Ga naar de inhoud

Hallux valgus: oorzaken én behandelingen bij knobbel aan grote teen (bunion)

Update:
Hallux valgus

Hallux valgus, ook bekend als een ‘knobbel aan de grote teen’ of ‘scheefgroeiende grote teen’, is een aandoening van de voet die miljoenen mensen wereldwijd treft. Hierdoor ontstaat pijn, zwelling en vervorming van de grote teen veroorzaken. Wat zijn de oorzaken, symptomen én beschikbare behandelingen?

Een knobbel aan de grote teen bemoeilijkt de dagelijkse activiteiten. Je hebt vaker last van je voeten, en in het ergste geval kan je de voet niet meer normaal gebruiken.

Wat is hallux valgus?

In dit artikel gaan we dieper in op het hallux valgus, inclusief de oorzaken, symptomen en beschikbare behandelingen. Heb je nu last en belet het je bij het dragen van schoeisel? Misschien dat je met deze tips ooit weer kan lopen op je hoge hakken. Zouden ze je nog goed passen?!

Een hallux valgus komt voor bij mensen van alle leeftijden. Het treft vooral volwassenen en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening van de voet die pijn, zwelling en vervorming van de grote teen kan veroorzaken. Het heeft verschillende oorzaken, waaronder erfelijkheid, het dragen van ongeschikt schoeisel en voetafwijkingen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar. Variërend van veranderingen in schoeisel tot chirurgie, om de symptomen te verlichten en de functionaliteit van de voet te herstellen.

De hallux valgus is een aandoening van de grote teen

Hallux valgus is een aandoening waarbij een scheve grote teen naar buiten toe buigt. De teen buigt in de richting van de andere tenen. Dit terwijl de basis van de grote teen naar binnen toe draait.

Dit resulteert in een zichtbare knobbel aan de grote teen, die rood en gezwollen kan zijn. De teen kan ook scheef gaan staan, waardoor pijn en ongemak ontstaan bij het dragen van schoenen. Of last krijgt tijdens het lopen.

  • Hallux valgus betekent: scheve grote teen. Of: grote teen staat scheef.
  • Een ‘bunion’ is de Engelse term voor een hallux valgus. Dus in relatie tot hallux valgus. De term gebruikt men om te verwijzen naar de zichtbare knobbel aan de zijkant van de voet, veroorzaakt door de scheefstand van de grote teen.

Of heb ik een hallux rigidus?

Een hallux rigidus is een aandoening waarbij het gewricht aan de basis van de grote teen stijf en pijnlijk is. Het kan optreden als gevolg van slijtage van het gewrichtskraakbeen. Of een onnatuurlijke houding, wat leidt tot beperkte beweging en pijn bij het buigen van de teen.

In tegenstelling tot hallux valgus is bij hallux rigidus de beweging van de grote teen beperkt. Waardoor deze moeilijk recht omhoog kan bewogen. Ook dit is een veel voorkomende aandoening.

Wat zijn de oorzaken van hallux valgus?

De oorzaken van hallux valgus zijn divers. De onderliggende aandoening zijn meestal:

  • Erfelijkheid speelt een grote rol, platvoeten en andere aangeboren afwijkingen.
  • het dragen van krappe schoenen, hoge hakken.
  • Ontstekingen in de gewrichten en pezen, zoals reumatoïde artritis.

Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van hallux valgus zijn het dragen van schoenen met veel te hoge hak, waardoor je voorvoet vaak in het gedrang komt. Daarnaast is het ouder worden de grote boosdoener bij mannen en vrouwen die een vergroeiing krijgen.

  • Je ziet daarom vaak ouderen met speciale schoenen voor behandeling van hallux valgus.

Symptomen en pijnklachten door de hallux valgus

De symptomen van hallux valgus variëren van mild tot ernstig. Ze omvatten onder andere pijn, zwelling, ontstekingen, pijnlijke pezen, roodheid en een scheve stand van de grote teen. Deze symptomen bemoeilijken de dagelijkse activiteiten en maakt het dragen van schoenen oncomfortabel.

Wat zijn de verschillende behandelingen voor hallux valgus?

De behandeling van deze typische scheve teen hangt af van de ernst van de aandoening en de symptomen van de patiënt.

Enkele veelvoorkomende behandelingsmethoden zijn het dragen van wijde schoenen, het gebruik van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen, fysiotherapie om de spieren en ligamenten te versterken, en in ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen om de stand van de grote teen te corrigeren.

Kan een hallux valgus weer recht groeien?

Als de grote teen scheef staat groeit het niet vanzelf weer recht. Het is een structurele afwijking waarbij de grote teen blijvend naar buiten toe buigt. In sommige gevallen helpen bepaalde behandelingen om de stand van de teen door de vergroeiing te verbeteren, zoals het dragen van aangepaste schoenen, het gebruik van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen, of zelfs een chirurgische ingreep om de teen te corrigeren.

  • Het is belangrijk om op tijd medische hulp in te schakelen om de symptomen te behandelen. Zo voorkom je verdere complicaties.

Is wandelen goed voor een hallux valgus?

Wandelen is over het algemeen goed voor mensen met hallux valgus. Veel op blote voeten lopen is nog beter. Het is belangrijk om rekening te houden met comfort en eventuele pijn. Het dragen van comfortabele schoenen met een brede teenbox kan de druk op de grote teen verminderen. Hierdoor kan de pijn verminderen en het wandelen comfortabeler zijn.

Daarnaast kan het versterken van de spieren rondom de voet en enkel helpen. Bijvoorbeeld door middel van specifieke oefeningen om de stabiliteit te verbeteren en pijnklachten te verminderen.

Het is verstandig om advies in te winnen bij een medische professional. Ga niet zomaar zelf dokteren of met een nieuw trainingsregime starten. Doe dit vooral niet als je last hebt van hallux valgus.

Maak een afspraak bij toenemende mate van scheefstand

Maak een afspraak bij toenemende mate van scheefstand van scheve grote tenen. Als je last hebt van symptomen en je scheve grote teen krijgt een pijnlijke knobbel, is het belangrijk om een afspraak te maken met een podoloog (orthopedisch schoenmaker) of orthopedisch chirurg voor een juiste diagnose en behandelplan. Er zijn veel verschillende operatietechnieken die je voeten weer in een rechte positie krijgen.

Wat kan de therapeut of arts doen?

De podotherapeut kan verschillende behandelopties bieden voor hallux valgus. Indien er drukplekken tussen de grote, tweede of derde teen ontstaat, kan de arts of therapeut een orthese (hulpmiddel) maken. Dit vermindert de druk en verdere irritatie te voorkomen.

Daarnaast kan de specialist podotherapeutische steunzolen vervaardigen om standsafwijkingen van de voet en het teveel naar binnen kantelen ervan tijdens het lopen te corrigeren. Hoewel de scheefstand van de grote teen niet meer verandert, kunnen deze zolen de druk op het gewricht verminderen, waardoor verdere scheefgroei van de teen wordt vertraagd.

Het is ook belangrijk dat de patiënt geschikte schoenen draagt. Schoenen dienen voldoende ruimte te bieden op de plek van de uitstekende knobbel om wrijving en druk te minimaliseren. Bovendien mogen er geen naadjes lopen die extra druk op de knobbel kunnen veroorzaken. In sommige gevallen kunnen schoenen worden aangepast door de schoenmaker, bijvoorbeeld door de schoen uit te knobbelen om extra ruimte te creëren voor de knobbel. De therapeut of specialistisch arts geeft hier het juiste advies over.

Hulpmiddelen bij een scheve grote teen

Zijn teencorrectoren en andere hulpmiddelen doeltreffend om de klachten te verminderen bij hallux valgus? Een orthese is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om drukplekken te ontlasten, correctie te bieden aan standsafwijkingen, of om pijn en irritatie te verminderen.

In het geval van hallux valgus kan een orthese worden gebruikt om de ruimte tussen de grote teen en de tweede teen te vergroten, waardoor druk en wrijving worden verminderd en verdere irritatie wordt voorkomen. Dit kan helpen om de symptomen van hallux valgus te verlichten en het comfort bij het dragen van schoenen te verbeteren.

Minder scheefgroei door goede schoenen

Bij het aanschaffen van schoeisel bij hallux valgus is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten om comfort te garanderen en verdere irritatie te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  1. Ruime teenbox: Kies schoenen met een brede en ruime teenbox, zodat er voldoende ruimte is voor de grote teen en de knobbel aan de zijkant van de voet. Dit voorkomt drukpunten en wrijving.
  2. Zachte materialen: Zoek naar schoenen gemaakt van zachte en flexibele materialen die zich aanpassen aan de vorm van de voet. Vermijd harde naden of stiksels die schuren en irritatie veroorzaken.
  3. Verstelbare sluitingen: Schoenen met verstelbare sluitingen, zoals klittenband of veters, bieden de mogelijkheid om de pasvorm aan te passen aan de individuele behoeften van de voet.
  4. Lage hakken: Kies voor schoenen met een lage hak of platte zool om de druk op de voet gelijkmatig te verdelen en overmatige belasting van de grote teen te voorkomen.
  5. Uitneembare binnenzolen: Schoenen met uitneembare binnenzolen bieden de mogelijkheid om orthopedische inlegzolen of steunzolen te gebruiken, indien nodig voor extra ondersteuning en comfort.
  6. Probeer schoenen in de namiddag: De voeten zijn vaak wat opgezwollen in de namiddag. Het is een goed idee om schoenen te passen en te kopen op dit tijdstip om ervoor te zorgen dat ze comfortabel blijven gedurende de hele dag.

Door rekening te houden met deze tips en richtlijnen bij het kiezen van schoeisel, kun je de druk op de voet verminderen en het comfort verbeteren. Zelfs bij hallux valgus.

Pijnlijke voeten en toch geen hallux valgus? Misschien draag je de verkeerde schoenen.

Monique van Foodlogics geeft ook een paar tips die écht werken, zodat jij weer lekker kan lopen zonder pijn >>

Bronnen: Podotherapie Broekman Krommenie, Foodlogics
Hoofdfoto: Ryan king gss voor Canva.


Meer over: