Ga naar de inhoud

Schaam je je voor je gebit? Tips om dit te verhelpen

Update:

Sta jij altijd met een zuinige glimlach op foto’s en houd jij tijdens het schaterlachen liever je hand voor je mond? Het kan je zelfbeeld enorm beïnvloeden als je je schaamt voor je gebit. Deze tips kunnen je helpen.

Het is ontzettend vervelend als je niet tevreden bent over je gebit. Het is immers een belangrijk onderdeel van je gezicht, en kan daarom je zelfvertrouwen enorm beïnvloeden. Benieuwd hoe je je gebit kunt verbeteren? Met de onderstaande tips heb jij binnenkort weer een stralende lach.

Tips als je je schaamt voor je gebit:

Probleem: scheve tanden

Schaam jij je voor je gebit omdat je tanden scheef staan? Misschien heb je vroeger nooit een beugel gehad of zijn je tanden, ondanks een beugel, met de jaren weer scheef gaan staan. Dit kan het uiterlijk van je gebit sterk beïnvloeden. Er zijn een aantal manieren om scheefstand van je gebit op te lossen.

  • Beugel: allereerst kun je natuurlijk besluiten om een beugel te nemen. Afhankelijk van de grootte van het probleem loop je gemiddeld zo’n 1-3 jaar met een beugel. Dit is voor veel volwassenen een stap te ver: een beugel is immers zichtbaar en kan je daarom net zo ontevreden maken over je lach. Tegenwoordig hebben ze veel technieken, waarbij de beugel (doorzichtige brackets) bijna niet zichtbaar is. Het is aan jou om te beslissen of je het probleem van je scheve tanden groot genoeg vindt om er een aantal jaar een beugel voor te nemen.  
  • Aligner: de populariteit van de aligner is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Een aligner is een ‘onzichtbare’ (doorzichtige), uitneembare beugel die over de tanden geplaatst wordt. De beugel duwt langzaam de tanden in een rechte positie. Iedere 2 weken krijgen je een nieuwe aligner die de tanden weer iets rechter zet. Vaak is er – afhankelijk van hoe scheef de tanden staan – binnen een halfjaar al gewenst resultaat.  
  • Facings: als laatste kun je kiezen voor facings. Dit is een schildje van porselein of composiet dat op de tanden wordt geplaatst om scheefstand te verbergen. Een soort ‘opvullers’, om het zo maar te noemen. Een bijkomend voordeel is dat deze de tanden ook witter maken. Een nadeel is dat het vaak erg kostbaar is. 

Probleem: gele tanden

Zijn jouw tanden met de jaren erg verkleurd en schaam je je voor de gele gloed? Met deze tips krijg je ze weer wit.

  • Bleken: de snelste en meest effectieve manier om witte tanden te krijgen is door ze professioneel te laten bleken. Dit kun je bij de tandarts laten doen, of zelf thuis met een speciale bleekvloeistof. Vaak bleek je in meerdere sessies, zodat het bleken geleidelijk gaat en je zelf in de hand hebt hoe wit je tanden worden. De kosten voor het bleken variëren tussen de 50 en 400 euro. Laat je hierbij goed adviseren, niet alles werkt of is goed voor je tanden.   
  • Oil pulling: onlangs schreven we een artikel over oil pulling. Oil pulling houdt in dat je dagelijks zo’n 20 minuten lang olie in de mond houdt. Dit is een eeuwenoude manier van het reinigen van de mond, waarbij bacteriën gedood worden. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, zien mensen vaak ook een blekend effect, wanneer zij voor minimaal 2 weken dagelijks aan oil pulling doen.  
  • Make-up: is bleken geen optie? Je kunt je tanden ook optisch witter laten lijken door de juiste make-up te dragen. De truc is om te kiezen voor lipstick met een koele ondertoon, zoals een koele rode kleur. Dit maakt je tanden optisch witter. En hoe warmer de kleur van de lipstick, hoe geler je tanden lijken. 

Probleem: afgebroken of missende tanden

Komt de onzekerheid van jouw gebit van het feit dat er een of meerdere tanden missen of afgebroken zijn? Dan is vaak de enige optie kroon- of brugwerk bij de tandarts. In dit geval wordt er een stuk van de tand of kies afgeslepen om ruimte te maken voor een kroon of brug. Een kroon wordt over de afgeslepen tand geplaatst, waardoor hij weer zo goed als nieuw lijkt. Een brug wordt geplaatst wanneer een tand helemaal ontbreekt, door deze aan de 2 aangrenzende tanden te verbinden. 

Vergoeding van kosten?

Alle bovenstaande methodes worden helaas niet vanuit de basisverzekering vergoed. Wel is het mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten om zo (een deel van) de kosten vergoed te krijgen. Zo wordt er bij een aanvullende tandartsverzekering vaak 75 procent van de kosten van kronen en bruggen vergoed. Het voordeel van een aanvullende verzekering is dat je hier geen eigen risico hoeft te betalen. Het bleken van tanden kan ook onder een uitgebreide aanvullende verzekering vallen, maar vaak is het de hoge premie niet waard en ben je goedkoper uit wanneer je deze kosten zelf betaald.

Vergelijk hier aanvullende tandverzekeringen.

Meer over: