Ga naar de inhoud

Verzorging van droge en schrale handen

Update:
droge handen, tips

In onze handen dragen we de sporen van ons leven – ze schudden, creëren, omarmen en vertellen onze verhalen. Maar wat als deze handen, die zoveel voor ons doen, ruw, droog en oncomfortabel aanvoelen?

Hoe herken je de verschillende indicatoren van droge handen?

Droge handen zijn als een stille smeekbede van onze huid om aandacht. De kenmerkende gerimpelde, schrale huid en het onaangename trekkerige gevoel zijn vaak het resultaat van blootstelling aan diverse uitdagingen. De intensiteit van dit ongemak neemt toe bij frequente handwassingen, tijdens blootstelling aan droge lucht, en vooral na een verkwikkende douche of bad. De handen spreken een eigen taal van ongemak, met symptomen als:

  • Een ruwe en pijnlijke huid.
  • Sprekende scheurtjes, barstjes, of zelfs kloven.
  • Opvallende rode vlekken die onuitgenodigd verschijnen.
  • Het hinderlijke verschijnsel van schilfers en vervelling.
  • Een onweerstaanbare jeuk die de situatie nog complexer maakt.

Onze handen, uniek in hun huidstructuur, bestaan aan de binnenkant voornamelijk uit vettig en verbindend weefsel zoals collageen en elastine. Echter, aan de buitenkant scheidt een dunne, gevoelige huid de handen van de wereld. Deze buitenste huidlaag mist bijna volledig vettig weefsel en heeft slechts een beperkt aantal talgklieren. Het ontstaan of verergeren van droge handen kan te wijten zijn aan een samenspel van externe en interne factoren, waarbij vaak sprake is van een complexe combinatie.

Onderliggende aandoening

Droge handen kunnen ook dienen als een waarschuwingssignaal voor onderliggende ziekten. Diabetes en schildklieraandoeningen, om er maar een paar te noemen, kunnen zich manifesteren door de huid. Plotselinge droogheid en veranderingen in textuur kunnen een aanwijzing zijn dat er meer gaande is dan alleen oppervlakkige irritatie. Bij twijfel, raadpleeg je huisarts of dermatoloog.

Hydratatie via de juiste handcrème

Een van de meest essentiële stappen in de zorg voor droge handen is regelmatige hydratatie. Kies voor een hoogwaardige handcrème die rijk is aan vochtinbrengende ingrediënten zoals glycerine, hyaluronzuur of sheaboter en vitamine E. Gebruik lauwwarm water bij het wassen van je handen in plaats van heet water. Heet water kan de huid verder uitdrogen en irriteren. Breng de handcrème na het handen wassen, steeds opnieuw aan.

Bescherming tegen elementen

Bij koud weer hebben onze handen extra bescherming nodig. Draag bij koude temperaturen handschoenen om blootstelling aan de gure wind en lage temperaturen te verminderen. Kies voor handschoenen gemaakt van zachte materialen om wrijving te minimaliseren en de huid te beschermen.

Draag rubberen handschoenen bij het gebruik van schoonmaakmiddelen om de huid te beschermen tegen agressieve chemicaliën.

Milde reiniging

Overmatig gebruik van agressieve zeep wast de natuurlijke oliën van de huid weg, wat resulteert in droogheid. Gebruik milde, hydraterende zepen bij het handen wassen en vermijd te heet water, omdat dit de huid uitdroogt. Dep de handen voorzichtig droog in plaats van wrijven om irritatie te voorkomen. Beperk de tijd dat je handen in contact zijn met water, vooral bij afwaswerkzaamheden, om overmatige uitdroging te voorkomen.

Nachtelijke verzorging

Overweeg het gebruik van een intensieve nachtbehandeling voor de handen. Breng voor het slapengaan een extra dikke laag handcrème aan en draag katoenen handschoenen om de absorptie te bevorderen. Zo worden je handen ’s ochtends verfrist en gehydrateerd.

Exfoliatie

Periodieke exfoliatie verwijdert dode huidcellen en verbetert de opname van vocht. Kies een zachte handscrub en gebruik deze 1 tot 2 keer per week om de handen glad en zacht te houden. Na het exfoliëren, breng je een voedende handcrème aan om de vernieuwde huid te hydrateren.

Voeding van binnenuit

Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde huid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vis en noten, om de huid van binnenuit te voeden. Vermijd alcoholische dranken en koffie, omdat deze juist uitdroging bevorderen.

Luchtbevochtiger

Tijdens koude wintermaanden neemt de luchtvochtigheid vaak af, wat leidt tot uitdroging van de huid. Een luchtbevochtiger helpt bij het compenseren van dit verlies, vooral in verwarmde binnenruimtes. Het plaatsen van een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan bijzonder gunstig zijn, omdat de huid ’s nachts de tijd krijgt om te herstellen en te regenereren.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor droge handen?

Als droogheid en ongemak aanhouden, ondanks zelfzorgmaatregelen, is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen.

Kunnen bepaalde medicijnen bijdragen aan droge handen?

Sommige medicijnen, zoals diuretica, hebben bijwerkingen die de huid uitdrogen. Bespreek eventuele zorgen met een arts. Diuretica, ook wel plaspillen genoemd, zijn geneesmiddelen die de productie van urine bevorderen en de uitscheiding van overtollig vocht en zouten uit het lichaam verhogen. Ze worden vaak voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen, oedeem (vochtophoping) te verminderen en bepaalde medische aandoeningen zoals hartfalen, nierproblemen en hypertensie te behandelen.

Handen zijn je visitekaartje

Laat je handen niet alleen comfortabel aanvoelen, maar straal ook vertrouwen uit met hun welverzorgde uitstraling. Hydrateer, bescherm, en verwen ze als het kostbare bezit dat ze zijn. Een kleine inspanning in handverzorging maakt een groots verschil.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: