Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Moet je veel boeren laten? Dit zegt het over je gezondheid

Als er af en toe een boertje ontsnapt is dat helemaal niet gek. Net als bij scheten, moet overtollige lucht soms ons lichaam verlaten. Heb jij het idee dat je meer of hardere boeren laat dan normaal? Dan kan dat iets over je gezondheid zeggen.

Overmatig boeren kan namelijk wijzen op verschillende gezondheidsproblemen

Het ontstaan van boeren

Wanneer je boeren laat ontsnapt er lucht vanuit je maag via je slokdarm en mond. Dit is een heel normaal fenomeen: we slikken de hele dag (ongemerkt) lucht in tijdens het eten, drinken en praten. Wanneer er te veel lucht naar binnen is gekomen gaat er vanuit je maag een seintje naar je hersenen dat die lucht eruit moet. De sluitspier van je slokdarm ontspant zich dan, waardoor de lucht weer terug naar boven kan. En dan komt het er bij jou uit in de vorm van een boertje. Een kleine hoeveelheid lucht wordt ook met eten meegegeven aan de darmen. Je raadt het vast al: dat worden dan winden.

Oorzaken van overmatig boeren

Heb jij het idee dat je veel vaker of harder boert dan voorheen? Of dat de boeren vies ruiken? Dan kan het ook een signaal van je lichaam zijn dat er iets anders aan de hand is. Het kan heel onschuldig zijn, bijvoorbeeld dat je door de verkeerde voeding te veel lucht binnenkrijgt, maar het kan ook een serieuzere oorzaak hebben. Denk hierbij aan brandend maagzuur of zelfs een maagzweer.

Dit zijn 5 oorzaken van overmatig boeren:

1. Inslikken van lucht 

Sommige mensen slikken meer lucht in dan normaal. Dit wordt ook wel ‘aerofagie’ genoemd. Dit kan een gevolg zijn van stress, kauwgom kauwen, roken, of te snel drinken, eten en praten. Zelfs het verkeerd gebruiken van de halsspier tijdens het praten kan hiermee te maken hebben. In dit geval is het ook mogelijk dat je vaak de hik hebt.

2. Verkeerde voeding

Verschillende dranken en voedingsmiddelen zorgen ervoor dat er meer lucht in de maag ontstaat. Dit is vooral het geval bij koolzuurhoudende dranken (frisdrank of spa rood, bijvoorbeeld), voeding met veel suiker, uien, bier, grote hoeveelheden (onrijp) fruit of scherpe kruiden en specerijen. 

3. Brandend maagzuur

In het geval van brandend maagzuur kan er ook veel lucht in de maag ontstaan, waardoor je meer boeren laat. Dit gaat vaak gepaard met misselijkheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

4. Obstipatie of maagverlamming

Als voedsel te lang in de maag blijft zitten, worden er te veel gassen gevormd. Dit kan een gevolg zijn van obstipatie of maagverlamming.

5. Galstenen en maagzweer

Overmatig boeren kan ook een gevolg zijn van galstenen of een maagzweer. Dit gaat vaak gepaard met andere klachten, zoals heftige buikpijn, ontkleurde ontlasting, verminderde eetlust, braken en misselijkheid. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn: een maagzweer hebben kan ook met geen of weinig klachten. 

Tips om overmatig boeren tegen te gaan

Ga in ieder geval naar de huisarts wanneer het overmatig boeren gepaard gaat met misselijkheid en/of overgeven of gewichtsverlies. Boer je veel maar lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn? Dan kunnen deze tips helpen om luchtvorming in de maag te verminderen:

  1. Probeer stress en spanning te vermijden: dat zorgt ervoor dat je onbewust meer lucht inslikt
  2. Gebruik geen kauwgom
  3. Eet een gezond, gevarieerd en vezelrijk dieet
  4. Eet en drink rustig en kauw met je mond gesloten. Hoe sneller je eet en drinkt, hoe meer lucht er binnenkomt.
  5. Het kan ook helpen om afleiding bij het eten te vermijden, zodat je met je volle aandacht eet
  6. Leer bij een logopedist eventueel een andere slokmethode aan
  7. Vermijd koolzuurhoudende dranken, suiker, scherpe kruiden en voedsel dat makkelijk gaat gisten, zoals onrijp fruit of te grote hoeveelheden fruit 
  8. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar: stop met roken

Lees ook:

Bronnen: MLDS, Gezondheidsplein
Auteur: Quirine Brouwer