Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Hoe lang blijft zonnebrandcrème goed? Zo ontdek je de houdbaarheid

Heb je nog wat flessen zonnebrand over van vorige zomer (en misschien zelfs daarvoor)? Denk dan goed na of je deze crème wel wil gebruiken. Zonnebrand kan namelijk wel degelijk bederven. Hoelang zonnebrand goed blijft, hangt van verschillende factoren af. 

Hoe kan zonnebrandcrème bederven en wanneer weet je of je zonnebrand nog goed is of het beter weg kan gooien. 

Houdbaarheid van zonnebrand 

Zonnebrand heeft een beperkte houdbaarheid. Vaak staat onderaan op de verpakking een klein icoontje met de letter ‘m’ en een getal ervoor. De m staat voor het woord maand en het getal staat voor de hoeveelheid maanden. Meestal staat er bij zonnebrand ‘12m’. Dit houdt in dat de crème na opening nog 12 maanden houdbaar is. Let goed op: dit gaat alleen over de zonnebrand, niet over de beschermingsfactor. Dit is een ander verhaal!

De SPF wordt na opening een stuk minder

De filters (SPF: sun protection factor) in zonneproducten die jouw huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen absorberen of weerkaatsen de straling nog voordat deze je huid binnendringen. Het belangrijkste onderdeel van de zonnebrandcrème, die ook zijn werking kan verliezen. 

Na opening vermindert deze beschermingsfactor. Hoe langer de fles open is, hoe minder goed hij je beschermt. De SPF wordt minder door contact met licht, zuurstof en warmte. Hoe het precies zit? Normaliter verbrand je zonder zonnebrandcrème binnen 10 minuten. Dit betekent dat je met factor 30 in principe 300 minuten in de zon kan zitten, voordat je verbrand. Als je zonnebrand geopend is, neemt de beschermingsfactor elk jaar 3 tot 5 punten af. Voor de zekerheid kan je het beste rekenen met de helft. Dit betekent dat je geopende fles van factor 30 een jaar later je maar 150 minuten beschermt. 

Hoe bewaar je zonnebrand? 

Zonnebrandcrème kan 3 jaar goed blijven, mits je de fles op de juiste manier bewaart. Hoe je dat doet? Bewaar het product op kamertemperatuur in een donkere ruimte waar het niet vochtig is. Leg de crème altijd uit de zon. Wikkel hem het liefst in een handdoek als je gaat zonnen op het strand. Als het product warm wordt, vermindert de factor. Een ongeopende fles zonnebrand is minimaal 30 maanden houdbaar. 

Tot slot: als je zonnebrandcrème vies ruikt, niet meer mengt na het schudden of een rare kleur heeft - is het beter om hem weg te gooien. Je SPF is dan niet meer goed! 

Lees ook:

Bronnen: Rode Kruis, Paula’s Choice, KWF
Auteur: Ilse Bloemendal