Draai voor klassieke weergave

Last van voetproblemen? Misschien draag je de verkeerde schoenen

Als schoenen mooi zijn en lekker zitten, doe je ze met veel plezier aan. Maar dat de schoenen lekker zitten, wil nog niet zeggen dat ze goed zijn voor je voeten en gezondheid. Van het dragen van bepaalde schoensoorten, kun je namelijk ernstige lichamelijke klachten krijgen. Heb jij bijvoorbeeld vaak last van je rug, knieën of kuiten? Dan is het mogelijk dat je de verkeerde schoenen draagt.

Zorg dat je voeten in topconditie zijn

Wat doe jij om je voeten in topconditie te houden? De meeste mensen beginnen pas te denken aan het verzorgen van hun voeten wanneer er voetklachten ontstaan. Dat is eigenlijk te laat. Zeker wanneer je met klachten blijft doorlopen. Een lichte klacht kan namelijk grote gevolgen hebben en leiden tot serieuze voet- of lichaamsklachten. Dat wil je natuurlijk niet!

De oorzaken van voetklachten

Voetklachten kunnen voorkomen op alle leeftijden. Bijna zes op de tien mensen krijgt te maken met voetklachten in zijn leven. Dit is vaak te wijden aan het dragen van de verkeerde schoenen, te weinig aandacht voor hun voeten of ouderdom. Voetklachten ontstaan natuurlijk niet zomaar en kunnen diverse oorzaken hebben. Voetklachten komen vaker voor dan je denkt. Gelukkig zijn de meeste klachten gemakkelijk te voorkomen en te genezen, met aandacht en (op maat gemaakte) hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld steunzolen.

Meest voorkomende voetklachten

1. Pijnlijke hiel
2. Doorgezakte voorvoet
3. Platvoeten
4. Koude voeten
5. Zweetvoeten
6. Eelt voeten
7. Pijnlijke voeten tijdens of na het sporten
8. Teenklachten
9. Holvoet
10. Vermoeide voeten

Voetproblemen bij het dragen van hakken

Het zal je vast niet verbazen dat het dragen van hakken niet goed is voor je rug en dat het funest kan zijn voor je voeten. Wanneer je op hakken loopt, wordt je voet naar voren geperst en worden je tenen samengedrukt. Hierdoor kun je last krijgen van ingegroeide teennagels. Als je vaak op hakken loopt, kunnen ook de spieren en pezen in je enkels vervormd raken. Verruil je na lange tijd je hakken ineens voor platte schoenen, dan is de kans aanwezig dat je kuitpijn of pijn aan je enkels krijgt. Door het dragen van hakken is de achillespees namelijk ingekort. Het dragen van platte schoenen zorgt ervoor dat de achillespees weer wordt opgerekt.

Voetproblemen bij het dragen van te platte schoenen

Hoewel het veelvuldig dragen van hakken wordt afgeraden, is het ook niet verstandig om alleen maar op platte schoenen te lopen, zoals slippers, ballerina’s of sandalen. Plat schoeisel zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke boog van je voet wordt platgedrukt. Dit zorgt voor zogeheten ‘platvoeten’. Bovendien krijgen je enkels bij dit soort schoenen weinig ondersteuning wat kan leiden tot klachten als irritatie in het scheenbeen en pijn in je knieën en rug.

Wat zijn de beste schoenen voor je voeten?

We horen je denken: Als ik geen hoge en geen platte schoenen meer mag dragen wat kan dan nog wel? Draag bij voorkeur zoveel mogelijk sneakers met een dikkere zool óf schoenen met een klein hakje of sleehak. De ideale hakhoogte is 2 centimeter. Dit zorgt ervoor dat je bekken, terwijl je staat, mooi recht blijft. Daardoor krijg je minder snel last van rugklachten en blijf je beter in balans.

Wanneer je nieuwe schoenen aanschaft, is het óók belangrijk om goed te kijken naar de juiste maat. Te kleine schoenen zijn niet goed voor de voeten, maar te grote schoenen ook niet. Hoe meer je voet in je schoen verschuift, hoe zwaarder je bekken belast wordt. Zorg er dus voor dat je goede schoenen hebt. Wees gerust, tegenwoordig heb je prachtige aangepaste schoenen. Niemand ziet dat jij bepaalde zolen in je schoenen hebt of zelfs aangepaste schoenen draagt. Het gezegde “Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” – gaat namelijk niet op voor schoenen die niet goed zitten.

Verwen je voeten niet alleen met de juiste schoenen, maar ook met een eigen pedicure. Met deze manieren zorg je – zonder pedicure – voor schone, zachte en eeltvrije voeten.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Auteur: Ilse Bloemendal