Ga naar de inhoud

Gevolgen gebroken heup bij ouderen vaak onderschat

Update:
Gevolgen gebroken heup onderschat

Veel mensen weten niet dat een gebroken heup voor ouderen ernstiger kan zijn dan gedacht. Tussen de 20.000 heupbreuken die jaarlijks optreden, zijn er 4.000 tot 5.000 fataal. De meerderheid van deze gevallen zijn ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Welke gevolgen zien we vaak optreden?

Kwetsbare ouderen hebben na hun heupoperatie een hoger sterftecijfer. Door complicaties sterven 6.000 tot 8.000 patiënten binnen een jaar na hun operatie. Mogelijke complicaties zijn bijvoorbeeld longontsteking en urineweginfectie

Een pleidooi voor een veranderde aanpak

Traumachirurg Van der Velde verzamelt sinds 2006 data over deze kwestie. Hij wijst ons op het feit dat de gevolgen van een gebroken heup bij ouderen onderschat wordt. Het is meer dan enkel een fysieke blessure. Het kan wel degelijk een levensbedreigende situatie worden voor de ouderen die we in de verzorgingstehuizen achterlaten. Van der Velde dringt daarom aan op meer aandacht voor het palliatieve traject bij zoiets als een heupbreuk.

Video: de gevolgen van heupbreuken bij ouderen

De tekst gaat onder de video verder >>

Enkele mogelijke gevolgen van een gebroken heup:

  1. Mobiliteitsverlies: Een gebroken heup kan leiden tot aanzienlijk mobiliteitsverlies, vooral als het om een heupfractuur gaat. Patiënten kunnen moeite hebben met lopen of zelfs volledig afhankelijk worden van hulpmiddelen zoals krukken of een rolstoel.
  2. Complicaties: Oudere volwassenen lopen vaak het risico op complicaties na een gebroken heup. O.a. longontsteking, door immobilisatie en verminderde ademhaling, maar ook trombose, nabloeding en wondinfectie.
  3. Verlies van zelfstandigheid: Afhankelijk van de ernst van de breuk en de hersteltijd, kan een gebroken heup leiden tot tijdelijk of permanent verlies van zelfstandigheid. Sommige patiënten hebben mogelijk hulp nodig bij dagelijkse activiteiten.
  4. Pijn en ongemak: Een gebroken heup gaat vaak gepaard met aanzienlijke pijn en ongemak. Dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden tijdens het herstelproces.
  5. Revalidatie: Na een gebroken heup is revalidatie vaak nodig om de mobiliteit te herstellen en de spierkracht op te bouwen. Dit kan een langdurig proces zijn en vereist vaak professionele begeleiding.

Dit sentiment wordt ondersteund door de ouderenbond ANBO-PCOB. Ze ondersteunen dat er meer bewustzijn moet komen over wat een dergelijke operatie eigenlijk inhoudt voor iemand op hoge leeftijd.

Zij steunen ook de samenwerking van Van der Velde met collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam. Zij werken aan een project om anders na te denken over de vraag of we kwetsbare ouderen moeten opereren of niet. Dit project, genaamd de FRAIL HIP-groep, omvat onder meer scholingsprogramma’s en onderzoek. Het staat onder de aandacht bij 14 ziekenhuizen in Nederland.

Video over het project de FRAIL-HIP studie

FRAIL-HIP studie (samenwerking tussen klinisch geriaters, orthopeden en chirurgen): Is het opereren van een heupfractuur bij zeer kwetsbare ouderen van toegevoegde waarde?  

De tekst gaat onder de video verder >>

De zin van het niet opereren

Het uiteindelijke doel is het faciliteren van lastige gesprekken over het niet-opereren met de families, om samen te bepalen wie de betrokkenen zijn bij een dergelijke beslissing. Dit is geen makkelijke taak, maar het is een stap in de juiste richting om te waarborgen dat de beste zorg wordt aangeboden aan onze kwetsbare ouderen.

Om dit te bereiken, moeten we allemaal meer aandacht besteden aan deze ernstige consequenties en beseffen dat een gebroken heup voor ouderen veel meer kan zijn dan alleen een ongemak.

Video: bewegingen die je wel en niet mag met een heupprothese

Waar moet je op letten als je wel een heupprothese krijgt? In deze video zie je welke bewegingen je wel en welke je niet mag maken. De fysiotherapeut van Meander Medisch Centrum geeft uitleg aan de patiënt.

Bron: nu.nl

Meer over: