Draai voor klassieke weergave

Waarom we massaal van (pure) chocolade houden

Wie is er nu geen liefhebber van chocolade? Het is al even bekend dat Nederlanders steeds meer chocolade eten, en er steeds meer ruimte komt voor speciaalzaken voor chocolade in plaats van snoepwinkels. Nu blijkt dat we steeds meer van pure chocolade gaan houden. Wij leggen uit hoe dat komt.

Waarom is chocolade zó populair?

Sinds een aantal jaren is chocolade populairder dan ooit. En dan met name de chocoladerepen. De verkoop van repen is in de afgelopen jaren met maar liefst 20 procent toegenomen. Terwijl we als consumenten zijn gaan minderen in het consumeren van de hoeveelheid suiker.

Uit onderzoek is gebleken dat we in vergelijking met 10 jaar geleden, 10 procent minder suiker binnen krijgen. Dat is de snoepwinkels dan ook niet ontgaan. Onze liefde voor chocolade is alleen niet verdwenen. We zijn steeds meer van pure chocolade gaan houden en voor de consument die bewuster kiest, zijn er allerlei varianten. Zo zijn er chocoladerepen met ingrediënten als groente matcha en sinaasappel. 

Puur de meest gegeten chocoladesoort

Hoewel de voorkeur voorheen bij melkchocolade lag, zien we steeds meer pure varianten in de schappen. De donkere chocoladesoort heeft een intensere smaak, bevat meer cacao én minder suiker. De meeste mensen verwachten dat pure chocolade bitter smaakt, maar dat hoeft niet. Je proeft de echte smaak van cacao, en die smaak wordt bepaald door de cacaoboon. Niet voor niets heeft Nederland een Cookie Dough-bar geopend met pure chocolade. Hier kun je terecht voor vers koekjesdeeg met een topping van chocolade, om je vingers bij af te likken. 

Andere voordelen van pure chocolade

Dat pure chocolade minder suiker bevat, is een groot pluspunt. Daarnaast schijnt het goed te zijn voor de bloedsomloop, vermindert het risico op een beroerte, is het rijk aan mineralen, vermindert het cholesterol, is het goed voor de huid en geeft het een gelukzalig gevoel. Allemaal redenen om een stukje te nemen.
TIP: Het kan ook helpen bij gewichtsverlies. Omdat pure chocolade een (meer) verzadigd gevoel geeft, kun je het lijnen langer volhouden.

Wanneer is chocolade puur?

Het cacaogehalte van chocolade moet minimaal 54% zijn om ‘puur’ te worden genoemd. Hoe hoger het cacaopercentage, hoe puurder, intenser en minder zoet de smaak. De cacaoboon en het cacaogehalte zijn samen bepalend voor zowel de smaak als de kwaliteit. De meeste mensen vinden dat je de cacao pas goed proeft bij een cacaogehalte van minimaal 70%. Wat veel mensen niet weten is dat witte chocolade helemaal geen cacao bevat, en dus eigenlijk helemaal geen chocolade is.  

Chocolade smelten: eenvoudig recept

Een eenvoudig (maar favoriet) recept is het smelten van chocolade. Ook wel au bain marie genoemd. Hoe het werkt? Je breekt de chocoladereep in stukjes, brengt een pan water aan de kook en zet een glazen kom boven op de pan. Het is belangrijk dat de kom het water niet raakt, zodat de chocolade gelijkmatig wordt verwarmd. Leg de stukjes chocolade in de kom en roer tussendoor goed om er een vloeibaar mengsel van te maken. Daar is het eindresultaat: gesmolten chocolade. Een laatste ingrediënt om de zelfgebakken chocoladetaart, brownies of chocolade mousse mee te bedekken.

Ben jij ook zo’n chocoladeliefhebber? Geen zorgen, chocolade is helemaal zo slecht nog niet. Dit zijn de vijf gezondheidsvoordelen van chocolade. En laat je verrassen door de smaak van aardbeien gedipt in chocolade met de lekkerste aardbeiensoort.

Bronnen: Marketingtribune, Gezondheidrubriek
Auteur: Anouk Bruel