Ga naar de inhoud

Wat kun je doen tegen blaren? Zo voorkom en behandel je ze

Update:
Blaren voorkomen en behandelen

Of het nu een stadswandeling is op ongeschikte schoenen, een avondje uit op torenhoge hakken, of een hele werkdag op nieuwe, stugge schoenen: blaren kunnen elk van deze scenario’s bederven. Wat kun je doen om blaren te voorkomen? En als je er toch een krijgt, hoe behandel je die dan?

Hoe ontstaan blaren?

Blaren verschijnen op plaatsen waar de schoenen en de huid van je voeten wrijving veroorzaken. Zelfs een klein, stug randje in je schoen kan al genoeg zijn voor een pijnlijke blaar. Wanneer de huid omhoog komt door de wrijving, vormt zich een blaasje gevuld met vocht. Eigenlijk fungeert deze blaar als een beschermende laag tegen verdere wrijving; het vocht zorgt ervoor dat de onderliggende huid niet langer wordt beschadigd.

Als blaren echter genegeerd worden, kunnen ze groter worden en uiteindelijk vanzelf openbarsten, wat pijn en ongemak veroorzaakt.

Blaren behandelen

Blaren doorprikken: ja of nee

De vraag rijst vaak of je een blaar moet doorprikken. Over het algemeen is het het beste om de blaar heel te laten. Je kunt hem beschermen met een speciale blarenpleister, verkrijgbaar bij de drogist, die een extra beschermende laag over de blaar legt. Na verloop van tijd verliest de blaar zijn vocht en geneest vanzelf. Als je voelt dat een blaar opkomt, vanwege een strakke plek in je schoen, kun je een blarenpleister op die plek plakken om te voorkomen dat de blaar zich volledig ontwikkelt.

Doorprikken als laatste redmiddel

Als de blaar te groot is of veel pijn veroorzaakt, of als je bang bent dat hij vanzelf zal openbarsten bij het dragen van dezelfde schoenen, kun je ervoor kiezen om hem toch door te prikken.

  • Gebruik hiervoor een gesteriliseerde naald, verkrijgbaar bij de apotheek, om de kans op infectie te minimaliseren.
  • Prik 2 kleine gaatjes aan weerszijden van de blaar.
  • Druk voorzichtig het vocht eruit met een steriel gaasje.
  • Laat de losse huid van de blaar zitten.
  • Plak er een pleister of steriel gaasje overheen om te voorkomen dat er vuil in de wond komt.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het beter om helemaal geen blaren te krijgen. Je kunt dit voorkomen door goede sokken te dragen, vooral tijdens lange wandelingen. Speciale wandelsokken volgen de vorm van je voet, waardoor er geen ribbels of plooien ontstaan die wrijving kunnen veroorzaken. Als je weet waar je snel blaren krijgt, kun je daar van tevoren een blarenpleister plakken om problemen te voorkomen.

Gebruik het extra vetergaatje

Wandelschoenen en hardloopschoenen hebben vaak een extra vetergaatje waarvan maar weinig mensen weten waarvoor het dient. Door je veters op een specifieke manier door dit gaatje te rijgen, kun je de wrijving verminderen en blaren voorkomen. Door je veters op deze manier te strikken, wordt de achterkant van je schoen iets omhoog getild, waardoor je voeten steviger in de schoenen zitten en blaren op je hielen worden voorkomen.

Heel Lock: zo gebruik je het extra vetergaatje

Bekijk de instructievideo hieronder >>

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: