Ga naar de inhoud

Kun je krassen op je bril verwijderen? Grootmoederstips wel of niet

Update:
Krassen op je bril zelf verwijderen

Herken je dit? Kleine krasjes op je nieuwe bril? Heel vervelend! Maar pas op want grootmoederstips zoals schurende tandpasta of baking soda met een schone doek gebruiken op je bril is niet altijd de beste keuze. Je kunt je bril er zelfs nog meer mee beschadigen.

Lees in dit artikel hoe je je brilglazen kunt polijsten en je glazen beter kunt beschermen tegen krassen.

Hoe ontstaan krassen op je bril?

Krassen op een bril ontstaan meestal door wrijving of contact met harde voorwerpen. Hier zijn een paar mogelijke oorzaken:

  1. Contact met harde oppervlakken: Als je je bril op een harde ondergrond legt of als deze in aanraking komt met scherpe voorwerpen zoals sleutels, kan dit krassen veroorzaken.
  2. Schoonmaken met ruwe materialen: Het gebruik van ruwe doeken, papieren handdoeken of kledingstukken om je bril schoon te maken kan ook krassen veroorzaken, vooral als er vuil of stof op het oppervlak zit.
  3. Onjuist opbergen: Als je je bril niet opbergt in een brillenkoker of als je deze los in je tas of zak stopt, loop je het risico dat deze in contact komt met andere voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken.
  4. Langdurig gebruik: Na verloop van tijd kunnen zelfs kleine deeltjes stof of zand die op de lenzen van je bril terechtkomen, bij herhaaldelijk wrijven krassen veroorzaken.

Om krassen te voorkomen, is het belangrijk om je bril voorzichtig te behandelen, regelmatig schoon te maken met een zachte, pluisvrije doek en deze op te bergen in een beschermende brillenkoker wanneer je hem niet gebruikt.

Kun je een kras uit brillenglazen verwijderen?

Of wordt het direct tijd voor nieuwe glazen? Door het oppoetsen met een microvezeldoekje krijg je beter zicht maar verwijder je de krassen niet. Daar heb je wel wat handige trucs uit grootmoederstijd voor, maar ze werken niet allemaal en voorzichtigheid is geboden. Wij hebben het voor je uitgezocht.

Ontdek hieronder een paar tips om je brillenglas onder handen te nemen:

Kan ik krassen op mijn brilglazen zelf verwijderen?

Het begrijpen van de basisprincipes van brillenglazen is cruciaal voordat je probeert krassen te verwijderen. Brillen en zonnebrillen zijn van verschillende materialen gemaakt en vaak voorzien van coatings voor verschillende doeleinden, zoals polarisatie, bescherming tegen UV-stralen en het verminderen van schitteringen.

Kun je daarom wel krassen met tandenborstels, bakingsoda, wax glassetching verwijderen. Of misschien toch beter niet kunt doen!

Waarmee maak je krassen op glazen schoon: schurende tandpasta?

Grootmoederstips om krassen op brillen te verwijderen

  1. Tandpasta: Breng een beetje gewone tandpasta (geen gel) aan op de krassen en wrijf voorzichtig met een zachte doek in cirkelvormige bewegingen. Spoel af met water en droog de bril grondig.
  2. Baking-soda: Maak een pasta van bakpoeder en water en breng deze aan op de krassen. Wrijf voorzichtig met een zachte doek en spoel af met water.
  3. Autopolijstmiddel: Een kleine hoeveelheid autopolijstmiddel kan helpen om krassen op brillenglazen te verminderen. Breng een beetje polijstmiddel aan op de krassen en wrijf voorzichtig met een zachte doek. Spoel daarna af en droog grondig.
  4. Citroensap en zuiveringszout: Meng citroensap met zuiveringszout om een pasta te maken. Breng deze pasta aan op de krassen en wrijf voorzichtig in cirkelvormige bewegingen. Spoel af met water en droog de bril goed af.

De tekst gaat onder de video verder >>

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitproberen van deze methoden, vooral als de bril een speciale coating heeft. Als de krassen diep zijn is het het beste om professionele hulp in te schakelen bij een opticien.

(lees verder om te ontdekken of je ze wel moet toepassen)

Waarom grootmoederstips bij krassen in je bril juist niet helpen

  • Tandpasta als oplossing? Hoewel tandpasta gemakkelijk verkrijgbaar is, kan het gebruik ervan om krassen te verwijderen juist meer schade veroorzaken. De korrelige textuur en ingrediënten kunnen de beschermende laag van brillenglazen verwijderen, waardoor het zichtbaar lijkt alsof de krassen verdwenen zijn. Helaas bevat tandpasta, dat meestal plakkerig en korrelig van textuur is, stoffen die het glas krassen en eroderen de coating. Bij het borstelen op de bril verdwijnt het oppervlak van de krassen als de kras is verdwenen, waardoor het oppervlak een gladdere textuur krijgt.
  • Zuiveringszout als alternatief? Zuiveringszout wordt soms gebruikt om krassen te polijsten, maar het kan ook schurend zijn en verdere schade veroorzaken. De deeltjes kunnen vuil en stof vangen, waardoor meer krassen ontstaan, en de chemische reactie kan zelfs lenzen vervormen.
  • Was als tijdelijke oplossing? Het gebruik van was om krassen te camoufleren is geen effectieve oplossing. Was is dik en ondoorzichtig, wat het zicht door de brillenglazen kan belemmeren en krassen nog meer kan accentueren.
  • Vermijd glasets-middelen! Het gebruik van producten voor het etsen van glas op brillenglazen kan rampzalige gevolgen hebben. Deze producten zijn bedoeld om microkrassen te maken, waardoor lenzen troebel worden. Bij plastic lenzen kunnen ze de coatings ongelijkmatig verwijderen, waardoor de lenzen beschadigd raken.
  • Pas op met zonnecrème! Het gebruik van zonnecrème of andere doe-het-zelfmethoden kan de donkere tint en beschermende coatings van zonnebrillen beschadigen. Dit kan resulteren in troebele, vlekkerige of onscherpe glazen, zelfs na reiniging.

Video: krassen in je brilglazen verwijderen met vaseline?

Een beetje vaseline op je brilglazen en poetsen maar! Maar of dat nou echt helpt?

Bekijk de werkwijze in de video hieronder >>

Advies van de professional

Antwoord van Specsavers: Het is niet mogelijk om brillenglazen te polijsten om krassen te verwijderen zonder de sterkte van het glas te veranderen. Kortom, je moet nieuwe glazen kopen. Dat antwoord kun je verwachten van een professional.

Wel is het mogelijk om glazen te beschermen tegen krassen door het gebruik van een speciale coating. Beter voorkomen dan genezen is het advies van de oogspecialist! Tja, daar heb je niet altijd wat aan. Meestal komt berouw na de zonde.

Brilreparatie-set:

Er zijn wel speciale brilreparatiesets verkrijgbaar bij opticiens of online. Deze kits bevatten polijstmiddelen en doekjes die zijn ontworpen om krassen te verminderen of te verwijderen. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op.

Wel of niet huis-, tuin- en keukentips bij krassen op brilglazen?

Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het behandelen van brillenglazen en krassen, omdat onjuiste methoden de levensduur van de bril kunnen verkorten en het zicht kunnen beïnvloeden. Bekijk de beoordeling op diverse websites, vraag na bij vrienden, familie of kennissen wat hun ervaringen zijn. Probeer het uit op een oude bril of drinkglas.

Raadpleeg altijd een professional voor advies als je twijfelt over de beste aanpak. Succes en laat het ons weten als je de gouden tip hebt!

Meer over: