Ga naar de inhoud

Wat zijn barefoot schoenen en waarom zou je ze dragen?

Update:
barefoot schoenen

Barefoot schoenen, minimalistische schoenen, blote voeten schoenen, je hebt er vast wel van gehoord. Of niet? Wat zijn barefoot schoenen nou eigenlijk en waarom zou je ze dragen? We lopen even met je mee. 

Barefoot schoenen voorkomen allerlei lichamelijke klachten

Ze zijn ontworpen met het idee schoenen te creëren die je het gevoel geven alsof je op blote voeten loopt.

Gewone schoenen beknellen en beknotten je voeten en belemmeren de natuurlijke ontwikkeling van je voeten. Je gewrichten komen gewone schoenen anders te staan en je spieren en pezen gebruik je daarin anders dan oorspronkelijk de bedoeling was. De vorm van je voeten kunnen daarin blijvend veranderen. Met als gevolg: allerlei klachten, van voetklachten tot klachten in je spieren, rug- en nekklachten

Je voeten krijgen de ruimte

De barefoot schoenen geven je voeten de ruimte. Dit zijn daarvan de voordelen:

  • Hierdoor spreiden je tenen zich goed
  • Ontwikkel je je voeten op een natuurlijke manier
  • Beweeg je op een natuurlijke manier
  • Herstel je de oorspronkelijke kracht en flexibiliteit van je voeten
  • Het schoeisel laat je voeten bewegen zoals het bij het lopen op blote voeten.
  • Tegelijkertijd bieden het bescherming tegen scherpe ondergronden, kou, nattigheid en vuil, zonder het gevoel te verliezen waar je loopt.

Zero drop zolen

Kenmerkend voor de barefoot schoen zijn de platte zolen, de zero drop zolen. Gewone schoenen hebben vaak een hielverhoging. Daarmee word je – hoe minimaal ook een beetje uit de natuurlijke balans gebracht. Je lichaam compenseert dit met een andere lichaamsdelen zoals knieën, rug en heupen, zodat je weer in balans en recht boven je voeten komt te staan. 

Schoenen met zero drop maken een natuurlijke stand mogelijk. Je staat helemaal plat zoals op blote voeten op de grond. Deze neutrale positie stimuleert je lichaam om zich op een natuurlijke manier te bewegen, zoals het hoort.

Geen steun of demping

Naast de zero drop zit er ook geen andere verhoging of verdikking in de zolen, zoals bij gewone  schoenen met de voetboog wel het geval is. Barefootschoenen bieden geen extra steun. Op deze manier train je je voeten. En dat is onder andere goed voor je bloedsomloop. 

De dunne en flexibele zolen benaderen het blote voeten gevoel en stimuleren je voeten om op een natuurlijke manier te lopen.  Met kleinere, kortere passen en een landing in het midden van de hiel in plaats van een harde hiellanding. Dit resulteert in een beter looppatroon en lichaamshouding.

Lees ook: je schoenen vertellen je hoe je in het leven staat.

Minder snel koude voeten

Barefoot schoenen zijn footshaped (vormen naar je voet) en beschikken over een bredere neus waarin alle tenen de ruimte krijgen. Ze hebben een pasvorm die de natuurlijk vorm van je voeten volgt. De tenen raken  niet bekneld. Hierdoor neemt de functionaliteit van je tenen weer toe en bieden ze je extra steun bij het lopen. De betere doorbloeding in je voeten zorgt ervoor dat je minder snel koude voeten krijgt.

Minder gewicht mee te slepen

De meeste barefoot schoenen wegen minder dan gewone schoenen en hangen minder zwaar aan je benen. Ook dit bevordert een natuurlijker looppatroon.

Doordat je voeten alle ruimte krijgen om te bewegen en geen externe steun krijgen, worden ze uitgedaagd en geactiveerd en sterken aan.

Geschikt voor diabetici en mensen met voetklachten

De schoenen zijn voor iedereen geschikt en biedt uitkomst voor mensen met voetklachten. Denk aan hallux falgus, hielspoor, platvoeten, ingezakte voorvoet, metatarsalgie, mortons neuroom.

Ook diabetici hebben er baat bij

Waar blootvoets lopen voor diabetes patiënten risico’s met zich mee brengt – denk aan kans op wondjes – bieden barefoot schoenen daarentegen de nodige bescherming aan de voeten zónder de vrijheid en functionaliteit van het blootvoets lopen te verliezen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist.

Ideaal voor kinderen

Voor kinderen zijn de barefoot schoenen ideaal. Je geeft de nog in ontwikkeling zijnde voetjes de ruimte om op een natuurlijke manier te groeien. Mét behoud van de oorspronkelijke kracht en flexibiliteit. Het beste is kinderen zoveel mogelijk op hun blote voeten te laten rondlopen, rennen en spelen. Vooral buiten.

In uitzonderlijke gevallen zijn de schoenen ongeschikt. Het gaat dan om aangeboren afwijkingen, lichamelijk letsel of bijvoorbeeld eerder ondergane operaties. Twijfel je hierover? Raadpleeg een specialist.

Welke barefoot schoen moet je kiezen

Lees verder onder het bericht >>>

De ‘barefoot movement’ groeit in hard tempo in opkomst. Daarmee zijn er veel merken op de markt en dat maakt het lastig om een paar te kiezen.

Goed om te weten: al producenten maken schoenen gebaseerd op:

  • zero drop
  • dunne, flexibele zool
  • geen steun
  • veel ruimte voor de tenen
  • licht in gewicht


De schoenen van de verschillende merken verschillen in:

  • breedte van de leest
  • de stijl/ het uiterlijk
  • de functionaliteit
  • het profiel 
  • de dikte van de zool

Welk merk het meest geschikt is voor je is, verschilt per persoon en is een kwestie van smaak. Laat je adviseren door een specialist of bekijk de beoordelingen.

Bron: Barefootandmore
Foto: Nullplus (Canva)

Meer over: