Draai voor klassieke weergave

6 wondermiddelen uit grootmoederstijd: van ossengal tot uierzalf

"Vroeger was (bijna) alles beter". Want hoewel we tegenwoordig een breed aanbod aan chemische schoonmaakmiddelen en medicijnen in de winkel tot onze beschikking hebben, grijpen we nog maar wat graag terug op de natuurlijke wondermiddelen uit grootmoeders tijd. 

En niet zonder reden: die middelen hebben jaren geleden bewezen dat ze doen wat ze moeten doen. Bovendien bestaan veel van deze wondermiddelen uit natuurlijke ingrediënten, waardoor ze ook nog eens duurzaam zijn.

1. Ossengal

Ossengal is een schoonmaakmiddel van zeep en rundergal. Dit gal is afscheiding van de galblaas en de lever van ossen: dat zijn gecastreerde stieren. Omdat ze stieren tegenwoordig nog weinig castreren, gebruiken ze tegenwoordig het gal van andere runderen. Klinkt niet heel smakelijk, maar dit zeepje doet wonderen tegen vlekken. Gal functioneert namelijk als een emulgator. Dit betekent dat het vet en eiwitten ‘oplost’ en mengbaar maakt met water.

2. Zuiveringszout of baking soda

Zuiveringszout is een onderdeel van baking soda. Je gebruikt het in pure vorm, of je kunt baking soda pakken. Waarvoor? Je kunt beter vragen: waarvoor niet? Je gebruikt het middel, dat ook wel natriumwaterstofcarbonaat wordt genoemd, als schoonmaakmiddel, verzorgingsmiddel of als medicijn. Van maagzuurremmer tot geur neutralisator, van deodorant tot lichaamsscrub en van gootsteenontstopper tot ontvetter. Zelfs je bloemen leven langer als je een theelepel zuiveringszout aan het water toevoegt. Kortom: een middel dat eigenlijk niet in je keukenkastje kan ontbreken.

Assortiment met schoonmaakmiddelen

3. Groene zeep

Groene, bruine of goudzeep is een zachte zeep met een gelig-bruine of groene kleur. Deze zeep wordt van oorsprong van hennepolie gemaakt. Daar komt ook de groene kleur vandaan. Tegenwoordig worden er vaak andere plantaardige oliën gebruikt, zoals sojaolie of koolzaadolie. Ook groene zeep staat erom bekend een goede ontvetter te zijn en daarom geschikt om vetvlekken te verwijderen. Helaas zitten er in moderne groene zeep veel chemicaliën, waardoor ze wel schadelijk voor het milieu zijn. Toch zijn er tegenwoordig ook veel biologische, natuurlijke alternatieven te krijgen. 

Dit zijn de soorten groene zeep

4. Uierzalf

Uierzalf wordt zo genoemd omdat het van nature gebruikt werd om de uiers en spenen van koeien in goede conditie te houden. De vettige zalf moest beschermen tegen allerlei weercondities als kou en droogte. Later werd de zalf ook gebruikt voor de menselijke huid. Vaak is de zalf, of de minder vettige crème, een combinatie van vaseline, lanoline en een bacteriedodend ingrediënt als triclosan.

5. Citroen

Natuurlijker dan een citroen wordt het niet. En dat terwijl je deze citrusvrucht ook op ontzettend veel manieren kunt gebruiken. Net als zuiveringszout gebruik je het voor de gezondheid, persoonlijke verzorging en als schoonmaakmiddel. Hier een aantal voorbeelden:

Wat kun je doen met citroen:

  • Ontkalking van bijvoorbeeld de waterkoker;
  • Bleken van donkere plekken op de huid, zoals onder de oksel;
  • Natuurlijk converseermiddel om eten langer goed te houden;
  • Vet oplossen of vetvlekken verwijderen;
  • Roestvlekken verwijderen;
  • Ontsmetten, ontgiften en bacteriën doden (óók in het lichaam)
  • Versterken immuunsysteem.

6. Azijn

Azijn is ook zo’n middeltje dat je op alle schoonmaakvlakken wel in kunt zetten. Gebruik het als wasmiddel of wasverzachter om kleding zonder chemicaliën te wassen of gebruik het om je douchekraan te ontkalken. Je kunt het zelfs gebruiken om behang van de muur te halen. Voor al deze dingen gebruik je overigens gewoon natuurazijn. Dit is namelijk beter voor het milieu dan de alternatieve schoonmaakazijn.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer