producten met alcohol of parfum die de huid kunnen uitdrogen.
  • Gebruik een toner om de pH-balans van de huid te herstellen.
  • Gebruik een moisturizer om de huid te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 om je huid te beschermen tegen UV-straling.
  • Gebruik een oogcrème om de huid rond de ogen te hydrateren en te beschermen tegen rimpels.
  • Gebruik een exfoliërende scrub 1 of 2 keer per week om dode huidcellen te verwijderen.
  • Gebruik een masker 1 of 2 keer per week om de huid te verzorgen en te versterken.
  • Drink voldoende water: Als het om je gezondheid gaat, is voldoende water drinken een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Over de precieze hoeveelheid water die het lichaam nodig heeft wordt nog steeds gediscussieerd, maar in het algemeen wordt aangenomen dat de gemiddelde volwassene 1,5 tot 2 liter water per dag dient te drinken.

Je huidtype (her)kennen is de sleutel tot een gezondere, stralende huid. Door je huidtype te begrijpen en de juiste producten te kiezen, haal je het beste uit je huidverzorgingsroutine en kun je genieten van een gezonde en stralende huid. Het is nooit te laat om te starten met een goede huidverzorging! 

Meer over: