Ga naar de inhoud

Langdurige hoest? Je lichaam vecht waarschijnlijk tegen deze bacterie

Update:
Langdurige hoest bacterie

Hoest je constant? Dan is de kans groot dat je lijf een verbale strijd met een bacterie aangaat die momenteel de ronde doet. Maak je geen zorgen, vaak is het lichaam zelf in staat deze veldslag te winnen. Al vraagt deze hoest om een ‘beetje’ geduld.

Het gaat hier om de bacterie Mycoplasma pneumoniae om precies te zijn. En die veroorzaakt griepachtige klachten die maar heel moeilijk te onderscheiden zijn van een normale verkoudheid. Zeker in het begin heb je kwaaltjes die je maar al te goed kent van het najaar: hoofdpijn, keelpijn en/of koorts.

Antibiotica schieten vaak tekort bij elimineren bacterie

Antibiotica, doorgaans toegediend bij bacteriële infecties, blijken hun werk niet altijd te kunnen doen tegen deze specifieke indringer. Waar deze medicijnen vaak de infectie bij de wortel aanpakken en verhelpen, laten ze bij deze bacterie de boel alle kanten op schieten. Dat maakt de behandeling van de infectie tot een uitdaging.

Hoop door natuurlijke immuniteit

Ondanks de inefficiëntie van antibiotica, kunnen we gelukkig nog steeds vertrouwen op ons lichaam om ons te verdedigen. Hoewel het wellicht wat langer duurt en je door wat meer hoestbuien heen moet, heeft het lichaam over het algemeen de natuurlijke bekwaamheid om deze bacterie eruit te werken. Het is een herinnering aan hoe opmerkelijk het menselijk lichaam is, zelfs als het aankomt op het overwinnen van aanvallen van onwelkome bacteriën.

Het elimineren van deze bacterie vraagt vooral om geduld, rust en in de tussentijd goed voor je mentale en fysieke gestel zorgen.
TIP: een goede aanvulling voor je herstel tijdens de wintermaanden is het nemen van vitamine D.


Hoestdrank bij verkoudheid

Verkouden: gebruik je wel of geen hoestdrank?

Er zijn artsen die pleiten ervoor om te stoppen met de verkoop van hoestdranken. Volgens hen is niet bewezen dat een verkoudheid minder lang duurt als je een middel neemt. Ontdek of het nemen van hoestdrank wel of geen nut heeft.


Soorten bacterie die hoest veroorzaken

Langdurige hoest door een bacteriële infectie kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën, waarvan de meest voorkomende Mycoplasma pneumoniae, Bordetella pertussis (kinkhoest), en Chlamydophila pneumoniae zijn.

Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en behandelingen:

Mycoplasma pneumoniae:

  • Symptomen: Langdurige hoest, koorts, vermoeidheid, keelpijn.
  • Behandeling: Antibiotica zoals macroliden (bijv. azitromycine) worden vaak voorgeschreven.

Bordetella pertussis (Kinkhoest):

  • Symptomen: Langdurige hoestbuien, soms met een ‘whooping’ geluid, moeheid.
  • Behandeling: Antibiotica zoals azitromycine kunnen de verspreiding van de bacterie verminderen, maar de symptomen kunnen nog enige tijd aanhouden.

Chlamydophila pneumoniae:

  • Symptomen: Langdurige hoest, koorts, kortademigheid.
  • Behandeling: Antibiotica zoals doxycycline kunnen worden voorgeschreven.

Overige redenen langdurige hoest en verkoudheid

Het aanhouden van een langdurige verkoudheid en hoest kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

  1. Virale infectie: Verkoudheid en hoest worden vaak veroorzaakt door virale infecties, zoals het rhinovirus. Deze kunnen enkele weken aanhouden.
  2. Bacteriële infectie: Soms kan een bacteriële infectie, zoals een sinusinfectie of bronchitis, aanhoudende symptomen veroorzaken.
  3. Allergieën: Langdurige verkoudheid kan ook worden veroorzaakt door allergieën, vooral als blootstelling aan allergenen aanhoudt.
  4. Roken: Roken kan leiden tot aanhoudende hoest en verkoudheid, omdat het de luchtwegen irriteert.
  5. Luchtkwaliteit: Slechte luchtkwaliteit kan ook bijdragen aan langdurige verkoudheid. Blootstelling aan vervuilde lucht kan de luchtwegen irriteren.

Als de symptomen te lang aanhouden, is het belangrijk om medisch advies in te winnen. Een arts kan een grondige evaluatie uitvoeren om de exacte oorzaak van de langdurige verkoudheid en hoest vast te stellen en de juiste behandeling voor te stellen.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: bd

Meer over: