Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Last van een dunner wordende huid? Dit kun je er tegen doen

Je huid wordt door de jaren heen steeds dunner en slapper. Dit is niet heel gek, als je je bedenkt dat je huid constant wordt blootgesteld aan schadelijke factoren, zoals uv-straling. Zelfs als je je huid hiertegen beschermt, kun je het dunner worden van je huid niet tegengaan. Gelukkig kun je dit proces wel vertragen en behandelen. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet.

Waarom wordt de huid dunner naarmate je ouder wordt?

Naarmate je ouder wordt, voelt je huid steeds minder stevig en dik aan. Dit komt door het verouderingsproces van je huid. Je huid kan in drie lagen kunnen worden ingedeeld. Aan de buitenkant ligt de opperhuid. Daaronder ligt de lederhuid. De lederhuid bestaat grotendeels uit collageen- en elastinevezels. Collageen en elastine maken je huid soepel, stevig en elastisch. Door de jaren heen maakt je lichaam minder collageen en elastine aan, waardoor je huid dunner wordt. Hierdoor voelt je huid minder stevig en dunner aan. Dit dunner worden van de huid is een natuurlijk proces, hier kun je helaas niets tegen doen. Maar een dunner wordende huid is niet alleen toe te schrijven aan je leeftijd.

De zon speelt een grote rol

Wat je waarschijnlijk al wist: de zon is schadelijk voor je huid. Hoe vaker en langer je in de zon ligt, hoe groter de kans op zonschade en uiteindelijk ook op een dunnere huid. Elke keer als je huid wordt blootgesteld aan de zon, is dit een aanslag op je huid. Helaas helpt het goed insmeren hier niet bij. De zon maakt je huid hoe dan ook kwetsbaarder, waardoor je huid dunner wordt en je rimpels sneller zichtbaar worden.

Langdurig medicijngebruik

Een dunne huid is ook te verklaren aan de bijwerkingen van medicijngebruik. Met name bij langdurig medicijngebruik zal je merken dat je huid dunner wordt. Gebruik je steroïden, medicijnen tegen huidaandoeningen, aspirine, bloedverdunners, prednison of NSAID’s? Dan is de kans groot dat je je dunne huid grotendeels aan dit medicijn te danken hebt. 

Een ongezonde levensstijl 

De voordelen van een ongezonde levensstijl zijn er eigenlijk niet. Een dunne huid komt dan ook vaker voor bij mensen met een ongezonde levensstijl. Hierbij moet je denken aan vitaminegebrek, roken, voedsel, te weinig slaap en het nuttigen van alcohol.

Hoe kun je een dunne huid voorkomen?

  1. Gebruik huidverzorging met Retinol, vitamine A, C en E. Retinol verstevigt je lederhuid en de vitamines bevatten stoffen waardoor het huidverouderingsproces vertraagd wordt;
  2. Lig zo min mogelijk in de directe zon, smeer je dagelijks in met minstens SPF30 en vermijd de zonnebank. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de zonschade minimaal wordt;
  3. Zorg voor een gezonde levensstijl. Zoals eerder beschreven, versnelt een ongezonde levensstijl het verouderingsproces van de huid. Eet veel groenten, volle granen en eiwitten;
  4. Slaap voldoende. Het is aan te raden om minimaal 8 uur per dag te slapen;
  5. Rook en drink niet (of zo min mogelijk). Roken en het nuttigen van alcohol versnelt namelijk de veroudering van de huid;
  6. Drink veel water. Probeer minimaal twee liter water per dag te drinken;
  7. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten.

Behandelingen tegen een dunne huid

Tot slot zijn er diverse behandelingen om dunne huid tegen te gaan. Een van de meest gekozen behandelingen is micro-needling. Bij micro-needling worden er minuscule gaatjes in het bindweefsel geprikt, waardoor de huid wordt aangezet zichzelf te vernieuwen. Hierdoor kan het proces van een dunner wordende huid vertraagd. Je kunt ook kiezen voor lasertherapie. Bij lasertherapie worden er kleine gaatjes in de huid geschoten, waardoor de bovenste huidlaag wordt verwijderd. Omdat tegelijkertijd ook de lederhuid wordt verwarmd, komt de productie van collageen en elastine op gang, waardoor je een stevigere huid kan krijgen. Een expert kan advies geven welke behandeling het beste bij jou past.

Heb jij last van donkere kringen onder je ogen? Met deze tips ben je zo weer van die vermoeide blik af. 

Auteur: Ilse Bloemendal