Ga naar de inhoud

Zonnebrand duurder: dit is waarom!

Update:

Ben je voor de vakantie nog even snel langs de winkel geweest om zonnebrandmiddel te kopen? Dan is het je vast opgevallen: de prijs van producten tegen zonverbranding is enorm gestegen. Je betaalt nu voor een zonnebrand van Garnier of Nivea gemiddeld €20. Waarom is dat zo duur? Je leest het in dit artikel.

En is een huismerk, dat vaak de helft goedkoper is, echt zoveel slechter?

Voor blok gezet in de winkel

Je hebt zonnebrandmiddelen nodig om je huid te beschermen tegen de uv-straling van de zon. Er is geen ander middel. Omdat je genoodzaakt bent om het product te kopen, hebben de fabrikanten besloten om de prijs hoger te maken. Je koopt het toch wel, je hebt het immers nodig. Zo betaal je voor de zonnebrandcrème van Nivea en Garnier al gauw €20.99. Aangezien zonnebrand heel veel voordelen heeft, moet je het eigenlijk wel kopen. Gelukkig zijn er een paar manieren om te besparen op zonnebrand.

Let op aanbiedingen

Best duur dus, zo’n flesje zonnebrand. Al helemaal als je op vakantie gaat of veel in de zon ligt. Het is daarom slim om op aanbiedingen te letten. Volgens de Consumentenbond ben je zelfs een dief voor je eigen portemonnee als je de crèmes niet in de aanbieding koopt. Korting scoren gaat makkelijker dan je denkt. Bij een drogisterij als Kruidvat of Etos zijn 45% van de producten permanent in de aanbieding. Kijk maar eens goed om je heen, als je het folderpakket doorbladert is er altijd wel een winkel die korting geeft op zonnebrandproducten. Wees slim en ga voor de 1 + 1 actie en sla een voorraad in. Ongeopende zonnebrand kan je namelijk jaren bewaren. Maar hoe lang blijft zonnebrand nou eigenlijk goed?

Grote prijsverschillen in zonnebrandcrèmes

Als je in de drogist voor het schap zonnebrand staat, zie je enorme prijsverschillen. Voor een flesje Nivea betaal je normaliter zo’n €21 en voor een eigen merk zonnebrand betaal je slechts €7. Daarin zit hetzelfde aantal milliliter en dezelfde factor. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste omdat je een A-merk toch wel koopt omdat je hier meer vertrouwen in hebt. Een huismerk heeft dit minder. Daarnaast doen dure merken veel onderzoek naar productverbetering. Dit kost geld, waardoor het product ook duurder is. Een huismerk heeft dit geld niet, maar profiteert uiteindelijk van de resultaten en verwerkt dit ook in het product. De vraag of huismerk zonnebrand slechter is dan A-merk zonnebrand? Daar heeft de KWF Kankerbestrijding duidelijk antwoord op. Qua bescherming zijn ze hetzelfde, maar het verschil zit in de geur, verpakking of smeerbaarheid.

Zonnebrand duurder: wat bepaalt de prijs van zonnebrand?

De prijs van zonnebrand hangt van verschillende factoren af, waaronder:

  1. Merk. Sommige merken zijn duurder dan andere vanwege hun reputatie, kwaliteit en marketingkosten.
  2. Type product. Er zijn verschillende soorten zonnebrandproducten op de markt, zoals sprays, lotions, crèmes en sticks. Sommige van deze producten zijn duurder dan andere vanwege hun specifieke eigenschappen of ingrediënten.
  3. SPF-waarde. De Sun Protection Factor (SPF) is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs van zonnebrand. Hoe hoger de SPF-waarde, hoe duurder het product meestal is.
  4. Verpakking. De verpakking kan ook van invloed zijn op de prijs van zonnebrand. Bijvoorbeeld, een grotere verpakking kan per milliliter goedkoper zijn dan een kleinere verpakking.
  5. Ingrediënten. Sommige zonnebrandproducten bevatten speciale ingrediënten, zoals antioxidanten, vitamines en hydraterende middelen, die de huid extra bescherming en verzorging bieden. Deze producten zijn vaak duurder dan de basiszonnebrandproducten.
  6. Distributiekosten. De kosten voor transport en opslag kunnen ook van invloed zijn op de prijs van zonnebrand. Als het product van ver moet worden geïmporteerd, zal de prijs waarschijnlijk hoger zijn.

Meer over: