Draai voor klassieke weergave

Er jonger uitzien dankzij make-up

Maak jij je wenkbrauwen weleens donkerder dan ze van nature zijn met make-up of een likje verf? Dan is de kans groot dat mensen je jonger schatten dan dat je bent. En ook je lippen donkerder stiften blijkt wonderen te doen. Make-up kan écht helpen om je een jeugdiger uiterlijk te geven.

Margriet.nl legt uit hoe dit zit.

Contrast in het gezicht

Dit blijkt uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. De Universiteit van Gettysburg nam 763 foto’s van vrouwen tussen de twintig en tachtig jaar onder de loep. Een computerprogramma analyseerde in welke mate gezichtseigenschappen zoals; de mond, ogen en wenkbrauwen een contrast gaven met de rest van hun gezicht.

Uit het onderzoek bleek dat jongere vrouwen meer contrast in hun gezicht hebben dan oudere, omdat hun lippen en wenkbrauwen dikker en donkerder waren. Bepaalde delen van ons gezicht worden moeilijker te onderscheiden naarmate we ouder worden.

Jonger door vollere wenkbrauwen

Daarna bewerkten de onderzoekers de foto’s totdat ze telkens twee bijna identieke foto’s hadden van elk gezicht, maar met verschillende contrast niveaus. Vrijwilligers werden vervolgens gevraagd om aan te wijzen welk gezicht er het jongst uitzag. En wat bleek? In bijna tachtig procent van de gevallen vonden zij het gezicht, waarvan de lippen en wenkbrauwen wat voller en donkerder waren gemaakt er jonger uitzien. De wenkbrauwen maakten daarbij het grootste verschil.

Effect van make-up

Hoewel deze studie niet met make-up maar met de computer werd gedaan, stellen de wetenschappers dat je met make-up hetzelfde resultaat bereikt. Hoe pak je dit aan? Make-up aanbrengen, waardoor je er jonger en frisser uitziet. Als je ouder wordt verandert ook je huid, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Voor je het weet bega je een grote beautyblunder.

De beste foundation

Hoe ouder je wordt, hoe droger je huid vaak is. Wanneer je foundation op een droge huid aanbrengt, is het extra zichtbaar op de droge plekken. Ook heb je kans dat je foundation zich ophoopt op plekken waar je lijntjes en rimpels hebt. Niet echt een fraai gezicht. Welke foundation je het beste kunt gebruiken? Een vloeibare variant is perfect voor een ouder wordende huid. Breng hem aan met je vingers, in plaats van met een kwast. Doordat je vingers warm zijn, 'blend' je foundation nog mooier op je huid.

Frisse oogopslag

Als het over je oogopslag gaat, wil je er natuurlijk fris en uitgerust uitzien. Toch niet zo lekker geslapen vannacht? Geen zorgen, gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunt toepassen. Zo helpt het krullen van je wimpers om je ogen een open blik te geven. Gebruik daarnaast warme, matte oogschaduwtonen voor een ‘uitgeruste’ look. Maak het af met een wit oogpotlood op de waterlijn van het oog.

Dunner wordende wenkbrauwen

Wenkbrauwen worden vaak dunner als je wat ouder wordt. Teken daarom je wenkbrauwen bij op de dunner wordende plekken. Kies voor dezelfde kleur als die van je wenkbrauwen om geen verschil te krijgen. Kleur de plekjes niet in, maar zet kleine streepjes om het zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Borstel je wenkbrauwen uit met een wenkbrauwborsteltje om het effect een beetje te verzachten.

Benieuwd naar meer tips en tricks op het gebied van beauty en gezondheid? Ga dan naar Margriet.nl