Ga naar de inhoud

Mannen aan de pil: wordt dat de toekomst?

Update:

Sinds de introductie van de anticonceptiepil voor vrouwen in de jaren ’60, is er lang gezocht naar een soortgelijk middel voor mannen. Tot op heden hebben de meeste inspanningen om een mannelijke anticonceptiepil te ontwikkelen weinig resultaat opgeleverd. Nu lijkt er een doorbraak te zijn. Ja, is de pil voor mannen op komst? Lees hier meer!

Sperma wordt door anticonceptiepil verdoofd

Wetenschappers hebben ontdekt hoe ze het sperma van muizen tijdelijk kunnen verlammen door middel van een experimentele mannenpil die geen hormonen bevat. Het medicijn schakelt tijdelijk een bepaald eiwit uit, waardoor het sperma niet kan zwemmen en dus niet in staat is om een ei te bevruchten. CNN meldt dat Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze het sperma van muizen enkele uren kunnen verdoven. De volgende stap is om deze methode verder te testen.

Voordelen anticonceptie mannen

1 van de voordelen van deze nieuwe pil is dat het omkeerbaar is. Als een man besluit om kinderen te willen, kan hij het gebruik van de pil stoppen en zijn vruchtbaarheid keert terug. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van de bestaande mannelijke anticonceptiemethoden, zoals sterilisatie, die meestal permanent zijn. 

Volgens de BBC bevat deze anticonceptie geen hormonen, wat door wetenschappers als een voordeel wordt beschouwd omdat het geen invloed heeft op de testosteronspiegel van de gebruiker. In plaats daarvan schakelt de experimentele pil tijdelijk een specifiek eiwit uit.

Omkeerbaar en makkelijk in gebruik – de pil voor mannen

Het idee is dat gebruikers, als de mannenpil na de testfase beschikbaar komt voor menselijk gebruik, het medicijn ongeveer 1 uur voor de geslachtsgemeenschap innemen, waarna het gedurende enkele uren werkt. Volgens de resultaten van de studie, die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, hield het effect van de pil bij muizen ongeveer 3 uur aan. Ideaal voor een vrijpartij. Hoogleraar Allan Pacey noemt de snelle werking en omkeerbaarheid van de mannenpil ‘heel opwindend’. Hij suggereert dat de pil, als deze bij mensen net zo goed werkt als bij muizen, mogelijk het mannelijke anticonceptiemiddel is waar men naar op zoek was.

Pil verkeert nog in experimentele fase

Hoewel deze nieuwe pil voor mannen nog in een experimentele fase verkeert, zijn de resultaten veelbelovend. Als het verder ontwikkeld en getest wordt, kan het een baanbrekende verandering betekenen voor mannen die verantwoordelijk willen zijn voor hun anticonceptie. Wij zijn benieuwd! 

Bron: RTL
Auteur: Ilse Bloemendal

Meer over: