Draai voor klassieke weergave

Er jonger uitzien dankzij make-up? Zó pak je dat aan...

Maak jij je wenkbrauwen weleens donkerder dan dat ze zijn met make-up of een likje verf? Dan is de kans groot dat mensen je jonger schatten dan dat je bent. En ook je lippen donkerder stiften blijkt wonderen te doen. Make-up kan echt helpen om je een jeugdiger uiterlijk te geven. Margriet.nl legt uit hoe dit zit.

Gezichtseigenschappen en contrast

Dit blijkt uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. De Universiteit van Gettysburg nam 763 foto’s van vrouwen tussen de twintig en tachtig jaar onder de loep. Een computerprogramma analyseerde in welke mate gezichtseigenschappen zoals de mond, ogen en wenkbrauwen een contrast gaven met de rest van hun gezicht.

Uit het onderzoek bleek dat jongere vrouwen meer contrast in hun gezicht hebben dan oudere, omdat hun lippen en wenkbrauwen dikker en donkerder waren. Bepaalde delen van ons gezicht worden dus moeilijker te onderscheiden naarmate we ouder worden.

Voller en donkerder

Daarna bewerkten de onderzoekers de foto’s totdat ze telkens twee bijna identieke foto’s hadden van elk gezicht, maar met verschillende contrastniveaus. Vrijwilligers werden vervolgens gevraagd om aan te wijzen welk gezicht er het jongst uitzag. En wat bleek? In bijna tachtig procent van de gevallen vonden zij het gezicht waarvan de lippen en wenkbrauwen wat voller en donkerder waren gemaakt er jonger uitzien. De wenkbrauwen maakten daarbij het grootste verschil.

Effect van make-up

En hoewel deze studie niet met make-up maar met de computer werd gedaan, stellen de wetenschappers dat je met make-up hetzelfde resultaat bereikt. Maar hoe pak je dat aan: make-up aanbrengen, waardoor je er jonger en frisser uitziet? Want als je ouder wordt, verandert ook je huid, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. En voor je het weet bega je een grote beautyblunder.

De juiste foundation

Hoe ouder je wordt, hoe droger je huid vaak is. Wanneer je foundation op een droge huid aanbrengt, is het extra zichtbaar op de droge plekken. Ook heb je kans dat je foundation zich ophoopt op plekken waar je lijntjes en rimpels hebt. Welke foundation je het beste kunt gebruiken? Een vloeibare variant is perfect voor jou. Breng hem aan met je vingers, in plaats van met een kwast, doordat je vingers warm zijn, blend je foundation nog mooier op je huid.

Echte blikvangers

Als het over je oogopslag gaat, wil je er natuurlijk fris en uitgerust uitzien. Toch niet zo lekker geslapen vannacht? Geen zorgen, gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunt toepassen. Zo helpt het krullen van je wimpers om je ogen een open blik te geven. Gebruik daarnaast warme, matte oogschaduwtonen voor een ‘uitgeruste’ look. En maak het af met een wit oogpotlood op de waterlijn van het oog.

Terugkomend op de wenkbrauwen

Deze worden vaak dunner als je wat ouder wordt. Teken daarom je wenkbrauwen bij op de dunner wordende plekken. Kies voor dezelfde kleur als die van je wenkbrauwen. Kleur de plekjes niet in, maar zet kleine streepjes om het zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Borstel je wenkbrauwen uit met een wenkbrauwborsteltje om het effect een beetje te verzachten.

Benieuwd naar meer tips en tricks op het gebied van beauty en gezondheid? Ga dan naar Margriet.nl