Ga naar de inhoud

Tips en trucs uit grootmoeders tijd

Update:
tips uit grootmoeders tijd

Het delen van tips en trucs uit grootmoeders tijd is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wat maakt deze eeuwenoude adviezen nog steeds relevant en hoe kun je ze in je dagelijks leven toepassen? 

Wat zijn tips uit grootmoeders tijd?

Tips uit grootmoeders tijd zijn waardevolle adviezen en trucs. Ze zijn gebaseerd op de ervaringen en kennis van onze voorouders en bieden eenvoudige en effectieve oplossingen voor allerlei dagelijkse probleempjes. Het mooie van deze tips is dat je vaak gebruik kunt maken van wat je al in huis hebt, in plaats van steeds maar weer een wondermiddel te moeten kopen. Vaak zijn het handige en eenvoudige oplossingen die niet alleen geld besparen, maar ook nog eens beter zijn voor het milieu.

‘Wondermiddelen’ uit grootmoeders tijd

Er zijn talloze  wonderbaarlijke huismiddeltjes die worden gebruikt uit grootmoeders tijd. Een van de meest bekende is bijvoorbeeld ‘baking soda‘. Dit natuurlijke product heeft talloze toepassingen, van het schoonmaken van je huis tot het verlichten van jeukende insectenbeten. Een ander veelgebruikt wondermiddel is azijn. Dit wordt gebruikt om kalkaanslag te verwijderen, geurtjes te neutraliseren en zelfs als een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Enkele van de meest voorkomende middelen zijn:

1. Baking soda (natriumbicarbonaat)

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, is een veelzijdig huishoudelijk product. Het wordt gebruikt als rijsmiddel in bakproducten, als reinigingsmiddel om vlekken en geuren te verwijderen, en zelfs voor persoonlijke verzorging, zoals tandenpoetsen.

2. Castillezeep

Castillezeep is een milde, natuurlijke zeep op basis van olijfolie. Het werd vaak gebruikt voor persoonlijke verzorging, zoals handen wassen, maar ook als ingrediënt in zelfgemaakte schoonmaakproducten.

4. Kokosolie

Kokosolie werd gebruikt in koken, voor persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld als huidcrème of haarverzorgingsproduct), en zelfs als basis voor zelfgemaakte zeep. Meng kokosolie, maïzena en een beetje zuiveringszout voor een natuurlijke deodorant zonder schadelijke chemicaliën.

5. Bijenwas

Bijenwas werd gebruikt voor het maken van kaarsen, maar ook voor het maken van meubelwas, lippenbalsem en handcrèmes.

6. Zuiveringszout

Huishoudelijke soda, in het Nederlands ook wel bekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat, is vergelijkbaar met baking soda maar heeft iets andere eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als reinigingsmiddel en ontvetter, en in sommige recepten als rijsmiddel. Plaats schaaltjes met houtskool of zuiveringszout in kamers om geuren te absorberen en de luchtkwaliteit te verbeteren als zelfgemaakte luchtreiniger.

7. Houtas

Houtas werd gebruikt voor het maken van zeep, maar ook om de tuin te bemesten en zelfs als ongediertebestrijdingsmiddel. Houtas is het resterende poederachtige materiaal dat overblijft nadat hout volledig is verbrand, zoals in een open haard, houtkachel of vuurplaats. Het wordt vaak verzameld uit de aslade van dergelijke verwarmingstoestellen. Houtas is samengesteld uit de minerale resten en mineralen die van nature in hout voorkomen, en het bevat doorgaans calciumcarbonaat, kaliumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en andere sporenelementen.

8. Koffiedik

Gebruik koffiedik als een natuurlijke lichaamsscrub. Meng het met een beetje olie om dode huidcellen te verwijderen onder de douche.

Tips uit grootmoeders tijd voor het huishouden

Er zijn veel handige tips uit grootmoeders tijd die je kunt gebruiken om je huishouden gemakkelijker te maken. Een van de beste manieren om deze tips toe te passen is door ze te integreren in je dagelijkse routine. Hierdoor worden ze een tweede natuur en hoef je er niet meer bewust over na te denken.

Tekst gaat onder de foto’s verder >>

1. Klontje boter

Bijvoorbeeld, als je wilt voorkomen dat potten en pannen overkoken, kun je een stukje boter aan de binnenkant van de pan smeren voordat je begint met koken. Dit voorkomt dat het water of voedsel overkookt en maakt het schoonmaken van de pan een stuk gemakkelijker.

2. Laagje zout

Een andere handige tip is om een laagje zout in een pan te leggen voordat je er een ei in kookt. Dit maakt het gemakkelijk om het ei te pellen zonder dat het kapot gaat.

3. Azijn en water

Daarnaast zijn er talloze tips voor het schoonmaken van je huis. Zo kun je bijvoorbeeld een mengsel van azijn en water gebruiken om ramen en spiegels streeploos schoon te maken. Of je kunt een pasta van natriumbicarbonaat en water gebruiken om hardnekkige vlekken van je aanrechtblad te verwijderen.

4. Citroensap en gebruikte theezakjes

Daarnaast kun je ook natuurlijke ingrediënten zoals citroensap en zout gebruiken om je huis schoon te maken. Citroensap kan bijvoorbeeld worden gebruikt om koperen voorwerpen te reinigen, terwijl zout kan helpt om vlekken uit tapijt te verwijderen. En gebruikte theezakjes zijn ook geweldig om vlekken weg te krijgen.

5. Petroleumstelletje of kolenkachel

Als je de mogelijkheid hebt, gebruik dan een petroleumstelletje of een (kolen)kachel om je eten of drankjes te verwarmen. Het geeft niet alleen warmte, maar creëert ook een gezellige sfeer in huis.

Tip: Lees ook deze 6 wondermiddelen uit grootmoederstijd: van ossengal tot uierzalf

Hoe kan ik op een natuurlijke manier mijn huis fris laten ruiken?

Een van de gemakkelijkste manieren is door regelmatig je huis te luchten. Door ramen en deuren open te zetten, laat je frisse lucht binnenkomen en worden nare geurtjes naar buiten gedreven. Daarnaast kun je verschillende natuurlijke geurverspreiders gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een bakje met gemalen koffiebonen neerzetten om een aangename koffiegeur in huis te hebben. Of je kunt geurige kruiden zoals lavendel of rozemarijn in een potpourri doen en deze in je huis plaatsen.

Een andere optie is om zelf een luchtverfrisser te maken met behulp van essentiële oliën. Meng gewoon een paar druppels olie in een sprayfles met water en besproei je huis met deze natuurlijke geur. Je kunt oliën kiezen die passen bij jouw persoonlijke voorkeur, zoals lavendel, pepermunt of sinaasappel.

5 tips van grootmoeder om keelpijn en verkoudheid te verlichten

  1. Een van de bekendste remedies is het gorgelen met zout water. Los gewoon een theelepel zout op in een glas warm water en gorgel dit mengsel gedurende een paar minuten. Het zout helpt om bacteriën in de keel te doden en zwelling te verminderen.
  2. Een andere optie is om honing toe te voegen aan een kopje warme kamillethee. Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verzachten van de keel. Daarnaast helpt kamillethee bij het ontspannen van de keel en het verminderen van irritatie.
  3. Een andere natuurlijke remedie is het maken van een hoestsiroop van honing en citroensap. Meng gewoon een eetlepel honing met een eetlepel citroensap en neem dit mengsel een paar keer per dag in. Honing heeft ontstekingsremmende eigenschappen, terwijl citroensap kan helpen bij het verlichten van keelpijn en hoest.
  4. Stoominhalatie: Vul een kom met heet water en voeg een paar druppels etherische olie toe, zoals eucalyptus of pepermunt. Plaats je hoofd boven de kom, bedek je hoofd met een handdoek en inhaleer de stoom gedurende 10-15 minuten. De stoom helpt om de luchtwegen te openen en kan helpen bij het verminderen van keelpijn.
  5. Nog 1 van deze remedies is het drinken van warme kippensoep. Kippensoep bevat voedingsstoffen en mineralen die het immuunsysteem ondersteunen en de symptomen van verkoudheid verlichten.

Hoe kan ik tips uit grootmoeders tijd gebruiken om beter te slapen?

Er zijn verschillende tips uit grootmoeders tijd die helpen bij het verbeteren van je slaap. Een van de beste manieren om beter te slapen is door een vaste routine te volgen. Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam om een consistent slaap-waakritme te hanteren.

Zelfgemaakte anijsdrank: Maak je eigen anijsdrank door anijszaadjes te laten trekken in warme melk of water. Voeg wat suiker toe voor zoetheid. Het is een rustgevend en smaakvol drankje.

Even terug in de tijd van je grootmoeder

Luister naar muziek uit die tijd en probeer ouderwetse dansen zoals de foxtrot, wals of swing. Dansen was een populaire vorm van vermaak. Grootmoeders hadden vaak geen computers of smartphones, dus speelden ze gezelschapsspellen, kaartspellen en bordspellen om zich te vermaken. Nodig vrienden en familie uit voor een spelletjesavond.

Meer over: