Ga naar de inhoud

Rimpels voorkomen? 10 makkelijke en effectieve tips

Update:

Net als grijze haren, ontstaan er vanaf een bepaalde leeftijd lijntjes op ons gezicht. Oftewel, rimpels. Hoewel het er nu eenmaal bij hoort, en lang niet alle lijntjes je gezicht minder mooi maken, kunnen we ons voorstellen dat je ze liever niet ziet. Daarom zetten wij tips op een rijtje om rimpels te voorkomen en/of te verbergen op een natuurlijke manier.

De genetische aanleg speelt een grote rol in het verouderingsproces. Het heeft te maken met de ontwikkeling van het gen genaamd MC1R, ook wel het ‘rimpel-gen’ genoemd. De vorming van rimpels hangt voor ongeveer 50 procent van genetische samenstellingen af, stelt dermatoloog Tamar Nijsten in een interview met de Volkskrant. 

De andere 50 procent wordt door verschillende factoren veroorzaakt, waar je wel invloed op hebt. Door deze 10 dingen verminder je je rimpels:

1. Bescherm je huid tegen de zon: rimpels voorkomen

Het eerste (en beste) dat je kunt doen tegen rimpels is het beschermen van je huid tegen de zon. Uv-stralen kunnen gemakkelijk je huid bereiken. Je hoeft er niet eens pal voor in de zon te liggen. Het is verstandig om het hele jaar door een factor te gebruiken. De zon veroorzaakt niet alleen de afbraak van collageen (hallo rimpels), er is ook kans op vlekjes in je gezicht en in het ergste geval: melanoom, beter bekend als huidkanker. 

TIP: Als je dagcrème gebruikt, is het goed om dit eerst te smeren en vervolgens een laagje crème met factor (SPF). Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door een dagcrème te gebruiken waar al een factor in verborgen zit. Een crème met factor is vaak plakkerig en geeft een witte waas. Kies een crème die hydrateert en snel intrekt, zonder parfum en met minerale filters in plaats van chemische filters. Alles is beter dan niet smeren!

2. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw

Hoe lastig het ook is, probeer je huid niet te veel bloot te stellen aan direct zonlicht. Omdat uv-licht veranderingen in je huid triggert, ontwikkelen rimpels zich sneller. Ook kunnen ze verschillen in pigment veroorzaken en de elasticiteit of textuur van je huid beïnvloeden.

3. Verhoog je vitamine E inname: rimpels voorkomen

Wist je dat nemen van voldoende vitamine E helpt tegen (huid)veroudering? Vitamine E is een krachtige antioxidant en zit met name in noten, zaden, olijfolie en tarwekiemolie.

4. Trakteer jezelf op een gezichtsmassage

Dit klinkt misschien wat gek, maar een gezichtsmassage is dé tip tegen (huid)veroudering. Zo’n massage verbetert de doorbloeding en helpt de spieren in je gezicht te ontspannen. Bijkomend voordeel: het is heerlijk ontspannend en zeer rustgevend.

5. Slaap op je rug

Heb je ooit gelet op je slaapstand? Hoe vaker je op je gezicht slaapt, hoe langer het tegen een kussen wordt aangedrukt. Er loopt minder zuurstof naar je gezicht, waardoor het minder goed kan herstellen. Probeer zoveel mogelijk op je rug te slapen, zodat je gezicht een ‘vrije adem’ heeft. Maar vergeet het als je hierdoor niet goed kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor een egale huid. 

6. Denk aan je voeding: rimpels voorkomen

Zorg ervoor dat je voldoende groente en fruit eet. Iets dat je vroeger waarschijnlijk continu van je ouders of verzorgers te horen kreeg, en nu misschien wel naar je kinderen of kleinkinderen roept. Vergeet jezelf hier niet in. Drink veel water of thee en eet eens een stukje pure chocolade. Je zou het niet zeggen, maar zo’n reep zit boordevol goede voedingsstoffen en antioxidanten.

5 vitamine en mineralen tegen rimpels:

  1. Carotenoïden (bèta caroteen, lycopeen): rode, gele en oranje groenten en fruit
  2. Vitamine C: fruit en groenten
  3. Vitamine E: fruit, plantaardige oliën
  4. Selenium en zink: vlees, vis, volkorenproducten
  5. Polyfenolen (fenolische zuren, flavanoïden): fruit, groenten, thee en (in beperkte mate:) koffie, chocolade, rode wijn

7. Draag een (zonne)bril

Wanneer je merkt dat je met je ogen begint te knijpen om bepaalde dingen te zien of lezen, is het tijd voor een bril. Neem ook altijd een goede zonnebril mee, en een hoed of een pet. Voor je het weet knijp je de hele dag door met je ogen, doordat ze aan de zon worden blootgesteld. 

8. Stop met roken: rimpels voorkomen

Ben je begonnen met roken, of rook je al jaren en kom je er moeilijk vanaf? Een motivatie-punt om te stoppen is dat je er minder snel rimpels van krijgt. Roken veroorzaakt namelijk een verminderde doorbloeding van de huid, waardoor je huid dikker wordt en eerder lijnen vertoont. 

9. Geniet van rust en je geluk

Een andere factor die allesbepalend is voor rimpels, is rust en geluk. Hoe meer stress je ervaart, hoe meer en hoe eerder je de lijnen op je gezicht ziet.. Uit onderzoek is gebleken dat een gelukkige relatie en een optimistische kijk op het leven niet alleen je gedachten jong houdt, maar ook je gezicht.

10. Verminder de hoeveelheid water op je huid.

Wist je dat water het natuurlijke beschermlaagje van je huid kan aantasten? Door water verliest de huid sneller vocht en droogt uit. Het gevolg? Rimpels. Als je graag heet douchet, hebben we slecht nieuws voor je. Omdat heet water je huid uitdroogt, luid het advies om zo koud mogelijk te douchen. De ideale temperatuur voor een bad of douche ligt rond de 37 °C. Brr… Maar wel goed voor je energierekening!

Andere effectieve tips tegen rimpels

  1. Gebruik een primer, een product waarmee make-up beter blijft zitten;
  2. Ga naar een drogisterij en laat je adviseren voor de juiste foundation;
  3. Gebruik een anti-rimpel crème;
  4. Gebruik een hoge factor; 
  5. Reinig je gezicht iedere dag;
  6. Verwen je gezicht regelmatig met een gezichtsmasker of gezichtsscrub;
  7. Let op met alchohol;
  8. Eet gezond voor een gezonde uitstraling;
  9. Beweeg voldoende (zodat je bloed en zuurstof sneller door je lichaam pompt);
  10. Accepteer dat je rimpels hebt (er zitten ook mooie lijnen bij).

Meer over: