Ga naar de inhoud

Pluizig of warrig haar: voorkom een bad hair day

Bad hair day pluizig haar

 

Je hebt een bad hair day als je haar ‘voor geen meter’ zit. Wat je er ook aan doet. Het blijft slap, piekerig, pluizig of warrig. Zowel vrouwen als mannen geven aan daar wel eens last van te hebben. Wat de oorzaak is ervan is zochten wij voor je uit. We vroegen het aan onze volgers en een haarstyliste.

De meeste van de dames die wij spraken vinden dat hun haar niet lekker zit rond hun menstruatie. “Vreselijk’’, laat Daphne ons weten. “Steeds een week voor mijn ongesteldheid zit er wel zo’n dag tussen. Dan kan ik er helemaal niets mee!” Ook stewardess Mireille heeft wel eens last van bad hair days. Vooral nadat ze heeft gevlogen. “Ik stap met een heel ander kapsel het vliegtuig uit dan toen in aan boord ging.” En Marie Anne heeft bad hair days in de winter. “Wanneer ik een dikke sjaal draag tegen de kou, krijg ik van die klitten onderin mijn nek. Dat lijkt dan net zo’n dreadlock-matje.” 

Opvallend vaker zijn het dames met fijn dun haar of met stugge krullen die aangeven dat ze bad hair days hebben. 

Oorzaken bad hair day: invloeden van buitenaf

Het heeft geen lang onderzoek nodig om te concluderen dat een bad hair day  9 van de 10 keer veroorzaakt wordt door invloeden van buitenaf. Weer, wind, regen, droogte, hitte, lang reizen. Een bad hair day komt het meest voor bij mensen die:

  • In hun periode zitten (menstrueren)  
  • Ongezond leven (tekort aan vitamine C, B, ijzer, zink, biotine, niacine en eiwitten)  
  • De verkeerde haarproducten gebruiken  
  • Veel reizen naar het buitenland en met het vliegtuig  
  • Hun haar teveel of juist te weinig wassen

Haarstyliste Inge: “Een bad hair day kunnen we allemaal wel eens hebben. Ook ik. Zie het als ‘met je verkeerde been uit bed stappen’. De tip die ik mensen geeft als het veel voorkomt: kijk of je je haar niet te vaak wast. Door elke dag je haar te wassen kan het slap worden. Ook door je hoofdhuid teveel te masseren kun je een gevoelige hoofdhuid krijgen en dan wordt je haar sneller vet en slap. Het is te begrijpen dat je elke dag je haar wast als je bijvoorbeeld in een slagerij werkt of loodgieter bent. Dan ontkom je er niet aan het elke dag te moeten wassen. Voor de anderen is mijn advies: was je haar 1 of 2 keer per week. Hooguit 3 keer.” 

Wat kan ik doen tegen een bad hair day?

We geven je 7 tips voor een betere coupe:  

  1. Was je haar niet meer dan 3 keer per week  
  2. Was je haar niet te heet  
  3. Gebruik een haarmasker, niet te vaak  
  4. Weet welk haartype je hebt. Gebruik daar een passende shampoo voor  
  5. Kam je haar zoveel mogelijk alleen als je het nat is, bijvoorbeeld na het douchen  
  6. Maak je haar handdoekdroog en gebruik een borstel van kwaliteit  
  7. Is er geen land mee te bezeilen; Steek lang haar een keer leuk op

Haar wassen in het buitenland

“In het buitenland zit er meer chloor in het water. Dat is ook niet goed voor je haar”, weet Inge. Neem daarom een goede conditioner mee als je op vakantie gaat, is haar advies. Je haar goed föhnen en vaker laten knippen kan ook helpen. “En heb je het de nacht ervoor te bont gemaakt, dan helpt natuurlijk niks”, lacht Inge. “Dan is er morgen weer een dag!” 

Ook interessant om te lezen:

 

Meer over: